Mısır'da firavun mezarı bulundu!

Mısır Tarihi Eserler Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre Nil Nehri'nin batı yakasındaki El-Uksur kentinde mumyalama işleminden sorumlu olan din adamı Thaw Rakht If'e ait 4 bin yıllık mumya bulundu. İşte detaylar!

Mısır'da firavun mezarı bulundu!

Mısır'ın El-Uksur ilinde 4 bin yıllık firavun mezarı bulundu. 

Mısır Tarihi Eserler Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Nil Nehri'nin batı yakasında 4 bin yıllık firavun mezarı bulunduğu belirtildi. Mezarın Tanrı Amon'un eşi Mut'un tapınağında mumyalama işleminden sorumlu din adamı Thaw Rakht If'e ait olduğu kaydedildi.

Mezarın duvarlarında aileden bazı isimlerin yazılı olduğu, içinde de 2 tabut ve 2 ahşap heykelin yer aldığı bilgisi verildi. Mısır Tarihi Eserler Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ayrıca arkeolojik keşifte Amon Tapınağı Vekili görevinde bulunan "Huri" isimli kişiye ait bir mumyanın daha bulunduğu ifade edildi.

Buna ek olarak mumyalama formülünün nasıl yapıldığını biliyor musunuz? 

MÖ 3500 - 3700 yılları arasında mumyalandığı ortaya çıkan beden aynı zamanda mumyalama formülünün tahmin edilenden daha önce geliştirildiğini ve daha yaygın bir şekilde kullanıldığını açığa çıkardı.

İtalya'nın Torino kentindeki Mısır Müzesi'nde bulunan mumya üzerinde yapılan araştırmanın sonuçları Journal of Archaeological Science'ta yayımlandı. Buckley, araştırmada yer alan diğer bilim insanlarıyla birlikte bu sıvıya ait tüm kimyasal parmak izlerini inceledi.

Mısır'da firavun mezarı bulundu!

Mısır'da firavun mezarı bulundu! - Resim : 1

Balsamın özünü şu maddeler oluşturuyor:

- Susam - Hasırotu - Zamk - Çam ağacından alınan bir reçine.

Bütün bunlar yağın içinde karıştırıldığında reçine içindeki anti-bakteriyel özelliğiyle bedenin çürümesini engelliyor. York Üniversitesi'nden arkeolog Dr. Stephen Buckley, birkaç yıl önce mumyaları sarmakta kullanılan Antik Mısır tekstillerinden parçalar alıp bunları kimyasal olarak inceledikten sonra bu formülün peşine düştü.

Dr. Buckley'e göre aynı formülün neredeyse 2000 yıl sonra firavunları mumyalamak için kullanılmasının "MÖ 3100 yılında dünyanın ilk ulus devletini kurmadan önce de Mısırgenelinde ortak bir kimlik olduğunu" gösterdiğini söylüyor.