Online alışverişe en çok hangi ülke zaman ayırıyor biliyor musunuz?

Küresel PayPal "People Economy" araştırması hangi ülkenin yüz yüze hangi ülkenin online alışveriş yapmayı daha çok sevdiğini ortaya çıkartıyor.

Online alışverişe en çok hangi ülke zaman ayırıyor biliyor musunuz?

Online alışverişe eskiden öcü gibi bakılırken günümüzde online alışveriş bir tutku haline geldi. Online alışveriş için şunları siz değerli okuyucularımız ile paylaşmamız gerekiyor. Yeni Ticaret Kanununa göre "mesafli satış sözleşmesini" işaretlediğinizde bir mağazadan alışveriş yapmanızdan çok daha farklı haklara sahip olabiliyorsunuz.

Örneğin bir AVM'de bir markanın dükkanından bir ürün alıyorsunuz ve fişini kestiriyorsuuz. Bu ürünün herhangi bir ayıbı yada kusuru yoksa geri iade etme hakkınız bulunmuyor. Frmalar ya değişim yada hediye çeki adı altında sizlere bazı alternatifler sunuyor ama iade almıyor. Tabi ki iade alan firmalar olabilir ama kanuna göre firma geri iade almak zorunda değil.

Online alışverişlerde ise olay farklı bir boyut kazanıyor ve mesafli satış sözleşmesini imzaladığınız için her türlü iade etmek hakkına sahip oluyorsuunz. Hatta bir çok firma iade ücretlerini bile ödüyor. 

Alışverişe oldukça meraklı bir toplum olduğumuz su götürmez bir gerçek. PayPal'ın yaptığı araştırmada katılımcılara “Geleneksel ve online alışverişe haftada ortalama kaç dakika ayırıyorsunuz?” sorusu soruluyor.

Tablo gösteriyor ki, insanlar hala ‘geleneksel’ alışverişe daha fazla zaman harcıyor ve haftada 291 saat yüzyüze alışveriş yapmayı tercih ediyor; buna karşılık online alışverişe ise sadece 202 saat ayırıyor.

Yüz yüze alışverişe en çok vakit harcayan ülkelerden biri de 387 saatle Türkiye. Bizim önümüzde 389 saatle İspanya var; ardımızdaysa 378 saatle Çin. Geleneksel alışverişe en az zaman ülkeyse, haftada sadece 20 saatle ABD!

Online alışverişin şampiyonu (387 saat) Çin. Çinliler aynı zamanda online alışverişe, geleneksel alışverişten daha çok zaman ayıran yegane millet. İkinci sırada ise 263 saatle Türkiye var! Üçüncülükse 238 saatle Brezilyalıların. En az vakit harcayan ülkeyse, yine ABD. Amerika'da ki ekonomik krizin etkilerini şimdi daha iyi anlayabiliyor musunuz? 

Öte yandan hala birçok kişi online alışveriş yaparken kaygılanıyor. Sebepler muhtelif. Elbette en herkesin en büyük ortak tasası dolandırıcılık. Dünya ortalaması yüzde 62 iken, dolandırılmaktan en çok korkan iki millet yüzde 70 ile Singapurlular ve Brezilyalılar. Türkiye de yüzde 68 ile üçüncü sırada.

Online alışverişle ilgili diğer endişelerimiz şöyle: Satın alınanların kalitesiz olması (yüzde 60), yanlış ürünlerin gelmesi (yüzde 50), teslimat sırasında evde olmamak (yüzde 42), hesap bilgilerinin yanlış kişilerin eline geçmesi (yüzde 37) ve satın alınan ürünlerin iadesi durumunda çıkacak masraflar (yüzde 34).

Bir de bu işin yurtdışı ayağı var; yani yurtdışından online alışveriş yapmak. Mesela yurtdışında online alışveriş yapan Türklerin en ciddi korkusu bir sahtekarlığa kurban gitmek; ‘People Economy’ anketine Türkiye’den katılanların yüzde 55’i bu yanıtı veriyor. Yine yüzde 50’lik bir kesim satın aldığı ürünlerin gelmemesinden endişe ediyor ve yüzde 45’i ürünlerin kalitesinden emin olamıyor. Bir de “Kendi ülkemden alışveriş yapmayı tercih ediyorum” diyenler var; ki bunlar da Türkiye’nin yüzde 33’üne tekabül ediyor.

Online alışveriş yaparken sitenin muhakkak güvenilir bir kaynak olduğundan emin olun. Alışveriş yaptığınız sitelerde 256 bit SSL sertifikasının olmasına muhakkak dikkat edin. Ödeme seçeneklerinde varsa muhakkak 3D ile ödeme yapmak istiyorum seçeneğini tıklayın yada PayPal gibi e-Cüzdan araçlarından birini kullanın.