ACTA'da geri adım

Bulgaristan internette sansür dönemine yol açacağı savunulan ACTA'nın onay sürecini durdurduğunu açıkladı.

ACTA'da geri adım

Ticarette Sahteciliğin Önlenmesi Anlaşması ACTA'ya karşı Avrupa çapında düzenlenen protesto gösterileri etkisini göstermeye başladı ve hükümetler geri adım atmaya başladı. Bulgaristan,  anlaşmanın onay sürecini durdurduğunu açıkladı.

Bulgaristan Başbakanı Boiko Borisov, yaptığı açıklamada, "Ülkemizde internet korsanlığı ve telif hakları ile ilgili yasalar yeterince sınırlı. ACTA'ya ihtiyacımız yok" dedi.

1329405313_img606x341acta-110212s.jpg

Anlaşmanın Avrupa Birliği ülkelerinde yürürlüğe girebilmesi için, AB'ye bağlı üye ülkelerin anlaşmayı onaylaması gerekiyor. Eğer AB bu anlaşmayı direktif olarak uygularsa üye ülkelere gerek kalmadan anlaşma direk geçerli olacak.

Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz da, anlaşmanın internet kullanıcılarının bireysel hakları ile telif hakları arasındaki dengeyi yeterince gözetmediğini savundu.

Bazı Avrupa ülkeleri ile Amerika Birleşik Devletleri, Avustralya, Japonya dahil 21 ülke taraf iken Almanya bu anlaşmayı imzalamayı erteleyeceğini açıklamıştı. ACTA'ya özellikle Doğu Avrupa'da tepki büyük.