Avrupa Komisyonu'nun savaşına Kipa da destek veriyor

Her yıl 4 milyarı aşkın naylon torba çöpe atılıyor.

Avrupa Komisyonu'nun savaşına Kipa  da destek veriyor

Avrupa Komisyonu önümüzdeki haftalarda kullanılan naylon torba miktarının azaltılması için alınabilecek önlemleri açıklayacak. Bu konuda düzenlenen yoklamaya katılan 15 bin kişinin çoğunluğu naylon torba kullanımının yasaklanmasını istediklerini bildirdi.

1333231916_120319101844plasticbags304x171nonenocredit.jpg

Avrupa'da her yıl 800 bin ton, tek kullanımlık naylon torbalar tüketiliyor. Komisyon araştırmasına göre 2010 yılında ortalama bir AB yurttaşı 191 adet, bir seferlik torba kullanmış ve bunların sadece yüzde 6'sı geri dönüştürülmüş.

Her yıl 4 milyarı aşkın naylon torba çöpe atılıyor. Komisyonun Çevreden Sorumlu Yetkilisi Janez Potocnik, "Naylon torbalar ve atılan plastik maddeler çevreyi kirletiyor, doğal hayatı tehdit ediyor ve Büyük Okyanus'ta 15 bin kilometre kareyi aşan bir alana yayılmış 'plastik çorba' yaratıyor." dedi.

Peki neden Plastik Torba Kullanımına dur demeliyiz?

Kipa alış veriş merkezi web sitesinde bu sorulara karşın şu bilgiler yer alıyor ;

1333232149_kipa.jpg

Plastik torbalar petrol türevi olan polietilenden üretilmiştir. Plastik poşetler uzun süre doğada yok olmadıkları için çevre kirliliğine neden olmaktadırlar.

Plastik poşetlerin doğada çözülmesi bin yıl kadar uzun bir süre alabilir.

Plastik poşetler dokundukları gıda maddelerindeki vitaminleri öldürürler.

Plastik poşetler doğada çözülmeye başladığında önce toprağa daha sonra yeraltı sularına karışır.

Denizleri kirleten en önemli çöplerden olan naylon poşetler deniz canlıları (fok, yunus, balina vs.) tarafından yem sanılarak yenilmekte ve sindirim sistemlerine verdiği zarar nedeniyle hayatlarına mal olmaktadır.

Dünya Doğa Vakfı'na göre naylon poşetlerden ötürü her yıl 100.000'in üzerinde balina, fok, su kaplumbağası ve kuş ölüyor. Karada ise inekler, keçiler ve öteki hayvanlar yem ararken genellikle plastik parçalar yiyorlar. Bu nedenle hastalanabiliyor ve hatta ölüyorlar.