1860 tarihinde yapılan ilk ses kaydı (video)

İlk ses kaydı bilindiği gibi Thomas Edison tarafından değil, 9 Nisan 1860 tarihinde Édouard-Léon Scott de Martinville tarafından yapıldı.

1860 tarihinde yapılan ilk ses kaydı (video)

Bilinen ilk ses kaydı 9 Nisan 1860 tarihinde Édouard-Léon Scott de Martinville tarafından yapıldı.  Şarkı söyleyen bir kadının sesinin kaydı olan bu kayıt pek anlaşılamasa da şu sözlerden oluşuyordu:

1336040065_200px-phonautograph-cent2.png

Au clair de la lune

Mon ami Pierrot

Prête-moi ta plume

Pour écrire un mot

Ma chandelle est morte

Je n'ai plus de feu

Ouvre-moi ta porte

Pour l'amour de Dieu

11 saniyelik bu ses kaydı yukarıda yazdığım şarkının ilk iki satırını "Au clair de la lune, Mon ami Pierrot" kısmını içeriyordu. Bir klasik müzik parçası olan bu şarkı, basit bir melodiye sahipti ve özellikle genç müzisyenler tarafından çalınıyordu.

Uzunca bir süre ilk ses kaydının Edison tarafından yapıldığı düşünüldü. Ancak 2008 yılında araştırmacılar 1860 tarihli bu ses kaydına ulaştılar. Ses kaydını yapan, Fransız yazar ve yayınevi sahibi Édouard-Léon Scott de Martinville idi. Ses kayıt teknolojileri ile ilk ilgilenen kişilerden biri olan Martinville, 25 Mart 1857'de ses kayıt cihazlarının prototipi olan phonautograh'ı (bkz. yazının başındaki görsel) icat etmiş ve bu ses kaydını yapmıştı.