Sizce suyun 1 saniyede kaynatılması mümkün müdür?

Almanya'da bulunan Free-Electron Laser Science ekibi, suyu, 600 derecede, saniyenin trilyonda biri zaman diliminde kaynatmayı başardı.

Sizce suyun 1 saniyede kaynatılması mümkün müdür?

Teknolojinin sürekli yenilenmekte olduğu çağımızda son zamanların belki de en önemli gelişmelerinden birisi yakın zamanda yaşandı. Kahve makinelerinden tutun da su kaynatıcılara kadar pek çok cihazı "Devre dışı" bırakacak gelişmede araştırmacılar suyu, 600 derecede, saniyenin trilyonda biri gibi bir zaman diliminde kaynatmayı başardılar! Almanya'nın Hamburg şehrinde bulunan Free-Electron Laser Science ekibi tarafından gerçekleştirilen deney, şimdiden büyük yankı uyandırmış durumda.

İnsanoğlu'nun göz kırpma refleksinden daha hızlı şekilde, kahve yapabilmemize olanak tanıyan bu deneyin temelinde, elektromanyetik dalgalar tarafından üretilen yoğun trilyon hertz (terahertz) gücündeki patlamaların, radyo dalgaları ve kızıl ötesi ışınlar arasındaki frekans izgesine düşmesi yer alıyor. 

1387663791_img20131222000454.jpg

Zig zag şeklinde hareket eden ve işlem boyunca maddelerin hareket etmeye çalıştıkları eğilimler içerisindeki elektromanyetik dalgaları emme durumu, elektronlar üzerinde kullanılan özel bir lazer ile kolayca aşılabiliyor. Trilyon hertz gücündeki patlama su moleküllerine çarptığı andaysa, yoğun bir şekilde titreterek neredeyse anında kaymana gücünü ortaya çıkartıyor.

Tabi bu teknik deney hakkında bilinmesi gereken bazı sorunlar mevcut. Bunların en başında, gerçekleşen deneyin sadece teorik olması. Yani bu test sadece bir süper bilgisayar simülasyonu içerisinde gerçekleştirildi. Ancak Alman ekip yaptıkları deneyi gerçek hayata geçirebilecek gerekli alet ve edevatı yakın zamanda üretmeyi kafasına koymuş durumda. Bakalım simülasyon ile yapılan deney, pratiğe geçtiğinde ortaya çıkacak sonuç da bu kadar etkileyici olacak mı? Bekleyip göreceğiz...