Sosyal ağlara yeni düzenleme geliyor

Hazırlanan yeni bir torba yasa teklifi ile Facebook ve Twitter gibi sosyal ağlara Türkiye'de temsilci bulundurma zorunluluğu getiriliyor.

Sosyal ağlara yeni düzenleme geliyor

Koronavirüs ile mücadele kapsamında alınan ek tedbirleri içeren yeni bir torba yasa teklifi hazırlandı. Bu teklifte bulunan yeni bir düzenleme Twitter, Facebook, LinkedIn ve TikTok gibi sosyal ağlara bazı zorunluluklar getiriyor.

Sosyal ağlara yeni düzenleme geliyor

Sivil toplum kuruluşlarının görüşüne açılan ve 62 maddeden oluşan bazı kanunlardaki değişiklik yapılmasına dair kanun teklifinde sosyal ağları ilgilendiren bir düzenleme bulunuyor. Bu yeni düzenlemeye göre Türkiye'de erişimi 1 milyondan fazla olan ve yurt dışı kaynaklı sosyal ağlara Türkiye'de temsilci bulundurma ve Türkiye'deki kullanıcı verilerini Türkiye'de barındırma zorunluluğu getiriliyor.

Sözcü'nun haberine göre Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi metnine göre, 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanunu'na eklenecek maddeler şöyle:

Türkiye'den günlük erişimi bir milyondan fazla olan yurt dışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcı, BTK ve adli veya idari makamlarca gönderilecek tebligat, bildirim veya taleplerin gereğinin yerine getirilmesi ve kişiler tarafından yapılacak başvuruların cevaplandırılması için yetkili en az bir kişiyi Türkiye'de temsilci olarak belirleyecek.

Sosyal ağ sağlayıcı bu kişinin iletişim bilgilerine kolayca görülebilecek ve doğrudan erişilebilir bir şekilde internet sitesinde yer verecek. Eğer temsilci belirleme ve bildirme yükümlülüğü yerine getirilmezse, sosyal ağ sağlayıcının internet trafiği bant genişliğinin yüzde 59 oranında daraltılması için BTK sulh ceza hâkimliğine başvuracak.

Kararın ardından 30 gün içerisinde yine temsilci belirlenmezse sosyal ağ sağlayıcının internet trafiği bant genişliği yüzde 95 oranında daraltılacak.

Ayrıca tüm bu sosyal ağlar Türkiye'deki kullanıcı verilerini Türkiye'de tutmak zorunda olacak. Bunu yerine getirmeyenlere ise 1 milyon TL'den 5 milyon TL'ye kadar ceza kesilecek.

Hukuka aykırılığı hakim veya mahkeme kararı ile tespit edilen içeriğin sosyal ağ sağlayıcıya bildirilmesi durumunda, bildirime rağmen 24 saat içinde içeriği çıkarmayan veya içeriğe erişimi engellemeyen sosyal ağ sağlayıcı, doğan zararların tazmin edilmesinden sorumlu olacak. Yani eğer içerik kaldırılmazsa bundan böyle sadece içeriği üreten değil, onun yayınlamasına ve yayılmasına olanak sağlayan da cezalandırılacak.

Birçok sosyal ağın Türkiye'de temsilcisi var

Öte yandan kanun taslağını yorumlarsak zaten birçok sosyal ağın Türkiye'de temsilcisinin olduğunu görüyoruz. Facebook ve TikTok Türkiye'de bir şekilde temsil ediliyor. Twitter ise daha çok reklam tarafında ülkemizde bulunuyor. LinkedIn Microsoft bünyesinde bulunuyor ve Microsoft Türkiye'de faaliyetleri olan bir sosyal ağ. Kanundaki kadar büyük sosyal ağların neredeyse tamamının Türkiye'de temsilcisi bulunuyor.

Sosyal ağlar verilerini Türkiye'de tutmuyor

Ancak burada önemli sorun kullanıcı verilerinin Türkiye'de barındırılma zorunluluğu. Günümüzde birçok sosyal ağ Türkiye'deki kullanıcı verilenini dünya üzerindeki sunucularında saklıyor. Bu maddenin hayata geçmesi kısa vadede pek kolay bir adım gibi görünmüyor.

Yine bu düzenlemenin şimdilik teklif olduğunu ve yasalaştığında her maddenin yer alamayabileceğini hatırlatmak isteriz.