Huawei, en büyük Çinli rakibi ile patent çapraz lisans anlaşması imzaladı

Trump dönemi yaptırımları şirketi pazarda oyuncu olmayan bir konuma getirmeden önce, Huawei dünyanın en büyük telefon üreticisiydi ve hem Samsung'u hem de Apple'ı geride bırakmıştı.

Huawei, en büyük Çinli rakibi ile patent çapraz lisans anlaşması imzaladı

O günden bu yana ne kadar düştüğünün bir göstergesi olarak, Huawei bu hafta en büyük yerel rakibi ile bir patent çapraz lisanslama anlaşması imzaladığını duyurdu. OnePlus'ın ana şirketi ve Çin'in en büyük elektronik üreticilerinden birinin yan kuruluşu olan Oppo, artık Huawei'nin gıpta ile bakılan 5G patentlerinin küresel haklarına sahip.

Şirketler anlaşmanın mali şartlarını açıklamadı, ancak Huawei'nin geçmişte paylaştığı bilgiler sayesinde söz konusu para hakkında bir fikrimiz var. Firma geçen yıl patent portföyünden daha agresif bir şekilde para kazanmayı planladığını açıkladığında, telefon üreticilerinden teknolojilerini lisanslamak için cihaz başına “makul" bir miktar: 2,50 ABD Doları talep edeceğini söylemişti. Huawei ayrıca, hamlesinden 2019 ile 2021 arasında ek 1,2 milyar ila 1,3 milyar dolar gelir elde etmeyi beklediğini söylemişti. Oppo ve Vivo'nun (her ikisi de Çinli BBK Electronics'e ait) geçen çeyrekte 51 milyondan fazla akıllı telefon sattığını düşündüğünüzde, bu çok büyük bir para.

Huawei, en büyük Çinli rakibi ile patent çapraz lisans anlaşması imzaladı

Anlaşmayla birlikte Oppo ayrıca bazı kritik teknolojilere de erişim elde edecek. 2021 itibariyle, Huawei'nin 5G patentlerinin yaklaşık %18,3’ü Standart Temel Patent (SEP) kategorisine giriyor, yani 5G standardı için kritik kabul ediliyorlar. O zamanlar Huawei, dünyadaki herhangi bir şirket arasında en çok kullanılan 5G ile ilgili SEP'lere sahipti.

Anlaşmanın ABD'deki ve dünyanın diğer bölgelerindeki milletvekillerinden ilgi görüp görmediğini görmek ilginç olacak. Geçtiğimiz on yılın büyük bölümünde BBK, Huawei ve ZTE'nin yapamadığı şekilde düzenleyicilerin ve ana akım medyanın radarı altında kalmayı başardı. Şirketin segmentlere ayrılmış marka portföyü, ayak izinin olduğundan daha küçük görünmesini sağlıyor. Gerçekte ise sürekli olarak dünyanın en büyük ve en önemli telefon üreticilerinden biri olmuştur.