DuckDuckGo yapay zeka sohbet dünyasına giriyor

DuckDuckGo, gizlilik odaklı arama motoru olarak bilinirken, yeni AI Chat aracıyla yapay zeka sohbet dünyasına adım atıyor. Kullanıcılar, bu yeni araç sayesinde OpenAI, Anthropic, Meta ve Mistral gibi çeşitli modeller arasında geçiş yaparak sorularına en uygun cevabı bulabilirler.

DuckDuckGo yapay zeka sohbet dünyasına giriyor

DuckDuckGo, yapay zeka yarışında geri kalmamak için yeni bir AI sohbet aracı olan AI Chat'i duyurdu. Bu yeni araç, son birkaç aydır test ediliyordu ve artık herkesin kullanımına sunuldu. AI Chat, diğer bağımsız botlardan farklı olarak, birden fazla sohbet botuna tek bir yerden erişim sağlıyor. Şu anda AI Chat üzerinden OpenAI'ın GPT 3.5, Anthropic'in Claude 3 Haiku, Meta'nın Llama 3 ve Mistral'in Mistral 8x7B modelleri arasında seçim yapabilirsiniz. Şirket, yakında daha fazla modelin ekleneceğini de belirtiyor.

AI Chat'in en büyük farkı, kullanıcıların çeşitli büyük dil modellerinin cevaplarını karşılaştırabilme imkanına sahip olması. Bir modelin cevabını beğenmediğinizde, başka bir modeli deneyebilirsiniz. AI Chat ücretsiz olarak sunuluyor, ancak günlük kullanım limiti var. Şirket, daha yüksek kullanım limitleri ve daha gelişmiş yapay zeka modellerine erişim sağlayacak bir ücretli plan üzerinde çalıştığını açıkladı. AI Chat, sorular sormak, e-posta taslakları oluşturmak, kod yazmak ve seyahat planları yapmak gibi çeşitli amaçlar için kullanılabilir. Ancak henüz görsel içerik üretme özelliği yok.

DuckDuckGo, AI Chat'i kullanmanın, sadece ChatGPT veya Claude'u kullanmaktan daha gizli olduğunu vurguluyor. Şirket, sorularınızın ve oluşturulan cevapların yapay zeka modellerini eğitmek için kullanılmayacağını belirtiyor. DuckDuckGo’nun baş tasarımcısı Nirzar Pangarkar, kullanıcıların IP adreslerinin gizli tutulduğunu ve taleplerin DuckDuckGo'nun IP adresi üzerinden yapıldığını ifade ediyor. Ayrıca, anonim olarak arama yaparken bu özelliği kolayca kapatabilirsiniz.

AI Chat, DuckDuckGo'nun geçen yıl eklediği DuckAssist adlı yapay zeka destekli özetleme özelliğinden ayrı bir araç. DuckAssist, arama sonuçlarının en üstünde güvenilir kaynaklardan, genellikle Wikipedia'dan, yapay zeka tarafından oluşturulmuş özetler sunuyor. Google’ın zaman zaman yanlış bilgi verebilen AI Özetlemeleri'nden farklı olarak, DuckAssist daha güvenilir kaynaklara dayanıyor. DuckDuckGo, AI Chat ve DuckAssist'in birbirini tamamladığını düşünüyor. DuckAssist ile başlayan bir aramanın ardından, AI Chat kullanarak okuduklarınızı daha iyi anlamak veya yeni sorulara hızlı ve doğrudan cevaplar almak mümkün.

DuckDuckGo’nun sunduğu bu yeni araçlar, kullanıcıların gizliliğini koruyarak yapay zeka teknolojilerinden faydalanmalarını sağlamayı hedefliyor. AI Chat, yalnızca ABD'de kullanılabiliyor ve Çin merkezli Yidian adlı şirketin bir yan kuruluşu olarak piyasaya sürüldü. Yidian, kısmen Çin devletine bağlı bir medya firması tarafından desteklenmişti. Artık uygulamayla doğrudan bir bağlantısı olmasa da, başlıca yatırımcılarından biri Çin askeriyle bağlantılı olduğu belirtilen Pekin merkezli IDG Capital'dir. Eski çalışanlar, algoritmaların büyük kısmının Çin merkezli mühendisler tarafından geliştirildiğini söylese de, DuckDuckGo kendini ABD merkezli ve ABD yatırımcılarına sahip bir şirket olarak tanıtıyor. DuckDuckGo CEO'su Jeff Zheng, uygulamanın ABD veri ve gizlilik yasalarına uyduğunu ve Amazon'un ABD'deki sunucularında tutulduğunu belirtti. Çin'deki çalışanlar ise sadece anonim verilere erişebiliyor. Çin ile bağlantısına rağmen, Reuters DuckDuckGo’nun Çin hükümetini olumlu gösteren haberler yayınladığına dair bir kanıt bulamadı.