IMEI kayıt ücretlerine yeni zam: Yurt dışından telefon alınmaz!

Zaten yüksek olan IMEI kayıt ücretlerine bir zam daha geldi. Böylece artık yurt dışından telefon alıp ülkemizde kullanmanın bir mantığı da kalmadı.

IMEI kayıt ücretlerine yeni zam: Yurt dışından telefon alınmaz!

Bilmeyenler için ilk olarak IMEI kaydı nedir bunu açıklayalım. Bir kişi yurt dışından telefon aldıysa, bunu ülkemizde kullanabilmesi için cihazın BTK tarafından kayda alınması gerekiyor. Bu kayıt işlemine ise IMEI kaydı deniyor. Tabii bu kaydın yapılması karşılığında da tüketiciden belirli bir bedel isteniyor.

Herkesin bildiği gibi son zamanlarda ülkemizdeki akıllı telefon fiyatları aldı başını gitti. Aslında fiyatlardaki yükseliş çok önceden kendisini göstermeye başlamıştı. Özellikle amiral gemi olarak tabir ettiğimiz modeller, bazı kişilerin ulaşamayacağı seviyelere gelince, bu kişiler çareyi ürünü yurt dışından temin etmekte buldu. Tüketiciler bu cihazları yurt dışından daha ucuza satın alıyor ve Türkiye'de oldukça cüzi miktarlara IMEI kaydını yaptırıp kullanıyorlardı.

IMEI kayıt ücretlerine yeni zam: Yurt dışından telefon alınmaz! - Resim : 1

IMEI kayıt ücretlerine yeni zam: Yurt dışından telefon alınmaz!

Bu taktik aslında 2018 yılına kadar oldukça mantıklıydı. Zira 2018 yılının başlarında IMEI kayıt ücreti yalnızca 170,70 TL idi. Fakat 2018 yılının son aylarında yapılan zam sonrası bu bedel 618 TL'ye kadar yükseltildi. Zamlar 2019 ve 2020 yıllarında da devam etti. IMEI kayıt ücreti önce 1.500 TL'ye sonrasında ise 1.838 TL'ye çıktı. Son olarak ise resmi gazetede yayınlanan yeniden değerleme oranı, 2021 yılında IMEI kayıt ücretlerine gelecek olan zammı ortaya çıkardı.

Buna göre yurt dışından alınan akıllı telefonların IMEI kayıtlarına yüzde 9,11 oranında zam yapıldı. Böylece yeniden değerleme oranında belirlenen bedel  2.006 TL oldu. Ancak buradaki tek konu IMEI kayıt ücreti değil, MTV (Motorlu Taşıtlar Vergisi) ve pasaport ücretleri de aynı oranda zamlandı diyebiliriz. Yapılan son zamların ardından ise yurt dışından telefon alıp Türkiye'de kullanmanın pek de bir mantığı kalmadı.