Dijital Değişim Endeksi'ne göre Türkiye inovasyonda yükselişte

MasterCard’ın Dijital Değişim Endeksi araştırması 50 ülkeyi dijital teknoloji kullanımı ve e-ticaret kullanımının yaygınlığına göre değerlendirdi.

Dijital Değişim Endeksi'ne göre Türkiye inovasyonda yükselişte

29 Eylül’de Paris’te başlayan Dünya Perakende Kongresi’nde MasterCard, Avrupa çapında gerçekleştirdiği yeni araştırmasını duyurdu. Değişim geçiren dijital dünyada günümüzün ve geleceğin internet kullanıcılarının davranışlarını tespit etmek üzere MasterCard ve Tufts Üniversitesi bünyesindeki The Fletcher School tarafından hayata geçirilen Dijital Değişim Endeksi, kamu ve özel sektöre ilham vermeyi amaçlıyor.

Dijital Değişim Endeksi araştırmasında ele alınan 50 ülke arasında gelişmiş ülkeler başı çekerken, gelişmekte olan ve dijital dünyaya hızla adapte olan ülkelerin yükselişi dikkat çekiyor. Araştırma, 2008-2013 yılları arasında bu ülkelerde pazarların değişimini, ülkenin ekonomik göstergeleriyle kıyaslayarak ve gelişim unsurlarını ölçerek ortaya koyuyor.

Günümüzde dünyada 2,9 milyar internet kullanıcısı bulunuyor. Dünya nüfusunun %60’ı ise internetten uzak yaşıyor. Bu %60’lık dilime erişmek isteyen kurumların, dijital büyümede hangi ülkelerin önde olduğunu öğrenmesi gerekiyor. Bu vizyonla dijitalleşme yarışında ülkeleri sıralamayı hedefleyen Dijital Değişim Endeksi’ne göre Singapur e-ticaret kullanımında dünyada bir numara, ABD ise altıncı sırada geliyor. Buna karşın Çin, en hızlı büyüyen dijital ekonomiye sahip.

Endekse göre Singapur’un ardından İsveç ve Hong Kong dijital ekonomileriyle ilk üçü oluşturuyor. Birleşik Krallık ve İsviçre’nin ardından gelen ABD, ölçek alınan 50 ülkeyi geride bırakan isimler. Çin, Malezya ve Tayland ise en hızlı büyüme kaydeden dijital ekonomiler olarak ilk üçü paylaşıyor. Bu ülkelerde hızla artan internet kullanımı ve akıllı cihaz penetrasyonu, büyümenin katalizörü olan unsurlar olarak görülüyor.

Türkiye, araştırmada takibi şart olan ülkeler kategorisinde kendine yer buldu. Yatırım için büyük fırsatlar barındıran ülkeler kategorisine alınan Türkiye, Rusya, Mısır, Kenya gibi gelişmekte olan ülkelerle birlikte toplamda 2,5 milyar nüfusluk bir popülasyonun içinde yer alıyor. 50 ülke arasında dijital değişim endeksiyle 30’uncu sırada kendine yer bulan Türkiye, 100 üzerinden 31,95 puanlık bir dijitalleşme skoru elde etti. Birinci sırada yer alan Singapur’un skoruysa 56,21 olarak hesaplandı. Dijital Değişim Endeksi’nde yer alan bulgulara göre Türkiye’de hanelerin yarısından fazlasında internet bağlanabilirliği olan bilgisayar bulunuyor. Toplam internet kullanıcılarının nüfusa oranının %46,3 olduğu Türkiye ayrıca %29,6’lık akıllı telefon penetrasyonuyla da dijitalleşme yolunda hız kazandı. %73’lük şehir nüfusuna sahip Türkiye, araştırmada Avrupa’da Birleşik Krallık’tan sonra en yüksek kredi kartı penetrasyonuna sahip ülke olarak nitelendirildi. Türkiye’de nüfusun %60’ı kredi kartı kullanıyor. 2008-2013 yılları arasında Türkiye’nin dijitalleşme skoru %9,9 oranında yükseldi. Türkiye’nin en güçlü olduğu kalem ise inovasyon olarak belirlendi. 100 üzerinden 48,11 puanlık inovasyon potansiyeliyle Türkiye, dijital değişim için skoru hesaplanan 50 ülke arasında ortalamanın üzerinde değer taşıyor.