İnternet hayatları karartıyor

Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'na yapılan şikayet başvurularında internet konusunda 15 Mart 2012 tarihine kadar 487 bin 362 şikayet yapıldı.

İnternet hayatları karartıyor

BTK'ya15 Mart 2012 tarihine kadar 487 bin 362 şikayet yapıldı. Bu rakamla Türkiye'nin internet şikayetleri konusunda dünyada ilk sırada yer aldığı bildirildi.

İnternetin sosyal etkilerini araştırmak amacıyla kurulan TBMM Bilişim ve İnternet Araştırma Komisyonu'na Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) yaptığı sunum, internetin kötüye kullanılmasının, aile ve toplum üzerindeki tahribatını gözler önüne seriyor.

İhbarlar arasında; internet aracılığıyla yapılan cincilikten çocuk oyun sitelerinde dolaşan kötü niyetli yetişkinlere ve dağılan ailelere kadar gerçek hayat hikayeleri bulunuyor.

İşte o başvurulardan örnekler:

"... isimli çocuk oyun sitesinin yetişkinler tarafından kullanıldığı ve üye olan çocuklarla online sohbet özelliği sayesinde cinsel içerikli konuşmalar, talepler yapıldığını öğrendim. Çocuklarımın oynamasını engelledim ancak diğer çocukların zarar görmemesi için oyun sitelerinde online görüşme/chat gibi özelliklerin engellenmesi bu tür sitelerin kontrol edilmesini talep ediyorum."

Başvurular arasında en çarpıcı ihbar örneklerinden birisi de genç bir kıza ait. Doğu'da yaşadığını dile getiren genç kız, sarhoş edildikten sonra çekilen ve kendisinin de yer aldığı uygunsuz bir videonun yayınlandığı linki vererek, yetkililerden bu görüntülerin yok edilmesini, aksi halde ailesinin haberi olması durumunda öleceğini belirtiyor.

Genç kızın ifadeleri şöyle: "Linki verilen sitede görüntüm bulunmaktadır. Bunun aileme ulaşması benim hayatımın bitmesi demektir. Bu konu hakkında bana yardımcı olun, günlerdir uyuyamıyorum. Bir arkadaşımın aracılığı ile gördüğüm link benim depresyona girmeme neden oldu. İntihar etmeyi bile düşünüyorum. Çünkü bunun ailem tarafından görülmesi benim zaten öleceğim anlamına gelmektedir. Bana yardımcı olun lütfen. "

Bir başka genç kız ise kendisinin de yer aldığı bir grup kız öğrencinin internetten modellik teklifiyle kandırıldığını, daha sonra bu resimlerin tehdit amaçlı kullanılıp fuhuşa zorlandıklarını belirterek, "Paraya ihtiyacı olan öğrenci bayanları iş ve para vaadiyle kandırarak modellik ve hatta fuhuşa zorluyorlar. Nette, modellik yaparken çekilmiş görüntüleri dağıtma tehdidinde bulunuluyor. Benim ve arkadaşlarımın başına geldi, kurtulamıyoruz. Lütfen yardım edin" diyor.

İhbarda bulunan bir başka kişi de öğretmen olan eşinin adına bir sosyal medya sitesinde sahte hesap açılıp müstehcen resimlerin 'profil resmi' olarak konulmuş olduğunu belirterek, resmi kurumlardan şu ifadelerle yardım istiyor:

"Eşim ... adına sahte profil açılmış ve aşırı müstehcen profil resmi konulmuş. Eşim öğretmen ve çok zor durumda. Çok mağdur durumdayız ve yardımınızı bekliyoruz.

Meclis araştırma komisyonunda yapılan sunuma göre, internet üzerinden insanların dini inançlarını da istismar edenler çıkıyor.

İşte onlardan birisi:

"Bahsettiğim sitenin sahibi evliliğimin bozulmasına sebep oldu, yuvam yıkıldı. İhbar ettiğim sitenin sahibi insanları kandırıyor, insanları 'Sana büyü yapılmış, sende cin var' gibi sözlerle korkutup kendisine esir ediyor. İlk başlarda para talep etmiyor, niyetini hep gizliyor. Aynı zamanda bu kişi aktarcılık yapıyor.

Çalışma mantığı şöyle: İlk tanıdığı kişiden para almıyor. 'Etrafında yardıma ihtiyacı olan varsa bana yönlendir' diyor. Sonra bu kişileri binbir yalanlarla korkutarak kendine esir ediyor ve sürekli para talepleri başlıyor. Allah rızası için, yalvarırım bu insanı durdurun, başka yuvalar yıkılmasın."