Türkiye'nin füze savunma kalkanı hayata geçiriliyor

HAVA Kuvvetleri Komutanlığı, üslerin güdümlü füzelerden korunması amacıyla kalkan projesi başlatıyor.

Türkiye'nin füze savunma kalkanı hayata geçiriliyor

HAVA Kuvvetleri Komutanlığı, üslerin güdümlü füzelerden korunması amacıyla kalkan projesi başlatıyor. En kritik tesislere kurulacak sistemle üslerin akıllı silahlara karşı koruması sağlanacak.

Sistem kurulduğunda hava üsleri, sadece gelişmiş ülkelerin envanterinde olan ısı ve lazer güdümlü uzun menzilli füzelere karşı kalkana sahip olacak. Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) kanalıyla yürütülen çalışmaya “Stratejik ve Hassas Tesislerin Güdümlü Silahlara Karşı Korunması Projesi” adı verildi.

SSM, sistemin yurt içinde üretilip üretilemeyeceğine ilişkin kapsamlı bir çalışma başlattı. Milli imkanlarla üretilecek ekipmanlar için yerli savunma firmalarından bilgi istendi. Sistemin parçalarını üretmek isteyen firmaların ayrıca kendi üretim tesislerinin, askeri casusluğa karşı güvenliğini de garanti etmesi şart koşuldu.

1406579486_img20140728232405.jpg

Hava üslerini ve karargahları ısı ya da lazer güdümlü gelişmiş silahlardan koruyacak proje, radar, elektro-optik tespit, lazer ikaz, radar ikaz alıcı, karıştırıcı, sahte hedef atma sistemlerinden oluşuyor. “Takip et, yanılt, yok et” prensibiyle çalışan sistem üssün üzerine doğru bir akıllı füzenin geldiğini tespit ediyor. Füzenin türünü tespit eden sistem, elektronik karıştırıcıları devreye sokuyor. Böylece kilitlendiği hedefinden sapan füze başka yere düşüyor.

Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı hava savunma birliklerinin envanterinde alçak ve orta irtifada savunma sistemleri bulunurken gelişmiş füzelere karşı bir kalkan sistemi bulunmadığı kaydedildi.