ABD Çin'i kızdıracak imzayı attı, artık hiçbirşey eskisi gibi olmayacak

Amerika Birleşik Devletleri’nde, Başkan Joe Biden tarafından imzalanan yeni bir yasa, popüler sosyal medya uygulaması TikTok’un potansiyel olarak yasaklanmasının önünü açabilir.

ABD Çin'i kızdıracak imzayı attı, artık hiçbirşey eskisi gibi olmayacak

Bu yasa, Çin merkezli şirket ByteDance’a, uygulamayı Amerikan yasalarına uygun bir şekilde yeni bir sahibe satma veya yasakla karşı karşıya kalma şartını getiriyor. TikTok ve milyonlarca kullanıcısı için belirsiz bir dönem başlarken, şirket yasanın Anayasa’ya aykırı olduğunu iddia ederek hukuki mücadele başlatmaya hazırlanıyor.

ABD'de TikTok'u satın alma veya yasaklama zorunluluğu getiren yeni bir yasa yürürlüğe girdi. Başkan Joe Biden, Senato'nun onayından bir gün sonra, "Yabancı Düşman Kontrollü Uygulamaları Engelleyerek Amerikalıları Koruma Yasası"nı içeren bir dizi yabancı yardım paketini imzaladı. TikTok'un Çin merkezli ana şirketi ByteDance'a, uygulamayı yeni bir sahibe satması için bir yıl süre tanınıyor. Şirket bu süre içinde satışı gerçekleştiremezse, TikTok ABD'deki uygulama mağazalarından ve web barındırma hizmetlerinden yasaklanacak.

Bu yasanın öncekilerden farkı, her iki partinin de büyük desteğini alması ve Kongre'den hızla geçmesi oldu. Yasa tasarısının ilk versiyonu, satış için altı aylık bir süre tanıyordu ve Mart ayında, tanıtıldıktan sadece birkaç gün sonra Temsilciler Meclisi'nde kabul edildi. Güncellenmiş versiyon, divestment için en fazla 12 ay süre tanıyor ve hafta sonu onaylandı.

ABD Çin'i kızdıracak imzayı attı, artık hiçbirşey eskisi gibi olmayacak

TikTok ise yasaya itiraz edeceğini açıkladı. Şirket tarafından yapılan açıklamada, "Bu anayasaya aykırı yasa, TikTok yasağıdır ve bunu mahkemede savaşacağız. Gerçekler ve hukuk açıkça bizim yanımızda ve sonunda galip geleceğimize inanıyoruz. Gerçek şu ki, ABD verilerini güvende tutmak ve platformumuzu dış etkilerden ve manipülasyondan korumak için milyarlarca dolar yatırım yaptık. Bu yasak, yedi milyon işletmeyi zarara uğratacak ve 170 milyon Amerikalı'nın sesini kesecek," denildi.

TikTok'un CEO'su Shou Chew, bir video paylaşarak durumu "hayal kırıklığı yaratan bir an" olarak nitelendirdi ve "Şüphesiz bu, TikTok'a ve sizin sesinize yönelik bir yasaktır," dedi. "Aslında ironik çünkü TikTok'taki ifade özgürlüğü, Amerika Birleşik Devletleri'ni özgürlüğün sembolü yapan aynı Amerikan değerlerini yansıtıyor."