Çöpten oy çıkmasına son verecek sistemle ilk seçim yapıldı!

Türkiye'de ilk e-seçimi, Türkiye Bilişim Derneği (TBD) yaptı.

Çöpten oy çıkmasına son verecek sistemle ilk seçim yapıldı!

Türkiye Bilişim Derneği’nin, 30. Olağan Genel Kurulu, 14 Mart 2015’te Ankara HiltonSA’da gerçekleştirildi. Genel Kurul’un açılış konuşmasını yapan TBD Yönetim Kurulu Başkanı İlker Tabak, 44 yıldır çağdaş, refah düzeyi yüksek, bilişim toplumu için çalışan derneğin gücünü bireylerden aldığına işaret etti.

Genel kurulda açılış oturumundan sonra yazılım tasarımı TBD tarafından yapılan ve üretimi (Hava Elektronik SanayiiHAVELSAN’da gerçekleştirilen elektronik sandığın tanıtımı amacıyla bir basın toplantısı düzenlendi. Basın toplantısına TBD Başkanı Tabak ve Yönetim Kurulu Üyesi Ersin Taşçı, HAVELSAN’dan Eray Kılıç ve SEÇSİS Proje Yöneticisi İsmail Göktaş katıldı. Tabak, TBD’nin e-seçim uygulamasıyla öncü ve örnek olmayı tercih ettiğini söyleyip bundan sonraki genel kurulların da elektronik oylamayla yapılacağını dile getirdi.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) ile 2006’dan beri elektronik sandık (e-sandık) çalışmalarını sürdürdüklerini bildiren Kılıç, TBD Genel Kurulu’nda kullanılacak e-sandığın 2. Versiyon olduğunu, 3. Versiyonun daha küçük ve taşınabilir olacağını belirtti. Kılıç, HAVELSA’ın SEÇSİS ile kazandığı deneyimi, oda, dernek ve birlik gibi seçim yapan kurumların gündemine taşımak istediğini söyledi. Göktaş ise e-sandığın kullanımı ve teknik özelliklerini anlattı.

1426586772_tbd30genelkuruldae-sandikfoto2.jpg

Çöpten oy çıkmasına son verecek sistem!..

YSK, seçimlerde elektronik sistemle oy verme işlemi için henüz somut bir adım atmadı ancak HAVELSAN, yerli dijital (elektronik) sandıkları geliştirdi. Sistemde yaklaşık 55 milyon seçmenin oy kullandığı seçim sonuçlarını 5-10 dakika içinde almak mümkün olacak. Ayrıca seçimlere oylara yapılan itirazlar ya da çöplerden çıkan oylar veya seçim sonuçlarının haftalar sonra açıklanması da son bulacak. Sistem zaman kadar paradan da tasarruf sağlayacak, harcamalar büyük oranda düşecek. Yurtdışı oyların Türkiye'ye uçakla taşınması da gerekmeyecek.

1426586783_tbd30genelkuruldae-sandikfoto.jpg

Her makinenin bir sandık yerine geçtiği sistemde, seçmenler makineyi kullanabilmek için kimliklerini ibra edecek ve Sandık Kurulu'ndan rastgele tanımlı karekot fişleri alınacak. Seçmen elindeki karekodu makineye tuttuktan sonra oylamayı başlat sekmesine tıklayacak ve istediği partiye oyunu verecek. Oy verme işlemi tamamlandıktan sonra makineden alınan pusula, bu kez gerçek sandıklara  atılacak.