ARM, Cortex-A72 mimarisini resmen açıkladı

Cortex-A72 tabanlı işlemciler önümüzdeki yıl üst düzey düzey akıllı telefonlarda yer alacak.

ARM, Cortex-A72 mimarisini resmen açıkladı

Mobil dünyasının bir numaralı çip tasarımcısı ARM önümüzdeki yıl mobil cihazlara eşlik edecek yeni nesil Cortex-72 mimarisini resmen açıkladı. Cortex-A72 beklendiği gibi Cortex-A57’den daha hızlı, güçlü ve daha verimli olacak. Cortex-A72 çip mimarisi,16nm FinFET üretim teknolojisine sahip ve sekiz çekirdeğe kadar ölçeklenebilen işlemcilerde kullanılacak. Söz konusu işlemciler büyük oranda TSMC ve Samsung fabrikalarında üretilecek.

Cortex-A72’nin eşlik edeceği işlemcilerde, Cortex-A57 tabanlı işlemcilere göre saat frekansları %20 ila %60 arasında artış gösterecek. Bununla birlikte ARM Cortex-A72, Cortex-A57’ye göre %20 oranında daha yüksek performans ortaya koyuyor. Enerji verimliliği noktasında da gelişmeler mevcut. Yeni işlemci mimarisi %18-30 oranında daha verimli çalışıyor. ARM Cortex-A72 ayrıca düşük güç kullanımıyla ön planda olan Intel Broadwell CPU’lardan %75 oranında daha az güç harcıyor.

Performans anlamında mobil cihazlara büyük kazanımlar sağlayacak ARM Cortex-A72 çip mimarisinde birçok alanda yaşanan gelişmelere rağmen çip zar alanı A57’ye göre %10 azaltıldı.

ARM, Cortex-A72 çekirdek mimarisinin yanı sıra Mali-T880 mobil grafik birimini de açıkladı. ARM’a göre en güçlü mobil grafik birimi olan Mali-T880, Mali-T760’a göre %80 oranında daha yüksek performans sunuyor. Daha yüksek performansa rağmen güç tüketiminde ise %40’lık bir düşüş olacağı iddia ediliyor.

ARM Cortex-A72 mimarisi şu an Hi-silicon, MediaTek ve Rockchip tarafından lisanslanmış durumda. Samsung’un önümüzdeki yıl kendi çip mimarisini oluşturacağı şeklinde haberler yayınlansa da, Güney Koreli firmanın da önümüzdeki yıl tepe modellerinde ARM-Cortex-A72 mimarisini benimsemesi bekleniyor.