Türkiye’ye daha etkileyici girişimler lazım!

“Startup Turkey” kampı, yatırımcıların gözünden Türkiye’deki girişimcilik piyasasını masaya yatırdı.

Türkiye’ye daha etkileyici girişimler lazım!

Antalya Rixos Downtown Otel’de bugün 600’ü aşkın katılımcıyla başlayan ve 2008 yılından bu yana internet girişimcileriyle yatırımcıları  buluşturan Etohum “Startup Turkey” kampı, yatırımcıların gözünden Türkiye’deki girişimcilik piyasasını masaya yatırdı.

15-17 Şubat tarihleri arasında Antalya Rixos Downtown Otel’de gerçekleştirilecek olan Etohum “Startup Turkey” kampı, dün yürürlüğe giren “Bireysel Katılım Sermayesi Hakkında Yönetmelik” ile ilgili sunumların ardından, Türkiye’deki yatırımcılık ve girişimcilik ekosistemini detaylarıyla ele aldı. Türkiye’deki artı ve eksilerin masaya yatırıldığı panelde konuşan yatırımcılar, internet sektörüne yönelik yeterli sayıda yaratıcı girişimin olmamasından şikayetçi.

1360940028_etohumburakbuyukdemir.jpg

Moderatörlüğünü European Investment Fund (EIF) yatırım direktörü Özgür Altan’ın yaptığı panelde, EBRD, iLab Ventures, General Catalyst, Inventram ve Intel Capital gibi dünyanın önde gelen yatırımcıları konuşmacı olarak yer aldı. “Yatırımcıların Gözünden Türkiye İnternet Pazarı” başlıklı panel, Türkiye’nin büyük bir potansiyel taşıdığının, altyapısını kuvvetlendirdiğinin, ancak yeterli sayıda yaratıcı girişimin olmadığının altını çizdi.

“Türkiye’den dünyaya mal olacak bir web sitesi çıkmalı”

Startup Turkey’ye General Catalyst’i temsilen Yunanistan’dan katılan Niko Bonatsos, konuşmasına, “Aslında internet pazarında siz bizden 10 yıl ileridesiniz” diyerek başladı. Bonatsos, Türk insanın internet kullanımında ABD ve Brezilya’ya çok benzediğini, internet başında çok zaman geçirdiğini ve çok sayıda içerik oluşturduğu kadar aynı oranda da tükettiğini belirtti. Türkiye’de yaklaşık 34 milyona varan internet kullanıcısının, Türkiye’den çıkacak ve küresel çapta büyük bir etki yaratacak bir web sitesi kazandırması gerektiğini söyledi. Bonatsos, “Türkiye’nin artık, tıpkı Finlandiya ve İsveç gibi, dünyaya mal olacak bir web sitesi yaratması ve o sitenin bundan böyle Türkiye ile anılması gerekiyor.” dedi.

“Türkiye doğru yönde”

2012 yılında Türkiye ofisini açan ve gelecek hafta sürpriz bir gelişmenin duyurusunu yapacağının müjdesini veren Intel Capital Türkiye Direktörü Barış Aksoy ise, iyi bir fikirle gelen bir girişimci için Türkiye’de çok büyük fırsatların olduğunu dile getirdi. Otomotiv, sağlık, enerji, eğitim teknolojileri gibi farklı segmentlerde yatırımların yapılması gerektiği üzerinde duran Aksoy, ülkedeki yatırımcılık potansiyelini gördükten sonra Türkiye’de ofis açmaya karar verdiklerini söyledi ve sözlerine şöyle devam etti: “Türkiye’de tutku var, girişimcilik fırsatlarının peşinden gitmek isteyen güçlü ve genç bir nüfus var. Potansiyel bu nedenle çok büyük. Ama bu ekosistem, çok da ölçülebilir yapıları barındırmadığı için mentorlara da ihtiyaç var, ilgili yasalara da… Özel sermayeyi geleneksel ortamdan bu sektöre taşımak zor oldu; hatta sistemin oturması da biraz zaman alacak ama hep birlikte doğru yönde ilerlediğimize inanıyorum.”

Yasal boşluklardan başarı getiren başarısızlıklara

Avrupa’nın en büyük yatırım firmalarından EBRD’yi temsilen konuşan Rupesh Chatwani, Türkiye’deki internet pazarında yer almak istediklerini belirtirken, aynı zamanda Türkiye’nin büyük başarı hikayelerine, daha yaratıcı girişimlere ve milyar dolarlık yatırımlara ihtiyacı olduğunu vurgulayarak, “Daha fazla başarısızlığa ve daha fazla başarıya ihtiyacımız var” dedi.

Otomotiv teknolojilerine ve biyoteknolojiye yatırımlar yapan melek yatırımcı Inventram Genel Müdürü Ali Cem Soysal, yatırımcılara vergi muafiyeti de getirildikten sonra Türkiye’deki altyapının tamamlandığını, şu anda tek eksiğin yaratıcılık olduğunu söylerken, girişimcilerden büyük ilgi gördüklerini ve 200’ü aşkın şirketin, yatırım için değerlendirilme aşamasında olduğunu söyleyen iLab Ventures Direktörü Yüksel Dibekoğlu da, yatırım süreçlerinde halen yasal boşlukların olduğunu vurguladı.

Dünyanın en büyük akıllı telefon işlemci üreticisi Qualcomm'ın yatırım kolu Qualcomm Ventures ise, Miles Kirby’nin konuşmasıyla Startup Turkey’de yer aldı. Risk sermayesinin artıları ve eksileriyle anlatıldığı konuşmada Kirby, girişimcilerin hangi yatırımcıdan destek alacağına karar verirken doğru adımları atmalarını tavsiye etti.

Intel Capital Türkiye Direktörü Barış Aksoy ise, panel dışındaki oturumunda, 2012'de 28 şirket satın alması gerçekleştiren Intel Capital’in, Kuzey Amerika’da toplam 150 yatırım yaptığını, bunlardan 62’sinin yurtdışındaki girişimcilere yönelik olduğunu söyledi. Borsada 7 şirketin hisse senedinin yer aldığını vurgulayan Aksoy, toplam 352 milyon dolarlık yatırımın yüzde 57’sinin yine şirketin Kuzey Amerika dışındaki yatırımlarına ait olduğunu belirtti.

Beş yıldır “Startup Turkey” kamplarını düzenleyen Etohum, bugüne kadar erken safhadaki 150 girişimi seçerek desteklenmesini sağladı, girişimcilerin katılımını hedefleyen 200 toplantı düzenledi. 300’ün üzerinde mentor ve 40 melek yatırımcıyla yoluna devam eden Etohum, girişimcilerin başarıyı yakalaması için hala Türkiye ve dünya çapındaki çalışmalarına devam ediyor.

Etohum “Startup Turkey” Girişimcilik Kampı’yla ilgili daha detaylı bilgiye ulaşmak için http://startupturkey.com/ adresini ziyaret edebilirsiniz.