Cem Kıvırcık yazdı: Sosyal medyada “like to like” çılgınlığı

Cem Kıvırcık'la Dijital Gündem köşemizde bu hafta 'like to like' çılgınlığını ele alıyoruz.

Cem Kıvırcık yazdı: Sosyal medyada “like to like” çılgınlığı

Malumu ilan etmenin manası yok… Sosyal medya günlük hayatımızı ciddi anlamda değiştirdi.

Hepimizde bir “beğenilme” arzusu ki, sormayın gitsin…

Pek meşhur olan “Dark Mirror” dizisinin “Nosedive” bölümünde Lacie’nin başına gelenler aslında fantezi değil, günlük yaşamımızın bir parçası…

Dünya üzerinde halihazırda yaşamakta olan yaklaşık 7,6 milyar insanın yüzde 53’ü internet kullanıcısı… Bu da 4 milyardan fazla insan yapıyor… Ve bunların yaklaşık 3,2 milyarı aktif olarak sosyal medyada…

Facebook hala başı çeken sosyal medya uygulaması… Onu YouTube, Instagram ve Twitter izliyor… Snapchat de gerilerden ama kararlı adımlarla büyüyerek geliyor.

İstatistiklere göre sosyal medya kullanıcıları ayda en az 15 kere Facebook paylaşımında bulunuyor. Yani günaşırı sıklıkta… Facebook’u 11 ile Instagram, 7,5 ile Twitter izliyor.

Facebook kullanıcıları sayısına bakıldığında Türkiye, Filipinler ve Meksika’dan sonra üçüncü sırada yer alıyor.

İlk 15 ülkeye baktığımızda listede yer alan tek Avrupa ülkesi olarak İspanya görünüyor. Facebook’un kaynağı olan ABD bile listede 21. sırada yer alıyor.

Yine Youtube’da Türkiye Meksika, Arjantin ve Vietnam’ın arkasından 4. sırada… Twitter’da ise Endonezya’nın hemen arkasından 2. sıradayız…

Araştırmalar da gösteriyor ki, sosyal medya çılgınlığında gelişmiş ülkeler değil de gelişmekte olan, ya da az gelişmiş ülkeler başı çekiyor. Teknolojiyi tüketme konusunda ilk sıralarda olmak çok da hoş bir durum değil bence…

Sosyal medyanın “kralı” Facebook hayatımıza girdiğinde henüz ortada bir “like” düğmesi yoktu… Nitekim, aradan beş yıl geçtikten sonra 2009’da “like”lamaya başladık. Aradan dokuz yıl geçti ve “like” bazılarımız için vazgeçilmez bir tutku haline geldi.

Fotoğrafını beğenmeyen erkek arkadaşına çemkiren, başka bir kızın fotoğrafını beğendi diye kıskançlık yapan, kız arkadaşının gönderilerini beğendi diye kavga edenlerin haberlerini okuyoruz, görüyoruz…

Ve bir çoğumuz da “like to like” diyoruz. Yani paylaştıklarımızı beğenenlerin paylaşımlarını beğeniyoruz…

Bu satırların yazarı bile zaman zaman bu psikolojiden etkileniyor yalan değil…

Hadi şimdi parmaklar çalışsın, “like”layın arkadaşlar…

Sevgiyle kalın…

Cem Kıvırcık – Twitter/Facebook/Instagram: @cemkivircik