Örümcek ağı kemana yay oldu

Japon araştırmacılar altın örümceklerin ağ kurmak için ürettikleri ipeksi iplikleri işleyerek keman yayı oluşturdu.

Örümcek ağı kemana yay oldu

Örümcekler günümüz teknolojisinin bile çözemediği inanılmaz canlılardır. Örümcek ağının çok özel nitelikleri olan sağlamlık ve esneklik bugüne kadar taklit edilemedi. Aynı çaptaki bir çelik telden iki kat daha güçlü olan bu doku ne kadar çekilirse çekilsin orijinal durumuna dönecek kadar esnektir.

1331013130_57255.jpg

Örümcek ağları kendine yüksek hızla çarpan nesneleri yırtılmadan esneyerek frenler. Tekrar gerisin geriye yaylanmadığından nesne ters yöne fırlamaz, yapışır kalır. Örümcek ağının esneme kapasitesi bugün yapay olarak üretilmiş en iyi telin neredeyse dört katıdır.

Bu maddeyi yapay olarak elde etmeyi hala başaramayan bilim insanlarının örümcek çiftliği kurup, örümcekleri sağarak, ipliklerini aldıklarını biliyor muydunuz? Yaklaşık 2.5 santimetre boyundaki bu örümceklerden günde hayvan başına 320 metre (yaklaşık 3-5 gram) iplik elde ediliyor ve bu iplikler ABD ordusuna kurşun geçirmez yelek yapmada kullanılıyor.

Şimdi de Esnek ve çelikten sağlam iplere gerek duyulan tıptan mühendisliğe bir çok alanda kullanılan örümcek ipeği müzik sektöründe kullanılıyor.

Japon araştırmacılar altın örümceklerin ağ kurmak için ürettikleri ipeksi iplikleri işleyerek keman yayı oluşturdu.

Bir yay teli 5 bin örümcek ağı bir araya getirilerek elde edildi. Örümcek ipeğinin işlenme sırasında boşluk bırakmayan yapısının tele dayanıklılık, enstrümandan çıkan sese ise farklı bir ton kattığı söyleniyor.

Doktor Osaki keman tellerinin yapımında ihtiyacı olan ipliği, ağlarının güzelliği ve karmaşıklığıyla ünlü 300 Nephila maculata türü dişi örümcekten elde etmiş. Dr Osaki bir teli yapmak için 3bin ila 5bin örümcek ipliğinden oluşan üç ayrı çile hazırlamış, sonra bunları birbirine ters yönde örmüş, sonra telin gerilmeye dayanıklılığını ölçmüş. Bir konserin orta yerinde kemanının telinin kopması ihtimali bir müzisyen için hayati önem taşıyor. Örümcek ipliğinden yapılan tellerin gerilmeye, çok nadir kullanılan bağırsaktan yapılmış tellerden daha az, ama içi naylon dışı aliminyum olan ve daha yaygın olarak kullanılan geleneksel tellerden daha çok dayandığı anlaşılmış.

1331013471_orumcek2.jpg

Elektron mikroskobu ile yapılan daha ayrıntılı bir inceleme, örümcek ipliğinden yapılan tellerin örgü yerlerinde aralarında hiç bir boşluk bırakmayacak şekilde çok sıkı ve değişik şekillerde içiçe geçtiğini gösterdi. Dr. Osaki işte bu doku özelliğinin örümcek ipliğinden yaylara kuvvetini ve kendine özgü tınıyı verdiğini söylüyor ve ekliyor: "Bir çok profesyonel kemancı örümcek ipliğinden yapılan yayların çok daha iyi bir tınısı olduğunu söylüyor. Gerek müzikseverler gerekse müzisyenler açısından farklı bir tını ve yüksek kalitede keman yapımı için örümcek ipliği mükemmel bir malzeme."