Akıllı telefonunuzun bataryasına muhteşem çözümler

Telefonlarınızın şarjı artık bitmesin

Akıllı telefonunuzun bataryasına muhteşem çözümler

Akıllı telefonlar hayatımızın önemli bir parçası haline geldi, gün geçtikçe bu önemin arttığından da bahsedebiliriz. Akıllı telefonlarda en çok karşılaşılan problem ise şarj süreleri. Pil ömrünün çabuk tükenmesinden hepimiz şikayetçi oluruz. Ancak firmalar bu duruma fazla çözüm getiremiyor, son model telefonları bile düşük pil ömrüyle kabullenmek zorunda kalıyoruz.

Telefonların şarjlarını elimizden geldiğince uzatmak için herkesin kendine özgü yöntemleri var. Ayrıca herkesin telefonlarını kullanım sıklığı ve amacı da bu durumu etkiler. Gün içinde çok yoğun kullanılan bir telefonun şarjı 3-4 saatte bitebilir.

Firmaların da bu konuda desteklerini bekliyoruz fakat, şimdilik kendimizce şarj arttırma yöntemlerinden bahsedelim. Özellikle Android telefonlarda ana ekranın çok fazla dolu olmamasına dikkat edin. Widget’lar ve fazla ekranlar telefonun şarjını kötü etkiler.

Bir diğeri ise canlı, animasyonlu duvar kağıtları. Sizin için animasyonlu duvar kağıtlarının mı yoksa bataryanın mı daha önemli olduğu konusunda bir seçim yapmanız gerekiyor. Çünkü hareketli duvar kağıtları hem veri çektiği hem de donanımı kullandığı şarjınızı tüketecektir.

Ekran parlaklığı sanıyorum hepimizin bildiği yöntemlerden bir tanesi. Otomatik kullanmak genellikle en iyisidir. Hatta zor durumlarda daha da kısabilirsiniz. Özellikle akşamları en düşük ışıkta bile yeterli görüntü sunuyor.

Kablosuz bağlantılar pil yiyenlerden bir tanesi. Akıllı telefonlarda olmazsa olmaz kullanılanlar şüphesiz ki kablosuz bağlantılar. Wi-fi, Bluetooth, GPS ve 3G’nin şarj dostu özellikler olduğunu söylemek zor. Örneğin GPS’i sadece işinize yarayacağında açın. Aynı şekilde kullanmadığınız zamanlarda diğer özellikleri de kapalı tutmanız faydanıza olacaktır.

Telefonlardaki üst sekmeden hızlı ve kolay erişim sayesinde kolayca kapatıp açılabilmesi, şarj için düşünülmüş olmalı. Ancak şarj için daha etkili çözümler bekliyoruz. Eşitlemeler de eş zamanlı veri çekmeye çalıştığından eşitleme/senkronizasyonları kapatabilirsiniz. Kullanacağınızda senkronize etmeniz en mantıklı seçenek olacak.

RAM’inizi boş bırakın, açıkta program bırakmayın. Açık uygulamalar kapalı zannedilerek uzun süre arka kısımda çalışıyor. İşlemci hep tam hızda çalıştığından, pilinizin uzun süre dayanmasını beklemek büyük bir hata oluyor.

Ayrıca program sonlandıran uygulamalar da tavsiye edilmiyor, bu uygulamaların da kendileri çalıştığı için bütün gün şarj tüketiyor. Bunu kendinizin alışkanlık haline getirmesi en iyisi. Şu ana kadar gelen cihazlar arasında en uzun bataryaya sahip cihaz Motorola RAZR Maxx oldu.

Akıllı telefonunuzu root etmişseniz, işlemcinin verimliliğini kontrol altına alabiliyorsunuz. İşlemci kullanım miktarı ve hızı ayarlanabiliyor. Yani 1GHz işlemciye sahip bir telefon her zaman 1GHz hızda çalışmıyor. Ancak telefonunuzu her zaman düşük hızda kullanmak tabi ki şarjınızı artırmaz çünkü uygulamalar daha uzun sürede çalışacağından kullanım süreniz artacak.

Şarj erken bataryayı mutlaka tam doldurun. Ancak bazı telefonlar bu konuda töleranslı olabiliyor. Şarjınız tam dolu gözükse de tam dolmuyor. Aşağıdaki izleyeceğiniz adımlarla şarjınız kalibrasyon yapılmış oluyor ve artık tam doluyor. Denemekten zarar gelmez ve bu işlemleri bir defa yapmanız yeterli daha sonra şarjınız tam dolacaktır.

İzleyeceğiniz adımları anlatıyorum:
  • Telefonu %100 dolana kadar şarj edin.
  • Telefonu şarjdan çıkarın ve telefonu kapatın.
  • Telefonu tekrar şarja takın ve bekleyebildiğiniz kadar bekleyin. ( 1-3 saat arası )
  • Telefonu şarjdan çıkarın ve telefonunuzu açın.
  • Telefonunuzu açtıktan sonra 2-5 dakika arası hiç birşey yapmadan bekleyin. ( Şarja takılı olmasın )
  • Telefonunuzu tekrar kapatın ve en az yarım saat tekrar şarja takın.
  • Şarjdan çıkarın ve telefonunuzu normal kullanın. İşlem bitti.

Son olarak da yedek batarya bir çözüm. Ancak bunun dışında bazı çözümler de var. Örneğin yukarda resmini gördüğünüz cihazı dışarda zor durumlarda şarjınız azaldığında kullanabilirsiniz. Cihazı öncelikle telefonunuzu şarj eder gibi bilgisayardan şarj ediyorsunuz ve yanınızda taşıyorsunuz. Daha sonra telefonunuzun şarjı bittiğinde bu cihazı adaptör olarak kullanabiliyorsunuz.