OS X Mountain Lion - İnceleme

Apple'ın yeni Mac işletim sistemini sizler için inceledik!

OS X Mountain Lion - İnceleme
Apple 2012 başlarında MacBook kullanıcıları için yeni işletim sistemi Mountain Lion'u yayınladı. Öncelikle yeni işletim sisteminin ismi üzerinde konuşacak olursak, Apple yeni işletim sistemini artık Mac OS olarak değil de OS X olarak yayınladı.

Bunun sebebinin iOS ve OS X'i birbirine yakınlaştırmak olduğunu düşünüyoruz. Ayrıca Apple'ın yeni dağ aslanı, Mountain Lion, uygun bir fiyatla kullanıcılarına sunuluyor. Peki bu işletim sisteminde neler yeni, neler geliştirilmiş? İlk olarak eklenen en büyük özelliklerden biri sosyal medya bağlantısıdır.



Mountain Lion daha önce de belirttiğimiz gibi Apple'ın Mac bilgisayarlar için yayınladığı son işletim sistemidir. Son işletim sisteminde Apple'ın oynadığı kozlara bakacak olursak, yeni kıyafetlerle ve daha iyi oyuncaklarla karşımıza çıktığını fark ediyoruz.


OS X 10.8 hızlı performansı ve yeni özellikleriyle biliniyor. Ara yüzde çok değişiklik yapmayan Apple bu işletim sistemine işlemcileriyle benzer isim vermiş, Snow Leopars. Takdir edilmesi gereken nokta ise sadece 13.99£ fiyatla gelmesi.

OS X yeni bildirim merkezi, AirPlay ayna sistemi, otomatik App Store güncelleştirmeleri (OS X'e geçişte de dahil olmak üzere), Notes ve Reminder uygulamaları, oyun merkezi ve daha derin iCloud entegrasyonu ile geliyor. Mountain Lion ile mesaj ara yüzü de sonunda düzenlenmiş.

Ayrıca Gatekeeper ile de güvenlik sistemi sağlamlaştırılmış ve virüslerden koruma sağlanmış durumda.

Bildirim Merkezi (Notification Center)

Yeni bildirim sistemiyle Twitter ya da Gmail'inize gelen mailler bildirimler bilgisayarınızla senkronize edilmiş çalışıyor ve ekranın üst köşesinden uyarı veriyor. Daha önce benzer bir yapı MacBook bilgisayarlarda zaten bulunuyordu.

Ek özellik olarak Twitter'ın eklendiğini söyleyebiliriz. Facebook entegrasyonu da bulunmasına rağmen henüz kullanılmıyor. Ayrıca mailler, takvim, anımsatıcı, mesajlar da bildirim olarak geliyor.


Notlar ve Hatırlatıcı (Notes and Reminders)

Notes sistemi şimdiye kadar OS X'te hiç olmamıştı. Notlar ayrıca iOS 5 ile bağlantılı çalışıyor. Ücretsiz iCloud hesabıyla iOS cihazınızla paylaşım yapabiliyorsunuz.

Hatırlatıcı da aynı şekilde iOS ile bağlantılı çalışır. İki platform arasında uyarılar uyumlu çalışıyor.

Yeni OS X sisteminde hatırlatıcı yer bildirimi özelliği de içereceği bekleniyordu ancak gelmedi. Sadece kendi belirlediğini notlar ölçüsünde alarm kurabiliyorsunuz.

Sosyal ağ ve Paylaşım

Twitter entegrasyonu iOS 5'te beklendiği gibi OS X'e de geldi. Ancak Facebook uygulaması konusunda yine bir hayal kırıklığı yaşandı fakat bu kez Facebook bağlantısının sonbahar aylarında yayınlanacağı belirtiliyor.

Twitter senkronizasyonu sayesinde bilgisayarınızdaki bir öğeyi, resmi ya da videoyu Twitter'ınızda paylaşmak artık çok kolay. Ayrıca takvim bilgilerinizi ya da iBook verilerinizi de arkadaşlarınızla tek tuşla paylaşabiliyor, ayrı bir upload işlemine gerek kalmadan direk bağlantı sağlayabiliyorsunuz.

Geçtiğimiz günlerde bildiğiniz gibi da yayınlanmıştı. Safari 6 ile de Mountain Lion için kolaylıklar sağlandı. Örneğin Google Chrome gibi URL bölmesi aynı zamanda arama motoruyla da bağlantılı çalışıyor.

Ayrıca Mountain Lion British, Amerikan ve Avustralya İngilizcesi, Fransızca, Almanca ve Japonca dil desteğine sahip. Benim Mountain Lion ile ilgili söyleyeceklerim oldukça iyi olduğu ancak mükemmel değil.

Oyun Merkezi

Oyun merkezi de bu sürümle gelen yeniliklerden biri. Apple oyun konusunda yeni bir bakış açısı kazandırmış. Apple Microsoft gibi iOS platformundaki oyunları Mac ile bağlantılı hale getiriyor. Apple ID'niz ile kullanıldığı için uygulamaların ve oyunların ulaşımı kolay sağlanmış.

Air Play

Air Play Apple için çok geç kalınmış bir özellik diyebiliriz. Air Play ile Mac bilgisayarınızdaki ortamı Apple Tv ile paylaşabileceğiniz bir ortam sağlanıyor. Apple bu konuda da kendi çizgisini göstererek sadece Apple TV ile geçerli kıldığı bu sistem bir çok kullanıcının uzun süredir beklediği bir yenilikti.

Apple bu sürümde biraz da eksikleri üzerine gitmeye çalışmış ve küçük pürüzleri gidermeye çalışmış görünüyor. Fiyatıyla doğru orantılı olarak da Apple'ın Mountain Lion ile köklü değişikliklere gittiğini söyleyemeyiz.

iCloud

iCloud bu yılın en iyi girişimlerinden biridir. Mountain Lion ile genişletilen bu sistem iPad ve iPhone'unuzla kolayca erişim ve paylaşım sağlar. Ayrıca web tarayıcısına da eklenen bu özellikle Mac bilgisayarınızda açtığınız sekmeler iPhone ve iPad'iniz ile de ulaşılabilir kılınmıştır. iCloud ayrıca Apple kullanıcılarına veri kaybını önleme imkanı sunar.

Performans

Mountain Lion'u 2012 ortalarında satışa çıkan MacBook Pro ile denedik. 4 GB hafıza, 2.4 GHz çift çekirdek işlemcili MacBook üzerinde Mountain Lion'dan oldukça iyi verim aldığımızı söyleyebiliriz. Uygulamalar kolayca yükleniyor ve uygulamalar arası geçişlerde kayda değer beklemeler söz konusu değil.

Mountain Lion sadece Mac App Store'dan indirilebiliyor. 4.34 GB büyüklüğünde indirme işlemi yapmanız gerekiyor. Peki siz güncelleştirmeyi almayı düşünüyor musunuz? Özellikle bildirim merkezi, iCloud dokümanları, kütüphane, Notes, hatırlatıcı gibi özelliklerin 13.99 £'ya değeceğini düşünüyoruz. Eğer güncelleştirmeyi aldıysanız yorumlarınızı bırakmayı unutmayınız.