Perakendenin geleceğini akıllı teknolojiler belirleyecek

Buünün müşterilerinin perakende sektörü için beklenti ve talepleri akıllı teknolojiler tarafından karşılanacak.

Perakendenin geleceğini akıllı teknolojiler belirleyecek

Belki de hiçbir sektör müşteri taleplerinden perakende sektörü kadar etkilenmiyor. Bugünün müşterileri anında, kolay ve 7/24 alışveriş deneyimleri istiyor. Bu deneyimin şifreleri ise perakendeyi dijitalleştirmekten geçiyor. Tüketicilerin artan taleplerini karşılamak ve çevrimiçi mağazaların güçlü rekabet baskısına karşı koymak için perakendecilerin mağazalarını dijital çözümlerle donatmaları gerekiyor. Bağlı teknolojiler akıllı perakende satışın temelini oluşturuyor.

Perakendenin geleceğini akıllı teknolojiler belirleyecek

Ülkemizde; 2018 sonu itibariyle 1 trilyon TL’lik bir büyüklüğe ulaştığı tahmin edilen perakende sektörü geleneksel mağazacılıkta olduğu gibi dijital platformlarda da büyümeye devam etti. İnternet üzerinden alışveriş yapanların oranı bir önceki yıla göre 4,4 puan artarak yüzde 29,3 oranına yükseldi. Sektörün bu denli hızlı büyümesini sağlayan en önemli etkenlerin başında şüphesiz teknoloji geliyor. Sektörün en büyük tehdidi de en fırsatı da teknoloji olarak görünüyor. Perakendecilerin offline mağazalarını en çok tehdit eden unsur dijital dönüşümken, potansiyel müşteriyi mağazalara çekmenin yolu ise yine dijital dönüşümden ve dijital kanallardan geçiyor.

E-ticaretin, perakende sektörü karşında giderek güçlenmesi, sektördeki dönüşümü de hızlandırıyor. Dünya perakende sektörünün büyüklüğü 25 trilyon dolara ulaşmış durumda. E-ticaretin global pazardaki büyüklüğünün ise 2021 yılı itibariyle her yıl yüzde 16 artarak 4,5 trilyon dolara ulaşması bekleniyor. Perakende sektörü, geleceğini garanti altına almak için yapay zeka kullanımını artırmaya, daha iyi müşteri deneyimi için büyük veriden yararlanmaya ve eş zamanlı tepki beklentisini karşılamaya yöneliyor.

“Perakendede mobil uygulamalar ve büyük veri belirleyici olmaya devam edecek”

Müşterilere bilgi sağlamanın ve onlarla en iyi şekilde iletişim kurmanın perakende personelinin görevi olduğunu söyleyen T-Systems Türkiye Genel Müdürü Sinan Kılıçoğlu: İnsansız, tamamen robotların ve sensörlerin hizmet verdiği perakende deneyimine çok uzak değiliz. Tamamen dijital mağazacılığın bir adım öncesindeyiz ve bu sürece hazırlık yapmak gelecekte de sektörde var olabilmek için kaçınılmaz görünüyor. Açıkçası, günümüzde de çok kanallı çabalar bir süredir var. Ancak bunların hepsinin başarılı olduğunu söylemek zor. Önümüzdeki dönemde perakendede mobil uygulamalar ve veriden hareketle üretilen çözüm ve kampanyalar belirleyici olmaya devam edecek. Teknolojiyi merkeze alarak müşteri beklentisine cevap verebilen perakende firmaları dijital dönüşüm sürecinde ortaya çıkan yeni fırsatlardan da faydalanabilecek. Bilgisayarlar, telefonlar, kasalar, reklam ekranları ve elektronik fiyat etiketleri gibi ekipmanlarını bağlı hale getirmeyi başaran perakendeciler tam anlamıyla entegre bir mağazacılık deneyiminin keyfini çıkaracak. T-Systems olarak, perakende müşterilerimize dijital dönüşüm süreçlerinde rehberlik ederek dijital çağın müşterisinin tüm beklentilerini karşılayacak çözümler sağlıyoruz. Tüm müşteri deneyimi girişimlerinin üçte ikisinin 2022’ye kadar BT kullanmaya başlayacağını düşünürsek, perakende sektöründe yaşanan dijital dönüşümün hızlanarak devam etmesi gerekiyor” dedi.