ABD, Çin'e ait ünlü şirketi kara listeye aldığını açıkladı!

Geçen günlerde bahsettiğimiz ABD-Çin çekişmesi her alanda kendini göstermeye başladı. Amerika aldığı kararla Çin'in en önemli şirketleri arasında yer alan ismi kara listeye aldığını duyurdu. İşte detaylar.

ABD, Çin'e ait ünlü şirketi kara listeye aldığını açıkladı!

ABD Ticaret Bakanlığı, İhracat İdaresi Düzenlemelerini değiştirerek bazı önemli şirketleri kara listeye adlı. ABD şirketlerinin iş yapamayacağı tüm yabancı kuruluşları tanımlayan bu Kuruluş Listesine tam 37 yeni isim eklendi.

Kara listeye alınan kuruluşların çoğu Çin'li firmalar ve etkileri oldukça yüksek. Ayrıca çeşitli devlet kurumları, ulusal araştırma merkezleri, ekipman üreticileri ve özel yazılım şirketleri de bu listeye dahil durumda.

ABD, Çin ile uğraşmaya devam ediyor

Listeye eklenen firmaların yaklaşık yarısı, Çin ve müttefik devletlerindeki balistik ve nükleer füze programlarına katkıda bulundukları listeye eklenmesi bir hayli ilginç. Zira ABD de bazı müteffikleriyle kendi nükler programı ve araştırma geliştirme yapıyor.

Loongson ve Inspur firmaları da dahil olmak üzere geri kalan kuruluşların çoğu, Halk Kurtuluş Ordusu adına Amerikan teknolojilerini satın almakla suçlanıyor. Çin, geçen yıl kendi arzını korumak için Rusya'ya ihracatını yasakladığında ordusunun Loongson CPU'ları kullandığını hepimiz görmüştük.

Amerika Çin ile her an savaş çıkarabilir!

Varlık Listesindeki Kuruluşların dolaylı olarak da olsa Amerikan teknolojilerini satın almaları veya lisanslamaları normal şartlarda yasaktı. Loongson , birkaç nesil önceki AMD ve Intel CPU'larla karşılaştırılabilir performansa sahip, 12 nm düğümde üretilmiş küçük bir CPU serisine sahip olan ve Çin için epey bir önemli olan firmaların başında geliyor.

Bir diğer Çinli şirket Inspur ise küresel pazarın %10'una sahip olan dünyanın en büyük üçüncü sunucu sağlayıcısı konumunda. Artık yapay zeka, veri analizi, bulut bilgi işlem ve depolama da dahil olmak üzere tüm popüler alanlarda parmağı nulunuyor. ABD'nin geçtiğimiz Eylül ayında Çinli şirketlerin Amerikalı üreticilerden, özellikle AMD, Intel ve Nvidia'dan son çıkan donanımları satın almasını zorlaştıran bir yasa çıkartmıştı.

Son gelen bu olay, Çin'in teknoloji endüstrisine karşı dört yıl önce Huawei ile başlayan ve giderek artan ABD saldırıların yalnızca sonuncusu ve giderek artmaya devam edecek gibi görünüyor.