Thodex skandalı sonrasında gözler diğer platformlara çevirildi

Thodex platformunun işlemleri durdurulması ve sahibinin yurt dışına kaçmasının ardından gözler benzer diğer platformlara çevirildi.

Thodex skandalı sonrasında gözler diğer platformlara çevirildi

Son aylarda popülerliği giderek artan ve pandemi ile beraber dikkatleri üzerine çeken kripto paralar sahtekarlıklara konu olmaya başladı. İki gündür Türkiye gündemini meşgul eden Thodex platformunun işlemleri durdurması ve sahibinin ortadan kaybolmasının ardından gözler benzer işlemlerin yapılabildiği diğer platformlara çevirildi.

Thodex olayı akıllara 'organize bir iş mi' sorusunu getiriyor olsa da bu kolluk kuvvetlerinin yanıtlaması gereken bir soru olduğu için burada o konuya odaklanmıyorum. Benim asıl odaklanmak istediğim konu bu tarz işlemlerin yapılabildiği platformların güvenilirliği.    

Thodex skandalı sonrasında gözler diğer platformlara çevirildi - Resim : 1

Thodex skandalı sonrasında gözler diğer platformlara çevirildi

Kripto para özellikle bu işten ekmek yiyenlerin 'aman da ne güzel, merkezi bir otoriteye bağlı olmayan bir para birimi' diyerek övgüler yağdırdığı bir sistem olsa da insan faktörünün olduğu her yerde yaşandığı gibi manipülasyonlara da açık. Merkezi otorite her zaman çok faydalı bir unsur olmasa da bazı durumlarda gerektiği de çok açık. 

Her ne kadar bu platformlar ismen 'borsa' olarak geçiyor olsa da burada yapılan işlemler belli bir regülasyon ya da devlet kontrolüne tabi değil. Yani 'kazan doğurduğu zaman' yatırımcısının yüzünü güldüren bu platformlar Thodex gibi 'kazanın öldüğü' durumlarda ülke çapında skandal halini alabiliyor.

Halen Türkiye'de faaliyet gösteren irili ufaklı 15'e yakın yerli kripto para platformu bulunuyor. Bunlar da Thodex örneğinde olduğu gibi tam anlamıyla regülasyona tabi değiller. Bu da olası bir sorun ya da nakit akışındaki dengesizlik ya da aşırı artan bir kripto para gibi durumlarda bu platformlarından sıkıntı yaşatabileceği anlamına geliyor.

Benzer durum sadece Türkiye merkezli platformlar için değil aynı zamanda uluslararası kuruluşlar için de geçerli.

Elbette kötü bir örneğin olması diğerlerinin de böyle olabileceği anlamına gelmiyor. Fakat bu durumun ihtimal dahilinde olduğunu belirtmeden geçmiyorum. Teknolojioku ve Özgür Çetin olarak bu tarz yatırım yapanların bu gerçeği göz önünde bulundurmasını öneriyorum. Yani kazanın doğurma ihtimalinin olduğu gibi kazanın sahibinin ortadan kaybolma ihtimalini de göz önünde bulundurmanızı öneriyorum.

Önerim bu tarz yatırımları yaparken 'riskin sizde olduğunu' bilerek adım atmanız. Yoksa çok daha farklı Thodex örneklerini yaşarız güzel ülkemde.