Android telefonlarda internet paylaşımı nasıl yapılır?

Android işletim sistemine sahip akıllı telefonlarda internet paylaşımının nasıl yapıldığını anlatıyoruz.

Android telefonlarda internet paylaşımı nasıl yapılır?

Dışarı çıktınız ve internet bağlantısına ihtiyaç duyan akıllı telefon dışında bir cihazınızı kullanmanız gerekiyor. Etrafta da kablosuz ağ yok ya da olanlara güvenlik yüzünden bağlanmak istemiyorsunuz. İşte bu gibi durumlar için Hotspot ya da Tether adı verilen bir teknoloji yardımı ile cep telefonunuzdaki interneti paylaştırma özelliğini kullanabilirsiniz. 

Cep telefonlarında bulunan internet bağlantısı başka cihazların kullanımı için paylaştırılabiliyor. Tether ya da HotSpot adı verilen internet paylaşımı günümüzde bütün akıllı telefonların standart bir özelliği. Hem iOS hem Android işletim sistemine sahip akıllı cep telefonlarında kullanılabilen bu özellik sayesinde bilgisayar, bir başka telefon ya da internete bağlanabilen herhangi bir cihaza internet sağlanabiliyor. Bu yazımızda ise Android işletim sistemine sahip telefonlarda internet paylaşımının nasıl yapılabileceğini anlatıyoruz. İşte adım adım internet paylaşımı:

Android telefonlarda internet paylaşımı nasıl yapılır?

Öncelikle telefonumuzda Ayarlar yani Settings menüsüne girmemiz gerekiyor. Burada (telefondan telefona isimler biraz değişiyor olsa da) Ağ ve İnternet bölümüne giriyoruz. Bu menüye girdiğimizde Hotspot ve Tethering seçeneğine dokunduğumuzda karşımıza internetimizi paylaştırma ayarlarımız geliyor. Burada da farklı seçenekler yer alıyor:

Android telefonlarda internet paylaşımı nasıl yapılır? - Resim : 1

  • USB tethering: Bu yöntem yardımıyla kablolu olarak internetimizi USB üzerinden paylaştırıyoruz. Bu yöntemin aktif olması için telefonun USB kablo ile bir bilgisayara bağlı olması gerekiyor.
    Taşınabilir Kablosuz hotspot:Bu menüyü aktif ettiğimizde internetimizi var olan ayarlar ile kablosuz olarak paylaşıma açıyoruz.
    Kablosuz hotspot kurulumu yap: Bu seçenek altında ise Hotspot ayarlarımız yer alıyor. Burada kablosuz ağımıza isim verebilir, şifreli ya da şifresiz olmasını sağlayabilir, şifre atayabilir ve telefonumuz destekliyorsa frekans bandı (2.3 yada 5 Ghz) seçeneğini aktif edebiliriz.
    Bluetooth Tethering: Bu menüde ise telefonumuzun internetini Bluetooth teknolojisini kullanarak paylaştırabiliyoruz.
  • Bu arada anlattığımız bu ayarların saf Android yüklü bir telefon için geçerli olduğunu belirtelim. Marka ve modele göre menüdeki isimler ve bu ayarın yeri biraz farklılık gösterebilir. Ancak ismen yine Tether ya da Hotspot olacağını belirtelim.Siz de kendi telefonunuzda yapacağınız küçük bir araştırma bu özelliği keşfetmenizi sağlayacaktır.

Android telefonlarda internet paylaşımı nasıl yapılır? - Resim : 2

 

Android telefonlarda internet paylaşımı yaparken dikkat edilmesi gerekenler

Bu yöntem güzel ve kullanışlı olsa, internetin olmadığı yerlerde bilgisayarımız için kablosuz bir internet ağı oluşturmamızı sağlasa da bazı dikkat edilmesi gereken konular da bulunuyor.

Pilin en büyük düşmanı

Öncelikle bu yöntemin telefonun pilini çok hızlı bir şekilde bitireceğini unutmayın. Zira akıllı telefonun interneti paylaşmak ek olarak enerji gerektirdiğinden pilinizin hızlıca biteceğini belirtelim.

Android işletim sistemli telefonunuzu Hotspot olarak kullanırken oluşturduğunuz ağa mutlaka bir şifre atamalısınız. Üreticiler bu özelliği standart olarak şifreli olarak sunarlar (bu fabrika ayarı şifreyi yukarıdaki satırlarda anlattığımız Kablosuz hotspot kurulumu yap menüsünden görebilir ve değiştirebilirsiniz). Bu yüzden siz ayarları değiştirmediğiniz sürece bu kablosuz ağın bir şifresi olacaktır. Ancak şifreyi kaldırırsanız etraftaki başkaları da bu ağdan faydanacaktır. Bu da genelde istenen bir şey değildir.

Data paketiniz hızlıca bitebilir

Ayrıca bu yöntemin telefondaki data paketinizi hızlıca bitmesine neden olacağını unutmayın. Bilgisayarda açık unutulan bir güncelleme ya da iCloud yedeklemesi gibi durumlar telefona bağlı olmak zaten sınırlı olan cep paketinizin hızla tükenmesine yol açabilir. Bu gibi durumlara karşı hazırlıklı olun. yoksa ayın başında paketi bitmiş biri olarak ay sonuna kadar internetsiz dolaşmak ya da yeni data paketi satın almak zorunda kalabilirsiniz.