Sanal alışveriş zirve yaptı

GSM operatörleri etkisi Türkiye’de korkunç bir artış gösteren internetten alışverişte zirveyi tablet ve akıllı telefon siparişleri alıyor.

Sanal alışveriş zirve yaptı

Fiziksel bir mağazadan alışveriş yapmak ile sanal bir mağazadan alışveriş yapmanın arasında oldukça büyük farklar bulunduğunu söyleyen Türkiye Bilişim Derneği(TBD) Antalya Şube Başkanı Mehmet Akyelli, bu farkların başında alışveriş rahatlığı geldiğini, özellikle Türk insanının daha az zahmetli olana yöneldiğini dile getirdi. Akyelli, "Tek tıklama ile alışveriş olayı insanlarca tutuldu. GSM firmalarının internet fiyatlarını düşürmeleri de çok büyük etken oldu" dedi

Türkiye’de internetten alışveriş hızla artış gösteriyor. Geçtiğimiz yıl sanal ortamda yüzde 30’un üzerinde alışveriş oranı gerçekleşti. Yapılan alışverişte en büyük payı tablet ve akıllı telefonlar aldı. 2010 yılında kurulan Türkiye‘nin Bilişim Alanındaki İlk Sivil Toplum Örgütü Olan Türkiye Bilişim Derneği Antalya Şube Başkanı Mehmet Akyelli, internetten alışverişin kredi kartı borçlarının artması, sipariş verilen ürünlerin farklı ve hasarlı olması gibi riskleri olmasına karşın toplum tarafından alışkanlık haline geldiğini vurguladı. Akyelli, "İnternet kullanıcı sayısı arttıkça alışveriş sitelerine olan taleplerde de artıyor" diye konuştu.

Akyelli, "Rakamlara baktığımızda tüketicilerin, istediği ürüne istediği yerde rahatlıkla ulaşmasının etkisi büyük. İnternet, tablet ve akıllı telefonlar alışveriş kolaylığı sağlıyor. Çalışma şartları zorlaştığında insanlar online alışverişe kayıyor. Kadınların giderek artan bir şekilde çalışma hayatının içinde olması da artışta bir etken, çünkü genellikle evde alışverişi yapan kişi olan kadınlar, vakitleri kalmadığında online alışverişe yöneliyor. Tüketici kendini en rahat nerede hissediyorsa trafikte, toplu ulaşımda, evinde, en kolay nerede alışveriş yapabilirse artık buna bakıyor. Tek tıklama ile alışveriş olayı insanlarca tutuldu. GSM firmalarının internet fiyatlarını düşürmeleri de çok büyük etken." dedi.

Fiziksel bir mağazadan alışveriş yapmak ile sanal bir mağazadan alışveriş yapmanın arasında oldukça büyük farklar bulunduğunu söyleyen Mehmet Akyelli, Bu farkların başında alışveriş rahatlığı geldiğini, özellikle Türk insanının daha az zahmetli olana yöneldiğini dile getirdi. Akyelli sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Fiziksel bir mağazadan alışveriş yapabilmek için ürünü satın alacağınız mağazaya gitmeniz gerekir. Bu hem zaman kaybı hem de yorucu olabilmektedir. Ancak sanal mağazalardan internete bağlanabildiğiniz her yerden alışveriş yapabilmektesinizdir. Yolculuk yaparken, akşam kahvenizi yudumlarken, ya da tv izlerken dilediğiniz gibi alışveriş yapabilmektesinizdir. Aşırı iş yoğunluğuna sahip ya da dışarı çıkmak için vakit bulamayanlar için e-ticaret siteleri en cezbedici alışveriş yöntemidir

"E-ticaret siteleri fiziksel mağazalara göre çok daha düşük maliyete kurulmakta ve çok daha düşük gidere sahip olmaktadır. Maliyetin ve giderlerin düşük olması ürün fiyatlarına yansımakta ve elektronik ticaret siteleri tarafından cezbedici kampanyalar yapılmaktadır. Yapılan kampanyalar ile daha çok kitleye ulaşma imkânı vardır. İnsanlar yapılan kampanyaları an ve an takip edebilmekte ve istedikleri ürünleri yapılan kampanyalar ile satın alabilmektedirler. Yani kampanyalar, indirim kuponları ve cazip ücretler elektronik ticaret sitelerinin daha çok tercih edilmesine sebep olmamaktadır"