Silikon Vadisi’ne bu şirketler gidecek!

Silikon Vadisi’ne gidecek girişimci şirketler IBM öncülüğünde İstanbul’da seçildi.

Silikon Vadisi’ne bu şirketler gidecek!

Son beş yıl içinde kurulmuş olan ve dünyanın karşı karşıya olduğu temel sorunlara çözümler sunan yeni nesil yenilikçi şirketlerin katıldığı IBM SmartCamp etkinliğinin bölge finaline ev sahipliğini bu yıl Türkiye yaptı. IBM Türk Ekosistem Geliştirme Grubu’nun öncülüğünde düzenlenen ve girişimcileri dünya yatırımcılarıyla buluşturan, ünlü konuşmacıların katıldığı etkinlikte Orta ve Doğu Avrupa, Afrika, Asya ve Avustralya’dan 8 finalist şirket birincilik için yarıştı.

Yarışma sonucunda akıllı şebeke çözümleriyle Türkiye’den REENGEN, e-ticaret için nakliye çözümleriyle Avustralya’dan Temando ve toprak kayması için bir erken uyarı sistemi geliştiren Malezya’dan TMC; Şubat ayında Silikon Vadisi’nde düzenlenecek IBM SmartCamp Dünya Finali’ne katılmaya hak kazanan şirketler oldu.

 1383637479_ibmjaleakyel.jpg

Sydney, Şanghay, Kuala Lumpur, Bangalore, Johannesburg, Varşova, Moskova ve İstanbul’dan 8 şirket arasında geçen çekişmeli İstanbul IBM SmartCamp Bölge Finali 31 Ekim’de The Seed-Sakıp Sabancı Müzesi’nde düzenlendi. Final, IBM tarafından eş zamanlı olarak internetten canlı yayınlandı. Yarışmada sosyal medya ve internet üzerinden oylarla “Halkın Seçimi” ödülünü kazanan şirket ise tarım sektörü için verilere dayanarak analitik ve teknolojik kolaylıklar sunan çözümüyle Güney Afrikalı MySmartFarm şirketi oldu.

Etkinlik için ülkemizde bulunan IBM Büyüyen Pazarlar Ekosistem Geliştirme Direktörü Mauricio Sucasas’ın hoş geldiniz mesajının ardından açılış konuşmasını Türkiye Cumhuriyeti Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Bilim ve Teknoloji Genel Müdürü Doç. Dr. Cevahir Uzkurt yaptı.

IBM SmartCamp İstanbul Bölge Finali’nde IBM’in inovasyona verdiği önemden bahsederek konuşmasına başlayan IBM Türk Ekosistem İlişkileri Müdürü Jale Akyel girişimcilerin inovasyon ve toplumsal, ekonomik gelişim için oynadıkları rolün altını çizdi. IBM’in bu anlamda hayata geçirdiği en önemli aktivitelerden birinin SmartCamp olduğunu belirten Akyel “SmartCamp Bölge Finali’nin bu yıl Türkiye'de gerçekleştiriliyor olmasından mutluluk ve onur duyuyoruz. Bölge Finali için Türkiye'nin seçilmesi bir tesadüf değildir, bunun çeşitli nedenleri vardır. Geçtiğimiz yıllarda Türkiye’de gerçekleştirdiğimiz SmartCamp etkinliklerine yönelik ilginin ve bu etkinliklerin başarısı Türkiye’nin dinamik, hızla büyüyen girişimcilik ekosistemi ile doğrudan ilintilidir” dedi.

1383638046_ibmsmartcampregionalfinal2013.jpg

Etkinliğin özel konuşmacısı e-Academy ve WEBIT Kongresi Başkanı Plamen Russev oldu. Konuşmaların ve ödül töreninin ardından katılımcılar ve finalistlerin yer aldığı bir resepsiyon düzenlendi ve daha sonra Sakıp Sabancı Müzesi’ndeki Anish Kapoor Sergisi gezildi.

Türkiye’deki üçüncü yılını dolduran IBM SmartCamp etkinliğinde daha önceki yıllarda Romanya’dan katılan SkinVision (2011) ve Türkiye’den Exa-Tech (2012) birinciliği elde ederek, bölge ve dünya finaline katılma şansı kazanmışlardı.

Bugün dokuz büyük araştırma laboratuvarında, 3.000’in üzerinde çalışanı ve her yıl ortalama 6 milyar dolarlık AR-GE yatırımı, 42 İnovasyon Merkezi ile IBM, yenilikçi teknolojileri geliştirmek alanında dünyada sayılı şirketler arasında yer alıyor. 100 yılı aşkın deneyimi ve sahip olduğu geniş kaynak havuzu ile özellikle genç girişimci şirketlere yeni fikirler geliştirmeleri açısından sınırsız fırsatlar sunuyor. Küresel Girişimcilik Programı da, destek ve kaynakları aracılığıyla yeni nesil yenilikçi şirketlerin bankacılık, binalar, şehirler, bulut bilişim, eğitim, enerji, besin, devlet, sağlık, altyapı, üretim, kamu güvenliği, ulaşım, perakende, telekomünikasyon, trafik gibi iş dünyasının hızla büyüyen ve devrim niteliğinde teknolojilere aç olan sektörlerinde yeni iş fırsatları yakalanmasına yardımcı olmayı hedefliyor.