Apple yönetimi Türkiye'deki kullanıcıları da ilgilendiren ilginç bir karara imza attı

Apple'ın, Avrupa'daki iOS cihazlarında ana ekran web uygulamalarının artık çalışmayacağını duyurması teknoloji dünyasında yeni bir tartışma başlattı.

Apple yönetimi Türkiye'deki kullanıcıları da ilgilendiren ilginç bir karara imza attı

Bu adım, kullanıcı deneyiminde önemli bir değişiklik anlamına geliyor ve Apple'ın bu kararının arkasındaki nedenler merak konusu. Şirketin bu stratejik hamlesi, mobil cihazlarda web tabanlı uygulamaların geleceği ve kullanıcıların bu değişikliğe nasıl tepki vereceği üzerine yoğun tartışmalara yol açıyor. Apple, Avrupa’daki iOS cihazlarında ilerleyici web uygulamalarının (PWA) neden devre dışı bırakıldığını açıkladı. TechCrunch tarafından görülen güncellenmiş geliştirici notlarına göre, bu karar, kullanıcıların web uygulamalarının Avrupa’da son iOS 17.4 beta sürümleriyle birlikte artık işlevsel olmadığını fark etmelerinin ardından geldi. Apple, bu özelliğin Avrupa’nın Dijital Pazarlar Yasası’nda (DMA) tarayıcılara yönelik yeni kurallar nedeniyle bölgede engellendiğini belirtti.

Web uygulamaları, yerel uygulamalar gibi davranarak özel pencereleme, bildirimler, uzun süreli yerel depolama ve daha fazlasını sağlar. Avrupa’daki kullanıcılar, web uygulama simgelerine dokunduklarında, bunları Safari’de açıp açmayacaklarını ya da iptal edip etmeyeceklerini soran bir mesajla karşılaşacak. Bu, onların daha çok web kısayolları gibi davranmaları anlamına gelir, bu da kullanıcı yorumlarına göre veri kaybı ve bozuk bildirimler gibi sorunlara yol açar.

Apple yönetimi Türkiye'deki kullanıcıları da ilgilendiren ilginç bir karara imza attı

Apple’a göre sorun, WebKit mimarisini kullanmayan tarayıcılara izin vermesi gerektiği yeni DMA gereksiniminden kaynaklanıyor. Şirket, “Web uygulamalarının alternatif tarayıcı motorlarını kullanmasıyla ilişkili karmaşık güvenlik ve gizlilik endişelerini ele almanın, iOS’ta mevcut olmayan ve DMA’nın diğer talepleri göz önünde bulundurulduğunda pratik olmayan tamamen yeni bir entegrasyon mimarisi oluşturmayı gerektireceğini” yazdı.

Ancak, Açık Web Savunuculuğu organizasyonu bununla aynı fikirde değil. En son blog yazısında şunları ifade etti: “Bazıları, Web Uygulamalarının kaldırılmasını DMA’ya gerekli bir yanıt olarak savunuyor, ancak bu yanlış yönlendirilmiş. Apple, dünya çapında gerçek tarayıcı rekabetini kolaylaştırmak için 15 yıla ve DMA’nın nihai metninden bu yana neredeyse iki yıla sahipti. Bu süre zarfında, tarihsel olarak Safari’ye öncelik verdiği işlevselliği diğer tarayıcılarla paylaşabilirdi. Eylemsizlik ve sessizlik çok şey anlatıyor.”

Apple’ın DMA uyum teklifinde Web Uygulamalarının tamamen yokluğu ve bu büyük değişikliğin Safari beta sürüm notlarından çıkarılması, bize kasıtlı bir belirsizlik stratejisi izlediğini düşündürüyor. Apple, DMA altındaki sorumluluklarını yeni yeni içselleştirmeye başlasa bile, bu davranış kabul edilemez. Üçüncü taraf tarayıcıların kendi motorlarını kullanarak Web Uygulamalarını yükleyip çalıştırabilmesi hakkında net zaman çizelgeleriyle somut bir teklif, resmi işlemleri önleyebilir, ancak bu giderek daha az olası görünüyor. DMA, Apple’ı geliştiricilerin Web Uygulamalarını bozacak şekilde hareket etmeye zorlamıyor ve bunu beceriksizlikle yapmak mazeret değil.