Y kuşağı Z kuşağını beğenmiyor! TeknolojiOku Sokakta #1

Sosyal medya hesaplarının hayatımızda önemli bir yer almasıyla birlikte bazı sosyal medya terimleri ve kelimeleri dilimize yerleşti. Bu durumu halk nasıl karşılıyor sorusunu merak ettik ve sokağa çıktık! işte vatandaşın tepkileri!

Y kuşağı Z kuşağını beğenmiyor! TeknolojiOku Sokakta #1

Son zamanlarda hiç duymadığınız veya anlamını bilmediğiniz kelimelerle karşılaştığınız oldu mu? Mesela ‘cringe olmak’, ‘triggerlanmak’, ‘tilt olmak’, ‘inflıuncer’…  Say say bitmeyecek bu kelimeler sosyal medyada oldukça çok kullanılıyor. Genelde “Z kuşağı” diye hitap ettiğimiz 15-25 yaş aralığındaki gençlerin dilinden bu kelimeler düşmüyor ve her geçen gün bir yenisi ekleniyor. Bazı insanlar için bu kelimelerin dilimize girmesi büyük bir sorun olsa da kimisi bu durumu bir zenginlik olarak görüyor. TeknolojiOku ekibi olarak bizlerde bu durumu merak ettik ve sorularımızı hazırlayıp sokağa çıktık. 50 yaş üstü bireylere ‘cringe olmak’, ‘triggerlanmak’, ‘inflıuncer’ kelimelerini bilip bilmediklerini sorduk. Sizler için hazırladığımız videomuzu aşağıdan izleyip bizleri desteklemek için beğenebilirsiniz.

Vatandaşa sorduğumuz bu üç kelimenin anlamları ise şu şekilde kullanılıyor.

Cringe olmak; İngilizceden dilimize geçmiş bir kelimedir. Türkçe karşılığı yaltaklanma veya yalakalık yapmak olarak biliniyor. Yaltaklanma bir kişiye hoş görünmek için uygunsuz ve onur dışı tavırlar sergileme olarak karşımıza çıkıyor. Öte yandan video içeriği üreticilerinin cringe kelimesini eleştiride bulunmak istedikleri durum ya da kişi karşısında kullanmayı sürdürüyor.

Triggerlanmak; İngilizceden dilimize geçmiş kelimenin Türkçe karşılığı tetiklenmek olarak geçiyor. Gençler kendi aralarında bu kelimeyi bir kişiye sinir olduğunda veya gıcık olduğunda kullanıyor.

Influencer; kelime anlamıyla etkileyen kişi demektir. Sosyal medyayı aktif bir şekilde kullanan ve paylaşımlarıyla binlerce kişiye ulaşan Influencer adı verilir. İnfluencer'lar takipçilerinin satın alma kararlarında oldukça başarılı olan, bu nedenle markaların işbirliğinde bulundukları kişilerdir.

Peki sizler bu kelimelerin kullanılmasını doğru buluyor musunuz? Bu şekilde kelimelerin kullanılması gelecekte nasıl bir eksi veya artı değer katar?