T625 Genel Maksat Helikopteri'nin motoru çalıştırıldı

T625 Genel Maksat Helikopteri'nin ilk motoru çalıştırma işlemi başarıyla gerçekleştirildi.

T625 Genel Maksat Helikopteri'nin motoru çalıştırıldı

Son yıllarda artan yerli savunma sanayi ürünlerine bir yenisi daha eklendi. Halen geliştirme aşamasında olan ve tamamen milli kaynaklarla üretilen T625 Genel Maksat Helikopteri'nin motor çalıştırma testi başarı ile gerçekleştirildi.

T625 Genel Maksat Helikopteri'nin motoru çalıştırıldı

Tamamen milli kaynaklarla üretilen T625 Genel Maksat Helikopteri'nin 2021'de seri üretime geçirilecek. En zorlu iklim ve coğrafyalarda dahi, yüksek irtifa ve yüksek sıcaklıkta, gece ve gündüz koşullarında etkin bir şekilde faaliyet gösterebilecek olan T625 Genel Maksat Helikopteri'nin üretimi tamamlandı ve yer testlerine geçildi. Skorsky yerine kullanılacak helkopterin 2021 yılında seri üretime geçeceği öngörülüyor.

Tamamen milli kaynaklarla geliştiriliyor

T625 geniş görev yelpazesine sahip olmasından ötürü taşıma, VIP, kargo, hava ambulans, arama kurtarma ve kıyı ötesi taşıma görevlerini icra edebilecek.

Özgün Helikopter Programı kapsamında, yapısal ve aviyonik sistemlerin yanı sıra, transmisyon, rotor ve iniş takımları gibi kritik öneme haiz sistemlerin tasarımları ve üretimleri de tamamen milli kaynaklar kullanılarak gerçekleştiriliyor.

İşte T625 Genel Maksat Helikopteri'nin ilk motor çalıştırma sesi:

Çalışmaları 2010 yılında başladı

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ve diğer ihtiyaç sahibi makamların, genel maksat helikopteri ihtiyaçlarının özgün bir platform ile karşılanması hedefiyle yürütülmekte olan Özgün Helikopter Programı, 15 Haziran 2010 tarihinde toplanan Savunma Sanayii İcra Komitesi (SSİK) kararı ile başlatıldı.

Helikopterin geniş görev yelpazesine sahip olmasından ötürü taşıma, VIP, kargo, hava ambulans, arama kurtarma ve kıyı ötesi taşıma görevlerini icra edebiliyor. T625 Genel Maksat Helikopteri’nin ilk uçuşunu 2018 yılında gerçekleştirmesi planlanmakta olup, 2021 yılından seri üretime geçeceği öngörülüyor.

Helikopterin, EASA (European Aviation Safety Authority) ve SHGM (Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü) tarafından sertifiye edilmesi ile ilgili çalışmalar program ile birlikte sürdürülüyor.