Emniyet şifre için genelge yayımladı

Emniyet Genel Müdürlüğü 27 Mart'ta bir genelge yayımladı ve sosyal paylaşım sitelerinde personele ve kuruma ait olan tüm hesaplar için bir standart oluşturma çalışmasına gitti.

Emniyet şifre için genelge yayımladı

RedHack grubu namı diğer Kızıl Hackerler, Mart ayında Emniyet Genel Müdürlüğü'nün sitesine saldırarak gizli bilgilerini internette paylaşmıştı. Kamuoyunda çok tartışılan bu hacklemenin ardından RadHack grubu Emniyet'in sitesinde '123456' şifresini kullandığını söylemişti ve bu durum alay konusu olmuştu.

1336401029_20100318095849emniyet.gif

Gelen haberlere göre, Emniyet Genel Müdürlüğü 27 Mart'ta bir genelge yayımladı ve sosyal paylaşım sitelerinde personele ve kuruma ait olan tüm hesaplar için bir standart oluşturma çalışmasına gitti.

Sosyal medyadaki hesapların yönetimi ve şifrelendirilmesi ile ilgili detaylar altı bölümde 30 madde halinde sıralandı ve genelge, 'Sosyal Paylaşım Sitelerinde Emniyet Teşkilatı Birimleri ile Personeline Ait Hesapların Açılması ve Kullanımına Dair Standart' başlığını taşıyordu.

Yayımlanan genelgede sosyal medya hesaplarının ele geçirilme ihtimaline karşılık ayrıntılı bir şifreleme talimatı verildi. Bölümde şifrelerin güvenliğinden hesap sahiplerinin sorumlu olduğu özellikle belirtirken, 'Şifre Oluşturma Kuralları' başlığı kullanıldı. Bu oluşturulan şifrelerin de 2 ayda bir değiştirilmesi söylendi. Ayrıca şifrelerin de en az 14 haneli olması zorunluluğu getirildi.

Güvenli şifre oluşturulmasıyla ilgili diğer maddeler şöyle:

* Şifrelerin güvenliğinden hesap sahibi birimler sorumludur.

* Başlangıçta açılan hesapların şifresi, başkanlık tarafından ilgili birime gönderilecektir. İlgili birim aşağıdaki şifre oluşturma kuralları çerçevesinde bu şifreyi 60 günlük periyotlarla değiştirecektir.

* Oluşturulacak şifreler küçük harf, (a,b,c,... vb), büyük harf (A,B,C,... vb) rakam, (1,2,3,...vb.) özel karakter (@,!,?,^,+,$,...vb) içermelidir.

* Şifreler güvenilmeyen ortamlarda (güvenilmeyen yazılımlar, güvenilmeyen internet siteleri, internet cafe, başkalarının bilgisayarları, vb. asla kullanılmamalıdır.

* Şifre yazılması gereken alan dışırnda hiçbir yere yazılmamalıdır.

* Oluşturulacak şifre yukarıdaki kombinasyonlar kullanılarak en az 14 haneli olmalıdır.

Emniyet Genel Müdürlüğü, sosyal medya genelgesinin son bölümünde ise yaptığı uyarıda kişisel hesaplar üzerinden 'polisin resmi sıfatının gerektirdiği saygınlığı ve güven duygusunu sarsacak eylem ve davranışlarda' bulunmasını da yasakladı.

Genel Müdürlüğün standart oluşturma çabasının nedeninin polis memurlarının sosyal medyada dile getirdiği şikayetlerin olduğu söyleniyor. Genelgede ayrıca sosyal paylaşım sitelerinde açılan kişisel hesaplarda resmi üniforma, logo, teçhizat, çalışılan birim ile ilgili görüntülerin yer almaması gerektiği konusunda uyarıda bulunuldu.