Anayasa Mahkemesi İnternet Yasası'nı Karara Bağlıyor
5651 Nolu İnternet Yasası Karara Bağlanıyor...
2014 Şubat ayında 5651 sayılı internet kanununda torba yasayla yapılan değişiklikler, internet kullanıcıları başta olmak üzere toplumun çeşitli kesimlerince uzun süre tartışılmıştı. Elektronik haberleşme sektörünü ilgilendiren tarafta ise ilgili torba yasaya eklenen bir madde ile "Erişim Sağlayıcılar Birliği" kurulması da zorunlu hale getirilmişti.
İlgili madde sektördeki yaklaşık 300 şirketin yüksek maliyetli altyapı yatırımı yapmasını zorunlu kılıyor ve yüksek gelire sahip olmayan alternatif işletmecilerin geleceğini tehlikeye sokuyordu. Birliğin Tüzüğünü onaylayan BTK kararının iptal edilmesi için TELKODER tarafından Danıştay’da açılan davada ise Danıştay yürütmeyi durdurma kararı almıştı. Yapılan itiraz Danıştay Genel Kurulu'nda görüşüldü ve geriye doğru kanun düzenlemesi yapılamayacağı gerekçesiyle Anayasa Mahkemesine götürüldü.
5651 nolu internet yasasında yapılan bu değişikliklerin görüldüğü davada Anayasa Mahkemesi tarafından internet konusunda toplumun büyük kesimini ilgilendiren bazı önemli kararların bu hafta alınması bekleniyor. Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu karar almak üzere 3 Aralık’ta toplandı, ardından sözlü açıklamaları dinlemek üzere karar alma toplantısını 8 Aralık’a erteledi. Bu kapsamda Anayasa Mahkemesi davaya yönelik son karar alınmadan önce TELKODER’i dinledi. Anayasa Mahkemesi'nin bir sivil toplum kuruluşunu muhatap alması ve görüşlerini dinlemesi çok sık rastlanan bir durum özelliği taşımıyor. Anayasa Mahkemesinin TELKODER’in görüşlerini dinleyerek dikkate alması ülkemizdeki saygın sivil toplum kuruluşlarının önemini bir kat daha arttırdı.
Görüşme sonrası bir açıklama yapan TELKODER Başkanı Yusuf Ata Arıak, “TELKODER 13 yılı aşkın süredir elektronik haberleşme sektörünü saygın biçimde temsil ediyor. Her zaman sektörümüzün ve ülkemizin geleceği için doğru olanları ifade ettik. Bugün geldiğimiz noktada da Anayasa Mahkemesi Başkanlığı’nın elektronik haberleşme sektörü ve ülkemiz için kritik bir konuda TELKODER’in görüşünü alması bizleri onurlandırdı ve ümitlendirdi.
Halkın günlük yaşamını etkileyecek, TELKODER üyesi olan İnternet Servis Sağlayıcılarına ve dolayısı ile vatandaşlara önemli yük getirecek, yeni firmaların bu alanda faaliyet göstermelerini engelleyecek ve internetin pahalılaşmasına yol açacak olan bu önemli Kanun hazırlıkları sırasında TELKODER’in ve diğer STK’ların görüşünü alınmadı.
Devlet, ülkenin ve vatandaşlarının güvenliği için elbette önlemler almalıdır, ancak bu yapılırken tüm tarafların görüşü alınmalı, işletmecilerin ve vatandaşların talepleri de dikkate alınmalıdır. Erişim Sağlayıcıları Birliği gibi Sivil Toplum Örgütü görünümlü ancak yarı kamu kuruluşu niteliğindeki, dünyada ve ülkemizde bir örneği daha bulunmayan bir yapı kurmadan önce de bu yapılmalıydı.
Kanun zoruyla da olsa bu Birliğin kurulması ilk defa çok büyük sayıda işletmecinin aynı amaç doğrultusunda bir araya gelmesine sebep olmuştur. TELKODER öncülüğünde işletmeciler kendi haklarına sahip çıkmıştır ve çıkmaya devam edeceklerdir. Bu mücadele, güven, işbirliği ve yanlışa yanlış diyebilme cesareti sayesinde devam etmektedir. Küçük ve orta ölçekli işletmecileri, yani bu sektörün fidanlığını, görmezden gelen bu anlayışı değiştirmek için hep birlikte ve her ortamda kararlı mücadelemize devam edeceğiz.” dedi.