LG Nexus 4 - Geniş inceleme

Google'ın amiral gemisi LG Nexus 4'ü sizler için inceledik, işte sonuç!

LG Nexus 4 - Geniş inceleme
Teknolojioku - İnceleme Google Nexus cihazlar genel olarak Google deneyiminin standartlarını belirleyen cihazlar oldu. Nexus One ilk yayınlanan kurbanlardandı. Direk Google'dan satılması nedeniyle satışları belli bir sınırdan öteye geçemese de Android'in tek başına gücünü kanıtlayan cihaz olmuştu. Ocak 2010 yılında çıkan telefonun Android'in geleceğini belirleyen dönüm noktalarından biri olduğu kabul ediliyor.


Şimdi ise bir kaç tane Nexus telefon var piyasada ve giderek büyümeye devam ediyor. HTC, Samsung, Asus ve LG ile iş birliği yapan Google Nexus telefonlarına özel muamelede bulunuyor. LG'nin de bundan büyük bir payı olmadı değil. LG'nin en iyi cihazlarından biri Optimus 4X HD de bir süre gündemden düşmedi ancak LG'nin amiral gemileri genel olarak kısa sürede unutulmaya mahkum oluyor. (Chocolate, Shine ya da BL40'ı kim hatırlıyor?)


Peki LG Nexus 4'ten neden daha fazlasını bekliyoruz. Bu sorunun cevabını telefonun özelliklerinden bulacağız. Bu hafta elimize geçen LG Nexus 4'ü sizler için geniş bir incelemeye tabi tuttuk.


139g ağırlığıyla Nexus 4 şimdiye kadar gördüğümüz en hafif telefon değil, ancak elinize aldığınızda ağırlığını hissetmiyorsunuz. Bunun dışında bir çok Android cihazdan daha hafif diyebiliriz.

Ekran 4.7 inç boyutunda ve HD IPS Plus ekran parlaklığını koruyor. 768x1280 piksel ekran çözünürlüğü ve 318 ppi ekran yoğunluğu da IPS ekranla gelen özelliklerden.



Telefonun sağ kısmında güç butonu bulunuyor. Butonun ince olması ilk kullanımda kolayca kilidi açmanızı engelliyor. Ancak kısa sürede alışıyorsunuz. Sol üst köşede ses tuşları bulunuyor. Aşağı kısımda mini USB girişi bulunuyor. Mini USB girişi Android cihazlardaki alışkanlıklarımızı bozmuyor. Aynı şekilde diğer girişler de Android telefonlarda genel olarak ortak. Üst kısmında 3.5 mm standart kulaklık girişi ve mikrofon bulunuyor.


Arka kapak tasarımı karışık desenlerden oluşuyor. Uzun süre baktığınızda gözünüzü alabiliyor. En büyük problemlerden biri çıkarılamayan batarya ve genişletilemeyen dahili hafıza. Kapağın alt kısmında da hoparlör bulunuyor. Android'in en saf halini bu telefonda görebiliyorsunuz. Ekran büyüklüğü ideal, ne büyük ne küçük bir ekrana sahip. Güç/Kilit tuşuna sağ elle de sol elle de basabiliyorsunuz.


Kutudan bir adet şarj adaptörü, USB kablosu ve hızlı başlangıç klavuzu çıkıyor. 2100 mAh batarya bataryanın değişmemesinin eksikliğini hissettirmiyor ancak SD kart girişinin olmaması bazı durumlarda büyük problem olabiliyor.

Nexus 4 tahmin edeceğiniz üzere Android'in en son sürümü, yani Android Jelly Bean 4.2 ile geliyor. Qualcomm Snapdragon dört çekirdekli 1.5 Ghz işlemci, A-GPS GLONASS ve NFC desteğiyle geliyor.


En avantajlı noktalardan biri fiyatı. LG Nexus 4 399£ yani yaklaşık 536$'a geliyor. Bu fiyat neredeyse Galaxy S2 ile benzer fiyatlara denk geliyor. Galaxy Nexus geçtiğimiz yıl 299£ fiyatla satışa çıkmıştı. Sadece Turkcell'de satilacak olan ve  Turkcell mağazalardan alınabilecek olan Nexus 4'ün Türkiye fiyatı 1400TL civarında. Ayrıca Google'ın fiyat konusunda tüm avantajları kullanması kullanıcı kazanmasına sebep oluyor.



Ara yüz

Android'in en saf halini bu cihazda görebiliyorsunuz. Jelly Bean LG Nexus 4'te ayrı bir harika diyebiliriz. Geçişler anlık ve hızlı, ara yüz oldukça stabil çalışıyor. Geçtiğimiz yıl Ice Cream Sandwich vardı, ondan önce Nexus S ile Gingerbread'e şahit olduk. Ardından Nexus 7 ile Jelly Bean geldi ve şimdi sırada Android 5.0 Key Lime Pie var. Henüz söylentileri dolaşan Key Lime Pie hakkında bilgi bulunmasa da sıradaki gelişme konusunda Android severler heyecanlı.


Google iki Jelly Bean güncellemesinde fazla değişiklik yapmadı ancak değişiklikler genel olarak ara yüz üzerinde oldu ve eksikleri gidermek amaçlı oldu. Google bu güncellemede yeni klavye güncellemesi getirdi. Android kullanıcılarının Swype klavyeyi tercih etmesinden dolayı Swype'a benzer bir klavye yayınladı.


Bildirim penceresi HTC ve Samsung'takiyle neredeyse aynı. Bluetooth, Wi-Fi ve parlaklık diğerleri gibi kısa yoldan kontrol edilebiliyor. Diğer bir yenilik ise Daydream. Daydream değişik, süslü bir özellik. Bazı uygulamaları fazla ışıkla kullanmanızı sağlıyor.


Google arama çubuğu artık yerinden oynatılmıyor ya da kaldırılmıyor. Bu özellik aslında biraz rahatsız edici, her ne kadar Google marka bir telefon olsa da Android'in özgür ruhuna karşı geliyor.


Google Now ile konuşmak henüz alıştığımız bir kullanım olmasa da oldukça iyi işliyor. Hava durumundan aramaya kadar bir çok şeyi sesinizle kontrol edebiliyorsunuz. Uygulama ekranından çok kullandığınız uygulamaları ana ekrana kopyalayabiliyorsunuz. Google 3G Network sisteminin adını 'No Service' olarak belirlemiş. İlginç bir isim olmuş ancak yine de 'Everything Everywhere'den daha iyi.




Bağlantı ve iletişim

Kişiler ve arama kısmı alıştığımız Android ara yüzünden farklı değil. Arama kaydına ve kişilere de telefon ikonundaki kısa yoldan ulaşabiliyorsunuz. Rakamlardan direk harfleri tuşlayarak o isimdeki kişileri arayabiliyorsunuz. Bu kısayol da oldukça kullanışlı. Eğer zaten bir Android kullanıcısıysanız bu özelliklere zaten aşinasızdır.


Arama yapmanın kolay olmasının yanında arama sırasındaki ses kalitesi neredeyse kusursuz. Akıllı telefonları diğer özellikleriyle kullanırken aslında aramalarının da mükemmel olması gerektiğini unutabiliyoruz. Nexus 4'teki gürültü engelleme teknolojisi sayesinde mükemmel konuşma deneyimi yaşıyorsunuz.



Bunların yanı sıra bazı modellerde arama sırasında ses kaydı gibi özellikler bulunuyor. Android cihazlarda bu özelliğin bulunmamasının en büyük sebebi hiç şüphe yok ki yasal sebepler..



Mesajlaşma

Android mesajlar konusunda fazla yenilik yapmıyor. Bir çok kullanıcı çok çeşitli mesaj uygulamalarından indirerek onları kullanabiliyor. Ancak klasik de olsa mesajların kişilere göre listelenmesi ve resim-mesaj şeklindeki tasarım en kullanışlı tasarım.



Android'deki mail uygulaması da biraz politik diyebiliriz. Mail hizmetinin sunduğu Gmail ve diğerleri olarak ayrılıyor diyebiliriz. Gmail uygulaması gibi sağa ve sola kaydırarak arşivleme yapabiliyor, ya da silme işlemlerini kolayca halledebiliyorsunuz.



Bunun dışında özellikle HTML formattaki e-mail servisleri için uygun bir ekran yok. Eğer Gmail kullanıcısı değilseniz mailleriniz konusunda hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz. Gmail dışında neredeyse tüm POP3/IMAP maillerini destekliyor.



Internet

Eğer Jelly Bean'de yeniyseniz internet konusunda büyük değişiklikler var diyebiliriz. Google'ın Chrome'u mobil için yayınlaması bir tarafa default web tarayıcısı da oldukça iyi çalışıyor. Bir çok süslü tarayıcıların yerini çoktan almış durumda.

Tarayıcıyı bir kenara bırakırsak web'de gezinme hızı da oldukça iyi. Sadece 3G değil, HSDPA+'da da iyi bir performans sunuyor. Bu noktada dezavantajlardan biriyle daha karşılaşıyoruz. Nexus 4'te 4G LTE desteği bulunmuyor. LG Optimus G'de 4G LTE bulunuyordu ancak bu cihazda olmaması şaşırttı diyebilirim.


Bazı ülkelerde 4G yeni olmasına rağmen, hatta ülkemiz dahil bazı ülkelere gelmemiş olmasına rağmen telefonu 24 ay taksitle aldığınızı düşünürsek 24 ay sonrasını düşünmekte fayda var gibi görünüyor.

Chrome ya da kendi bünyesindeki tarayıcıları beğenmezseniz de Firefox, Maxthon, Opera, Dolphin HD gibi uzayan bir liste seçeneğiniz bulunuyor. Bir web sayfasında gezinirken çift tıkladığınızda ekran yakınlaşıyor. Yazıların keskinliği de web'de rahatça gezinmenizi sağlıyor.

Adobe'un Jelly Bean'den Flash desteğini çektiğini açıklaması Android'in dünyasını kısıtlayan sebeplerden biri oldu.



Kamera

En can alıcı noktalardan birine geldik, kamera. Nexus 4'ün kamera kalitesine kamerasından alınmış görüntüleri inceleyerek kendiniz de karar verebilirsiniz. Teknik özelliklerinden bahsedecek olursak, 1.3 MP ön ve 8 MP arka kamera olmak üzere iki kamera bulunuyor.

Hepimizin bildiği gibi megapikseller kamera için her şey demek değil. Kamera yükleme sırasında çok hızlı çalışıyor. Flaş, HDR gibi bazı çekim modları içeriyor. Çekmeden önce ekranda istediğiniz noktaya odaklama sağlayabiliyorsunuz. Odaklamaları otomatik olarak da yapabilen kamera bu konuda da hızlı bir performansa sahip.


Düşük ışıklı ortamda LED yardımcı olurken, HDR görüntünün daha iyileştirmesinde görev yapıyor. Yavaş çalışan ve yavaş çekim yapan telefonlar her zaman sinirlerimizi geriyor. Nexus 4'ün bu konuda başarılı olduğunu rahatlıkla söyleyebiliyoruz.


Eğer panoramik fotoğrafların kamera çekimlerinizin büyük bir kısmını oluşturuyorsa, burada kendinizi cehennemde hissedebilirsiniz. Nexus 4'te panorama bulunmuyor ancak Google Play'de bir çok seçeneğini bulmanız da mümkün. Bir diğer önemli konu da filtreler. Fotoğraflarınızı çektikten sonra eski görünümü kazandırmak ya da farklı efektler vermek mümkün. Son zamanlarda çok popüler olan Instagram tarzına yakın filtreler bulunuyor.

Video

1080p, 720p ve 480p seçenekleri bulunan videoyu genel olarak 1080p'de kullanmanızı tavsiye ediyoruz. Diğerleriyle oldukça kalitesiz videolar ortaya çıkabiliyor. Seçenekler normal kameralara oranla sınırlı özelliklere sahip.


Video performansında da hız konusunda pürüz bulunmadığını söyleyebiliriz. Nexus 4 en hızlı Android cihazlardan biri.





Medya

Nexus 4'ün medya özellikleri öne çıkaran özelliklerinden biridir, öyle değil mi? Aslında bu sorunun cevabı hem evet hem hayır. Evet çünlü Google Play Music marketinden resimler, galeri ve her şey süslü ve güzel görünüyor. Ancak bir pürüz var ki hepsini etkiliyor, hafıza. 8 GB ya da 16 GB seçenekleriyle gelen telefonun SD kart girişi bulunmadığından hafıza genişletilemiyor. Bu da daha müzik, daha az resim ve daha az video anlamına geliyor.



iPhone'larda da genişletilebilir hafıza olmamasını hep eleştirdik ancak iPhone'larda en azından iDevice seçeneği bulunuyor. Her ne kadar bu da kullanıcılara dolarlarla dönse de 32 GB ve 64 GB'a kadar genişletmek mümkün oluyor.

Nexus 4'te ne yazık ki böyle bir seçeneğiniz de yok. Ekstra hafıza için hafıza kartlarına verdiğiniz paradan kurtulmuş oluyorsunuz, olumlu tarafından bakacak olursak..



Standart Play Music uygulaması Nexus 4'e yüklü geliyor. Diğer müzik seçenekleriyle de yeni oyuncağınızı müzik dinleyerek ve video izleyerek de değerlendirmeniz mümkün. Müzik dinlerken ses ayalarının detaylılığı dikkat çekiyor. Ses ayarları istediğiniz gibi düzenlenerek iyi bir deneyim sunuyor.

Video izlerken de iyi bir deneyim sunuyor. Ekranı yan yatırdığınızda tam ekran izleyebiliyorsunuz. Fotoğraflara erişim de klasik Android galerisiyle geliyor. İstemediğiniz albümler bile galeride yer alır.



Batarya

Akıllı telefonlarda görmeye alışık olduğumuz durum Nexus 4 için de geliyor. Görünüş harika, performans süper, batarya çöplük..Şarjı normal kullanımda yaklaşık bir gün gidiyor. Ancak bunun sadece NExus 4 ile ilgili olmadığını söyleyebiliriz. Genel olarak akıllı telefonlarda olan bu problemin çözüldüğünü söyleyemeyiz. En uzun şarja sahip cihazlardan biri 3100 mAh bataryayla gelen Motorola Droid RAZR Maxx HD oldu. Performans ve ekran özelliklerinin iyi olmasının bedelini bataryalar ödüyor.


Bağlantı ayarlarına göz atavak olursak, daha önce de belirttiğimiz gibi NFC desteği bulunuyor. Beklenen standart özelliklerin hepsi bulunuyor. 3G, 802.11 a/b/g/n Wi-Fi, GPS gibi özelliklerle geliyor.




Harita

Harita için söylenecek olumsuz hiç bir şey bulunmuyor. Google haritasını mükemmelliğe yaklaştırmak için yıllarını harcadı ancak sonunda tam anlamıyla mükemmel harita Google'da. Geçtiğimiz aylarda Apple'ın da harita girişiminde yaşadıklarından da anlaşıldığı gibi harita bir süreç gerektiriyor. Google haritalar'a epey emek harcadı ancak cebinizde taşıdığınız bu uygulama sizi her yere götürebilir. GPS yardımıyla trafik raporları da alabilen uygulama oldukça kullanışlı.



Uygulamalar

Google'ın kendi uygulamaları telefonda önceden yüklü geliyor. Gmail, YouTube, Google Earth ve Play Store gibi demirbaş uygulamaları Nexus 4'te tecrübe ediyorsunuz. Ayrıca Google ürünlerinin bir kısa yolu da ana ekranda bulunuyor.


Ayrıca Currents da gelen yenilikler arasında. Google Play'deki uygulamalarından çeşitliliğini hepimiz artık biliyoruz zaten.




Sonuç

Çipset listesinde başı çeken Nexus 4 performans olarak neredeyse mükemmel. Google'ın kullanıcı dostu fiyatlarıyla gelen cihazları arasında şimdiye kadarkilerin en iyisi diyebiliriz. Cihazın avantaj ve dezavantajlarından bahsettik. Hafızasının genişletilebilir olması her açıdan güzel sonuçlar verebilirdi. Ancak 16 GB versiyonu da işinizi görebilir.

Google'ın son sürümünün tecrübe ettiği ilk cihaz olarak iyi bir deneyim sunacak. Bunların yanı sıra LG Nexus 4 ile kıyaslanabilecek telefonlardan bahsedecek olursak, ilk olarak Samsung Galaxy S3, Optimus G ve HTC One X bulunuyor. Son dönemlerde tanıtılan Xperia Z'nin de Android dünyasına sıkı bir rakip olacağını söyleyebiliriz.


1359474078_screenshot2013-01-29-13-17-22.png


Genel özellikler

1359620011_ekran-alintisi.jpg