Snapdragon 1000 geliyor

Mobil cihazlara işlemci üreten Qualcomm, dizüstü bilgisayarlar için geliştirdiği Snapdragon 1000 işlemcisini tanıtmaya hazırlanıyor.

Mobil cihazların işlemcileri son yıllarda büyük aşamalar kaydetti. Günümüz telefon ve tabletlerinde bilgisayardaki kadar güçlü işlemciler yer alıyor. Mobil cihaz işlemcisi denince akla ilk gelen firma Qualcomm, butarz ürünlerin büyük bir çoğunda kullanılan işlemcileri üretiyor. Firma son günlerde gözünü bilgisayar tarafında da dikti. Bir süre önce Windows üzerinde çalışan işlemcilerin demosu yapılmış ve bu ürünlerin bazıları piyasada da sürülmüştü.

Yeni ortaya atılan iddialara göreyse firma sadece dizüstü bilgisayarlarlarda kullanılabilecek yeni bir işlemci hazırlığında. Firmanın yeni çıkaracağı Snapdragon 850 işlemcisi hem bilgisayar hem tablet hem de telefon gibi cihazlarda çalışacak. Öte yandan firmanın halen geliştirme aşamasında olduğu Snapdragon 1000 işlemcisinin ise sadece bilgisayarlara özel olacağı düşünülüyor. İddianın kaynağı ise bu tarz donanım sızıntılarıyla ünlenen Roland Quandt. Quandt'ın iddiasına göre yeni işlemci 6.5 Watt güç harcayacak. Yine iddialara göre buyeni işlemci ilk kez Asus tarafından kullanılacak. Yeni işlemcinin ne zaman tanıtılacağı ve ne zaman satışa sunulacağı konusunda net bir bilgi verilmedi.

Ancak bu hamle Qualcomm'un ilk adımı değil. Firma geçen sene de Snapdragon 835'li dizüstü bilgisayar işlemcisini tanıtmış ve bu işlemciyi kullanan bilgisayarlar görücüye çıkmıştı. Ancak Windos 10 üzerinde çalışan bu bilgisayarların bilgisayarlar için çip üreten dünya devi Intel ile sorun oluşturduğu için yaygınlaşamadı. Zira Windows işletim sistemli bilgisayarlarda Intel'in birçok patenti bulunuyor ve bu patentleri başka firmaların kullanması konusuna sıcak bakmadığı da biliniyor.

Bunlara ek olarak geçmişte Samsung da kendi mobil işlemcisine sahip bilgisayarlar üretti. Firmanın kendi geliştirdiği bu işlemciler Intel'in M serisi işlemcilerine yakın performans sunuyordu. Giriş seviyesinde olan cihazlar ev kullanımı için yeterli performansa sahipti.

Logitech G, kablosuz oyun faresi G305’i tanıttı!
Uygun fiyatlı i-Life bilgisayarlar Türkiye pazarında
Samsung'un amiral gemisi katili modeli için geri sayım başladı
Sonraki Haber