Kurşun geçirmeyen deri!

Yapısında örümcek ağı bulunan kurşun geçirmez deri, 22 kalibrelik mermiyi geri püskürttü.

Kurşun geçirmeyen deri!

Hollanda Forestry Enstitüsü'nde kurşun geçirmez deri projesi, ilk önce biyolojik sanat çalışması olarak planlandı ama test aşamasından başarıyla geçince, dünyada milyonlarca insan için mükemmel bir güvenlik zırhı olacağı düşüncesi ortaya çıktı. Bu zırh deri demirden 5 kat daha dayanıklı. Yapısında örümcek ağı bulunan kurşun geçirmez deri, 22 kalibrelik mermiyi geri püskürttü.

1333791541_67657.jpg

Güçlü yapısıyla bilinen ve birçok efsaneye konu olan örümcek ağı kurşun geçirmez cildin ardındaki teknolojinin ilham kaynağı oldu.  Avrupa Genetik Sanat kurumunca ödüllendirilen kurşun geçirmez deri, Hollandalı Biyoloji Artisti Jalia Essaidi tarafından bir 'Biyolojik Sanat' gösterisi için hazırlanandı.

Projenin İlk Aşaması "İnsanoğlu da tıpkı örümcek gibi cildini dış etkenlerden koruyabilir mi?" Sorusu İle Başlamış

Biyoloji Artisti Jalia Essaidi projeyi anlatırken, "Örümcek ağı aslında kurşun geçirmez yelekler içinde kullanılıyor ama ben projemde bir adım ilerisini düşünerek, neden insan cildi içinde kullanmayalım ki dedim. Proje biyolojik sanat çalışması olarak başlamıştı ve açıkçası bir derinin kurşunları durdurma özelliği olacağını, teknolojinin güvenlik açısından işe yarayacağını hiç düşünmemiştik. İşte bu bizim için büyük bir sürpriz oldu ve dünyadaki milyonlarca kişiyi olumlu etkileyen bir projeye imza atabilmekte ayrıca güzel bir duygu" dedi.

Örümcekler çok seri ağ üretemediklerinden Amerikalı bilim adamı Randi Laves, keçilerden örümcek geniyle ağ üreterek projeye destek olduğu proje 8 ayda geliştirildi.

Projenin tıbbi araştırmalar ve tedavilerde de sıklıkla kullanılabileceği ve gelecekte cerrahların doku ve tenden yaralanmalarına karşı örümcek ağı teknolojisinden yararlanabileceği de düşünülüyor.