Turkcell MaxiIQ Tablet- İnceleme

Turkcell daha önce karşımıza çıkardığı giriş seviyesi telefonların aksine tablet sektörüne oldukça iddialı bir giriş yaptı.

Turkcell MaxiIQ Tablet- İnceleme

Gelişen teknolojide sürecin telefon ve tabletlere kaydığını görüyoruz. Dünya genelinde olduğu gibi, ülkemizde de hizmet veren operatörler, kendi markasını taşıyan telefon ve tabletleri kullanıcıların beğenisine sunmakta. Daha önce T10, T20, T11 MaxiPLUS5 ve MaxiPRO5 ile telefon segmentinde kullanıcılara geniş bir ürün yelpazesi sunan Turkcell, MaxiIQ ile tablet platformuna iddialı bir giriş yaptı.

Şirket sunduğu telefonlarla giriş seviyesinde bir konum belirlerken, sunduğu tablette ise daha üst sınırları hedeflemekte. Turkcell MaxiIQ, dünyanın önde gelen orijinal ürün üreticilerinden Pegatron tarafından oluşturuldu. Uzun bir süre şirket ile ar-ge çalışmaları yürüten Turkcell, gerçektende iddialı bir ürün ortaya çıkardı diyebiliriz. 10.1-inçlik parlak IPS ekran, 4 çekirdekli Tegra 3 işlemci, 1GB RAM ve 8MP çözünürlüklü arka kamera ilk bakışta dikkat çeken teknik özelliklerin başında geliyor.

Tabletin incelemesine öncelikle yazılım cephesinden başlayalım
1364621499_1.jpg
Yazılım

Android 4.1.1 Jelly Bean ile çalışan tablet, birçok üreticinin kendine has geliştirdiği arabirimlerden farklı olarak Android’in saf hali diyebileceğimiz stock arabirimle geliyor. Yani başka bir deyişle Nexus tablet ve telefonlarda karşımıza çıkan arayüzün neredeyse benzerini MaxiIQ bizlere sunuyor. Elbette zil sesleri, duvar kağıtları ve bir dizi Turkcell uygulamasını yerleşik olarak sunulmasıyla ufak boyutta farklılıklar da yok değil. Söz konusu telefondaki uygulamalardan açılmışken, daha önce Turcekll telefonlarda şirketin kullanıcıya sunduğu yerleşik uygulamalar telefondan kaldırılamıyordu. Bu durum kullanıcıların büyük tepkisini çekmekteydi. Turkcell oluşan bu tepkileri dikkate almış olacak ki, MaxiIQ tabletle uygulamaların büyük bölümünü widget olarak kullanıcılara sunuyor. Üstelik dilerseniz bu uygulamaları tabletinizden kaldırabilirsiniz.
1364621651_1.png

Giriş ekranda Turkcell Güncel, Turkcell TV, Turkcell Müzik, Turkcell Kitaplık ve Turkcell Dergi hizmetlerine kullanıcı adı ve parola ile giriş yapılarak söz konusu hizmetlerin tümünden yararlanabilirsiniz. Üstelik sunulan hizmetler açıldığında tablet ile kullanılabilecek bir arayüzde hizmet sunuyor. Dikey yada yatay mod fark etmeksizin telefonda yer alan uygulamalar anında tutuş açınıza olanak sağlıyor. Yerleşik olarak gelen bu uygulamalara ek Android işletim sisteminde standart olarak Gmail, Google+, haritalar, Google Talk ve Play Store gibi uygulamalar karşımıza çıkmakta. Google’ın resmi uygulama mağazasının yanı sıra Turkcell’in uygulama marketi olan Turkcell T-Market’te şirketin belirlemiş olduğu uygulamaları kullanıcının hizmetine sunuyor.
1364621775_3.png

Son olarak arabirimi genel olarak değerlendirecek olursak, daha önce Asus ya da Nexus markalı bir tablet kullandıysanız, arayüz size hiç yabancı gelmeyecektir. Play Store’dan indirebileceğiniz widget ya da launcher uygulamalarıyla MaxiIQ’yu dilediğiniz gibi özelleştirebilirsiniz. İşlemcin 4 çekirdekli bir yapı sunması, 1GB RAM ve saf Android arayüz geçişler esnasında oldukça akıcı bir deneyim sunuyor.
1364621704_2.png

Donanım

Tabletin sunduğu donanıma ilk olarak ekrandan başlayacak olursak, Turkcel MaxiIQ’da oldukça net ve parlak görüntüleme sunan bir ekran deneyimi bizlere sunuyor. 10.1-inç boyutunda HD çözünürlüklü panele sahip ekrana farklı açılardan bakıldığında bile görüntü kayması oluşmuyor. IPS ekranların sundukları parlaklık,renk keskinliği  neticesinde gün ışığında bile net görüntüleme sunduğunu düşündüğümüzde, tabletin bu noktada üst seviyede yer alan tabletlerle ciddi anlamda rekabet edebilecek durumda olduğunu belirtelim. Nexus 7’nin de IPS tabanlı bir ekrana sahip olduğunu hatırlatalım.

Ön bölümü ele almaya devam ettiğimizde karşımıza çıkan bir diğer detay ise 2MP çözünürlüğe sahip ön kamera oluyor. Ekranın etrafını saran dış çevre ise yeterli bir kalınlıkta sunulurken, tabletin kullanımı esnasında istemsiz dokunuşların önüne geçiliyor. 226 x 175.4 mm.’lik en ve boya sahip olan tabletin ekranı 16:10 görüntü oranını karşılayacak şekilde oluşturuluş. 10.1 inç’lik köşeden köşeye uzunluğa sahip ekran görüntü oranı, ses tuşların konumu, şarj girişi, arka kameranın konumu gibi detaylar eklenince yatay konumda daha rahat bir kullanım deneyimi sunduğunu belirtelim.
1364622214_2.jpg

8.4mm kalınlık ve 545 gram ağırlık ile hem ince hem de hafif bir tasarım sunan tabletin şık bir yapıda olduğunu belirtelim. Ön bölümün tamamı ekranda oluşurken, arka bölümde yer alan kaplama ise kalite hissi sunuyor. MaxiIQ’yu elinize aldığınızda sunduğu malzeme kalitesi ve sağlamlık gerçektende üst seviye bir işçilik yeteneği sergiliyor. Turkcell ve Pegatron’un malzeme kalitesi noktasında en iyisini sunmayı amaçladıkları ilk bakışta kendini hissettiren bir durum.
1364622095_2.jpg

Tabletin alt bölümünde şarj girişi yer almakta. Söz konusu şarj girişi son dönemde karşımıza çıkan girişlerin aksine daha büyük boyutlar. Tabletin USB kablosuyla şarj edilemediğini hatırlatmakta yarar var. Üst bölümde ise mikrofon, kulaklık girişi ve güç tuşu yer almakta. Tabletin sol bölümünde herhangi bir tuş yer almazken, sağ bölümün ise bu anlamda oldukça yoğun bir port girişi yer almakta. Ses tuşları, microSD kart girişi, miniSIM kart girişi aynı bölgede yerleşik olarak sunuluyor. Tabletin arka bölümüne göz attığımızda ise üst bölümde 8MP çözünürlüklü kamera, LED flaş; orta kısımda Turkcell logosu, daha alt bölümde ise Turkcell MaxiIQ yazısı ve çeşitli OEM bilgileri yer almakta.
1364622156_1.jpg

Son olarak tabletin işlemci birimine değinecek olursak; MaxiIQ, NVIDIA’nın 4+1 çekirdek yapısında olan Tegra 3 biriminden güç alıyor. +1 çekirdek kilit ekranda daha basit görevlerde işle görürken, düşük frekans hızı sayesinde pil gücünde tasarruf sağlamayı amaç ediniyor. Günümüz işlemcilerini değerlendirdiğimizde Tegra 3 platformu orta seviyede konumlandırılacak bir işlemci olarak karşımıza çıkmakta. 1GB’lık sistem belleği telefonda işlem gören uygulamalar için yeterli değerde olurken, süreç içerisinde sunulacak Android güncellemeleri için de yeterli miktar sunuyor. 16GB’lık depolama alanı sunan tabletin 64GB’a kadar microSD kart desteği sunduğunu belirtelim. Sunulan geniş depolama alanı sayesinde tablet içeriğine birçok film, video, müzik ve fotoğraf sığdırabilirsiniz. 3150mAh kapasiteli batarya ortalama bir kullanım sunarken, dolu bir batarya ile 6-8 saat arasında video izleyebilirsiniz. Turkcelin bir GSM şirketi olduğu düşünüldüğünde MaxiIQ elbette 3G desteği sunacaktır. Tablet bunun yanı sıra Wi-Fi bağlantı seçeneğine de sahip.

İşlemci performansı ve batarya

Tabletin ilk olarak batarya performansını değerlendirecek olursak; MaxiIQ, 3150mAh kapasiteli bir pile sahip. 10.1-inçlik ekrana sahip bir tablet için bu değer düşük seviye olarak değerlendirilebilir. Günümüz akıllı telefonlarda Motorola Razr Maxx’ta 3300mAh kapasiteli bir pilin yer alması, keza Note II ve Optimus G Pro’da da benzer kapasitede bataryalar mevcut. Ekran parlaklığının seviyesine göre 6 ile 8 saat arasında video izleme imkanı sunan tablet bu açıdan bakıldığında ortalama bir performans sunuyor. Söz konusu performans ölçümünde 3G ve Wi-Fi bağlantı seçeneklerinin açık olduğu aynı zamanda video kalitesinin de HD çözünürlükte olduğunu hatırlatalım.

Pilin sunacağı performans kullanıcının ihtiyaçları doğrultusunda değişkenlik gösterebilir. 3G veri akışının açık olma durumu, Wi-Fi, GPS gibi bağlantı seçeneklerinin ihtiyaçlar doğrultusunda açık bırakılması; ayrıca ekran parlaklığının gerektiği durumlarda arttırılması gibi seçeneklerin uygulanmasıyla pil ömründe ciddi oranda verimlilik sağlanabilir.

Tabletin sahip olduğu işlemcinin performansına göz attığımızda ise 1.2GHz frekans hızında çalışan 4+1 çekirdekli Tegra 3 işlemcisi ortalama sonuçlar elde ediyor.

Android cihazınızın CPU, RAM, bellek, 2 ve 3 boyutlu grafik, SD kart okuma/yazma ve veritabanı okuma/yazma gibi kategorilerde test edebilen oldukça başarılı bir uygulama olan AnTuTu Benchmark testinde 9.667 puan alan MaxiIQ, aynı işlemci birimine sahip Nexus 7 ile birbirine yakın sonuçlar elde ediyor. Galaxy Note 10.1’in gerisinde kalan cihaz, birçok rakibini geride bırakmayı başarıyor. Alt bölümde yer alan 3D grafik testinde ise Turkcell MaxiIQ, Nexus 7 ve Galaxy Note 10.1’in gerisinde kalsa de yakın değerler aldığını görüyoruz.

Antutu Benchmark

Antutu Benchmark

Toplam Skor

Turkcell Maxi IQ

9.667

Nexus 7

9.943

Galaxy Note 10.1

11.681

Asus Trasformer Infinity

7459

Motorola Xoom 2

6.056

Galaxy Tab 7 Plus

6.161

Antutu Bencmark- 3D Graghics

Antutu Bencmark- 3D Graghics

Toplam Skor

Turkcell Maxi IQ

1.098

Nexus 7

1.249

Galaxy Note 10.1

1.249

Asus Trasformer Infinity

1.060

Motorola Xoom 2

939

Galaxy Tab 7 Plus

1.227


NenaMark 2

Grafik biriminin FPS hızın ölçen NenaMark 2 testinde elde dilen sonuçla baktığımızda ise MaxiIQ, Nexus 7’yi geride bırakmayı başarıyor. Galaxy Note 10.1’in gerisinde kalan tablet, diğer rakiplerinin oldukça önünde yer alıyor.

NenaMark 2

Toplam Skor

Turkcell Maxi IQ

56.2

Nexus 7

56.1

Galaxy Note 10.1

59.9

Asus Trasformer Infinity

40.1

Motorola Xoom 2

23.5

Galaxy Tab 7 Plus

47.8

Her platformda bulunan ve cihazların performansını farklı kriterler üzerinden değerlendirerek skor haline getiren 3.şahıs bir yazılım. Dört ana başlık altında değerlendirme yaparak, ortalama bir sonuç oluşturuyor. bütün işlemci ve çekirdekleri kullanarak hesap Geekbench sonuçlarına baktığımızda MaxiIQ, Nexus 7 ile benzer skorlar elde ederken, iPad Mini’yi ise önemli bir farkla geride bırakıyor. Tabi burada çoklu çekirdeğin önemli etken olduğunu belirtelim.

GeekBench

Geekbench

Toplam Skor

iPad Mini

762

Nexus 7

1434

Turkcell Maxi IQ

1373


Kamera

Çektiğimiz görüntülerden tabletin ortalamanın üzerinde bir çekim kalitesi sunduğunu belirtebiliriz. Her ne kadar çektiğimiz dış ortam fotoğrafları havanın kapalı olduğu zamana denk gelse de, çok karanlık olduklarını söyleyemeyiz. IPS ekranın sunduğu parlaklık, renk canlılığı ve keskinlik kalitesini kamera çekimlerinde de göstermekte. Günümüz şartlarında bir tabletin kamerasından fazla bir şey beklenmiyor. Zira bakıldığı zaman bir tabletle video çekimi yapmak ya da sürekli fotoğraf çekimi yapmak bir süre kollarımızın ciddi anlamda yorulmasına sebep olmakta. Gün ışığında ve aydınlık ortamlarda beklentilerin üzerinde bir çekim kalitesi sunan MaxiIQ, karanlık ortamlarda birçok tablette olduğu gibi ortalama bir performans sunuyor.
1364622521_2.jpg 1364622535_3.jpg

Sonuç

Son olarak bazı değerlendirmelerde bulunacak olursak, MaxiIQ elbette pazarın en iyi özelliklerini sunmuyor ancak, HD çözünürlüklü IPS ekranı, güçlü işlemcisi, 8MP çözünürlüklü kamerası ve Equa ile ilk bakışta göz doldurucu detaylara sahip. Turkcell’in söz konusu tableti oluştururken oldukça önemli gelişmeleri tablette sergilediğini görüyoruz. Telefonların giriş seviyesine hitap etmesi akıllara ilk bakışta tabletin benzer detaylarda oluşturulmuş olabileceğini sorusunu getirebilir; oysa tableti incelediğimizde hiçte öyle olmadığını gördük. MaxiIQ sunduğu Equalizer uygulaması sayesinde hoparlörlerden çıkan sesi özelleştirmeye de olanak sağlıyor. Equalizer uygulaması ile yapılan ses ayarı sadece hoparlör değil, kulaklık kullanıldığı zaman da işe yarıyor. Bu durumda tabletin ses kalitesi noktasında özelleştirilebilir seçenekler sunmasına olanak sağlıyor. Yine tabletin dikkat çeken detaylarından bir diğeri de birçok Turkcell uygulamasının kullanıcının hizmetine sunulmuş olmasıdır. Turkcell MaxiIQ incelemesinin sonuna geldiğimizde ise tabletin mevcut pazarda alınabilecek en iyi çözümlerden biri olduğunu belirtelim.