Amerika'dan yabancı çip üreticilerine şok baskı!

Amerika ve Çin arasındaki ticari savaş devam ediyor. İki ülke arasındaki yeni bir çip krizi çıkabilir. Amerika'da onaylanan yeni yasa sayesinde Amerikalı çip üreticileri desteklenecek ancak yabancı ülkeye yatırım yapan firmalar ise yeni tehditle karşı karşıya kalacaklar.

Amerika'dan yabancı çip üreticilerine şok baskı!

ABD'de yarı iletken endüstrisinin yeniden inşası biraz zor görünsede sadece zaman alacak ve devlet bazı yerli şirketleri desteklemek için yeni bir yasa tasarısını sunmayı planlıyor. Gerekli mevzuat yasası, önümüzdeki hafta ilk oylamasına çıkacak. Bu tasarı maalesef Çin'de varlığı olan veya gelecekte orada faaliyet göstermek isteyen şirketler için bazı kötü baskılarla birlikte geliyor.

Dev çip üreticileri, genişleme çabaları için devlet fonundan bir fayda olmamasının eksikliğini defalarca gündeme getirmişlerdi, ancak bir kez daha aynı uyarıyı yapıyorlar. Geçen ay, TSMC, GlobalWafers ve Intel gibi şirketler, Kongrede yerel yarı iletken endüstrisi için 52 milyar dolarlık fon sağlanmadığı sürece mevcut hedeflerini gerçekleştiremeyecekleri basına açıklamışlardı.

Amerikalı çip üreticileri hedefler konusunda alarm veriyor

Şimdiye kadar, CHIPS Yasası'nın teknik olarak her şeyden önce yerli şirketleri desteklemesi gerektiği için Intel, yeni yatırımlardan en fazla yararlanacak gibi görünüyor. Bununla birlikte, geçen yıl SEMI gibi endüstri kuruluşları, hedeflerini büyütmek isteyen birkaç yabancı şirketi de içeren daha büyük yarı iletken ekosistemine yardımcı olması için bu yasaya dava açtı.

Çip üreticilerini yeni bir kriz bekliyor!Pazartesi günü, ABD Senatosu Çoğunluk Lideri Chuck Schumer , Senato'nun yonga yapımı endüstrisi için devlet sübvansiyonları konusunu ayrı bir yasa tasarısı olarak oy vereceğini açıkladı. Bu sayede, çip üreticileri 52 milyar dolar, telekom şirketlerinin 5G ağ dağıtımları içinse 1,5 milyar dolar alacağı anlamına geliyor.

Bu yeni yasa tasarısı daha önce ABD İnovasyon ve Rekabet Yasası olarak bilinen 250 milyar dolarlık daha büyük bir yasanın parçasıydı. Küresel yarı iletken üretiminin çok büyük bir kısmının Tayvan'da (TSMC) gerçekleştiğine dair korkularla hareket eden hükümetler, ticari gerilimlerin neden olduğu gelecekteki şok riskini azaltmak için daha fazla yerel üretim kapasitesi inşa etmek için yarışıyorlar.

Yonga üreticileri için yeni hükümet teşvikinin bazı küçük baskılarla geldiğini de belirtmekte fayda var. Bir yandan Nvidia, AMD, Qualcomm, Micron, Texas Instruments, NXP Semiconductors ve GlobalFoundries gibi şirketler ve ASML ve Lam Research gibi ekipman tedarikçileri, tek seferlik olarak bu sübvansiyondan yararlanabilir. Öte yandan bu destekten yararlanmak için tek şart bulunuyor, "düşmanca" olan ülkelerde operasyonlar kurmaktan veya genişletmekten kaçınmaları gerekecek.

Çip üretiminde vasıflı işçiler için göçün yolu açılabilir

Bu düşmanca ülkelerin başında, yarı iletken ithalatına olan bağımlılığını mümkün olan en kısa sürede azaltmayı planlayan Çin geliyor. 52 milyar dolarlık havuzdan fon çıkarmak isteyen herhangi bir şirketin, ülkedeki 28nm veya daha küçük bir işlem düğümünde çip yapmasına izin verilmeyecek.

Bazı endüstri yetkilileri, proses teknolojisindeki hızlı ilerlemeler göz önüne alındığında bu eşiğin mantıklı olmadığına inanıyor. Samsung kısa süre önce 3nm'lik bir süreçte çipler üretmeye başlamıştı ve TSMC'nin de önümüzdeki aylarda bunu takip etmesi bekleniyor. Intel hala bu firmalara yetişmeye çalışıyor, ancak firmanın Çin'de gelişmiş fabrikalar oluşturmak için herhangi bir resmi planı da yok.

Yine de Amerika için daha büyük bir sorun var, Çin'in gelişmiş çip yapım teknolojilerinin araştırılması ve geliştirilmesi için 155 milyar doların üzerinde yatırım yapması. NAND üretimi gibi bazı alanlarda, YMTC gibi Çinli şirketler, Micron ve Samsung gibi diğer endüstri devlerine kıyasla farkı hızla kapatıyor. Bu sebeple ABD'nin yurt içi kapasite geliştirmelerine yatırım yapmak istediği 52 milyar doların yeterli olmama riski var.

Diğer bir konu da vasıflı işçi kıtlığı. Tayvan gibi yerler de dahil olmak üzere küresel yarı iletken ve elektronik endüstrilerinde hissedilen genel bir sorun. Öğrenciler, deneyimli mühendisler ve araştırmacılar tarafından göçün kolaylaştırılması, bu sorunu çözmenin bir yolu olabilir.