Mobil

IMEI kayıt ücretlerine yeni zam: Yurt dışından telefon alınmaz!

Zaten yüksek olan IMEI kayıt ücretlerine bir zam daha geldi. Böylece artık yurt dışından telefon alıp ülkemizde kullanmanın bir mantığı da kalmadı.

IMEI kayıt ücretlerine yeni zam: Yurt dışından telefon alınmaz!

Bilmeyenler için ilk olarak IMEI kaydı nedir bunu açıklayalım. Bir kişi yurt dışından telefon aldıysa, bunu ülkemizde kullanabilmesi için cihazın BTK tarafından kayda alınması gerekiyor. Bu kayıt işlemine ise IMEI kaydı deniyor. Tabii bu kaydın yapılması karşılığında da tüketiciden belirli bir bedel isteniyor.

Herkesin bildiği gibi son zamanlarda ülkemizdeki akıllı telefon fiyatları aldı başını gitti. Aslında fiyatlardaki yükseliş çok önceden kendisini göstermeye başlamıştı. Özellikle amiral gemi olarak tabir ettiğimiz modeller, bazı kişilerin ulaşamayacağı seviyelere gelince, bu kişiler çareyi ürünü yurt dışından temin etmekte buldu. Tüketiciler bu cihazları yurt dışından daha ucuza satın alıyor ve Türkiye'de oldukça cüzi miktarlara IMEI kaydını yaptırıp kullanıyorlardı.

IMEI kayıt ücretlerine yeni zam: Yurt dışından telefon alınmaz! - Resim : 1

IMEI kayıt ücretlerine yeni zam: Yurt dışından telefon alınmaz!

Bu taktik aslında 2018 yılına kadar oldukça mantıklıydı. Zira 2018 yılının başlarında IMEI kayıt ücreti yalnızca 170,70 TL idi. Fakat 2018 yılının son aylarında yapılan zam sonrası bu bedel 618 TL'ye kadar yükseltildi. Zamlar 2019 ve 2020 yıllarında da devam etti. IMEI kayıt ücreti önce 1.500 TL'ye sonrasında ise 1.838 TL'ye çıktı. Son olarak ise resmi gazetede yayınlanan yeniden değerleme oranı, 2021 yılında IMEI kayıt ücretlerine gelecek olan zammı ortaya çıkardı.

Buna göre yurt dışından alınan akıllı telefonların IMEI kayıtlarına yüzde 9,11 oranında zam yapıldı. Böylece yeniden değerleme oranında belirlenen bedel  2.006 TL oldu. Ancak buradaki tek konu IMEI kayıt ücreti değil, MTV (Motorlu Taşıtlar Vergisi) ve pasaport ücretleri de aynı oranda zamlandı diyebiliriz. Yapılan son zamların ardından ise yurt dışından telefon alıp Türkiye'de kullanmanın pek de bir mantığı kalmadı.

Yorumlar
Nart seyyah
30•Devlet gezdim en pahalı tlf Türkiye’de asgari ücret 200 euro Almanya’da 2000 euro tlf orda 100/ 30 daha ucuz ? TC devletı tlf mafyası otomobil mafyası yönetiyor 2017 wosvogen tauran 5000.euro TC aynı oto 25000 euro inanmayan burdan bakın mobile de germany
Cevapla
Nart seyyah
Demirel ne demiş demokraside çare tükenmez 2000.? TL yazık gunah ? Millet 50 TL imeil çaktıracak
Cevapla
Yavuz
Ne farkeder imei atılır devlet hiç kazananaz
Cevapla
Bulut
Devletin halka karşı oyunları varda vatandaşın da aklı yok değil ya kullanılmayan bir telefonun no sunu eşleştirmek.
Anonim
durum o kadar sıkıntı ki tamam yabancıdan vazgeçtik yeli alalım vestel alalım casper alalım general mobile alalım reeder alalım onların sattığı telefonlar çok mu ucuz ayni fiyat aralığında göz göre göre adam kazıklıyorlar hadi ona rağmen kazık yemeyi de göze aldık yerli alacağız acaba bu yerli telefonların yazılımı,işlemcisi,paneli,kamerası... hangisi yerli? Kaç yıldır bu yerli firmalar hangi parçanın üretimine başladı acaba yari iletken mi üretiyorlar, lens mi üretiyorlar,işlemci mi üretiyoruz? Kimse kbakmasın demek ki amaç üretmek kalkınmak değil amaçları yurtdışından getirip(hatta bazı yerli dediğimiz firmalar telefonun tamamını yurtdışında ürettiriyor)halka satmak yani yerli kamuflajı ile halkı soymak
Cevapla
Mst
Her ülke neredeyse yarı fiyatına kullanıyor. Devlet döviz kaybını önlemek için böyle yapıyor. Ancak bu büyük talebi görmezden geliyor. Sonuç kaçak telefon furyası. Benim görüşüm devlet desteğinde yerli veya yabancı dış piyasa maliyet ve kalitesinde üretim yapılması. Dışarıda 2000 lik telefon tr de 4000tl.yani bu kalite ve maliyeti sağlayın alalım. Üretildide biz mi almadık. Tr büyük pazar firmalar kabul eder.
Cevapla
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.