Bitcoin işlemim neden onaylanmaz?

Bazen Bitcoin ve bazı diğer kripto para işlemlerimiz onaylanmaz. Peki sebebi nedir? Bu durumda ne yapmak gerekir? Bunu daha iyi anlayabilmek için bu yazımızda aydınlatıcı bir yazıyı kaleme aldık.

Yazımızda Bitcoin işlemlerinin işleyişini daha iyi anlamak için, Bitcoin işlem ücreti nedir? Bitcoin  işlem ücretleri nasıl belirlenir? Bir Bitcoin işlemi ne kadar sürer? Bitcoin işlem süresi nasıl kontrol edilir? Bitcoin işlemleri nasıl hızlandırılır? Onaylanmamış Bitcoin işlemlerini nasıl düzeltirim veya kurtarırım? Bir Ethereum adresine Bitcoin gönderirseniz ne olur? gibi soruların yanıtlarını başlıklar eşliğinde inceleyeceğiz.

1- Bitcoin işlem ücreti nedir?

İşlem ücretleri, iletilen ve alınan Bitcoin ( BTC ) miktarı arasındaki fark olarak hesaplanır .

İşlem ücretleri, teorik olarak, bir kullanıcının işlemlerinin blok zincirinde ne kadar hızlı onaylanmasını istediğinin bir temsilidir. Bir madenci blok zincirinde yeni bir bloğu onayladığında, içindeki tüm işlemleri doğrular.

Bir madenci, doğrulandıktan sonra yeni bir blokla ilişkili işlem ücretlerini ve blok sübvansiyonunu alır. Blok ödülü, işlem ücretlerinin ve blok sübvansiyonlarının toplamıdır. Hash oranı, her Bitcoin yarılanmasıyla azalır . Hash oranındaki düşüş, blok ödüllerini düşürürken yeni blokları çıkarmanın maliyetini artırır.

Yeni blokları doğrulamak çok fazla hesaplama çalışması ve enerji gerektirdiğinden, madenciler işlem ücretleri arttıkça yeni blokları doğrulamaya devam etmeye teşvik edilir. Ağ güvenliğini sürdürmek madencileri piyasada tutmayı gerektirir ve işlem ücretleri önemli bir rol oynar.

2- İşlem ücretleri nasıl belirlenir?

İşlem maliyetleri, işlemin veri hacmine ve ağ tıkanıklığına göre hesaplanır.

Bir blok sadece 4 MB veri tutabileceğinden, bir blokta yapılabilecek işlem sayısı sınırlıdır. Bu nedenle, daha büyük bir işlem için daha fazla blok verisi gerekir. Sonuç olarak, daha önemli işlemler genellikle bayt başına ücretlendirilir.

Bir işlem göndermek için bir BTC cüzdanı kullandığınızda, cüzdan genellikle size Bitcoin ücret oranınızı seçme seçeneği sunar. Bu ücret, işleminiz tarafından blok zincirinde tüketilen veri birimi başına satoshi cinsinden belirlenir (bir Bitcoin'de 100.000.000 satoshi vardır), sats/vByte olarak kısaltılır. Bu oran daha sonra ödeyeceğiniz toplam ücreti almak için işleminizin boyutuyla çarpılacaktır.

İşleminizin hemen onaylanmasını istiyorsanız, optimum ücret oranınız önemli ölçüde değişebilir. Beklemekte sakınca yoksa, 2 sats/vByte harcamak genellikle işleminizi bir gün veya bir hafta içinde onaylamanıza olanak tanır.

İşlem ücretleri, kullanıcının işlemin onaylanmasını istediği hızı da yansıtır. Bir kullanıcı bir işlem başlattığında, mempool'a gider (henüz blok zincirine konmamış ve geçici bellekte saklanan işlemler).

Doğrulama üzerine, bloğa dahil edilir. Madenciler, hangi işlemlerin doğrulanacağını ve bloğa dahil edileceğini seçer. Onaylanmayı bekleyen bir işlem birikimi olduğunda, madencilerin önce daha yüksek ücret oranlarına sahip işlemleri gerçekleştirmeleri için bir teşvik yaratır. Çoğu madenci, yüksek ücret / bayt oranlarına sahip işlemleri hedefler. Ağ işlemleri azalmaya başladığında işlem ücretleri düşecektir.

Alıcıları ve satıcıları birbirine bağlayan Bitcoin borsaları, ücretlerini iki şekilde hesaplar: ya işlem başına sabit bir ücret ya da önceki 30 gündeki toplam işlem hacminin yüzdesi. Borsalar, her iki durumda da işlem gören toplam dolar hacmine bağlı olarak kademeli bir ücret yapısı kullanır.

Ücret düzenlemeleri, tüccarları sık sık ticaret yapmaya teşvik etmek için tasarlanmıştır. Sonuç olarak, yüksek değerli ve yüksek frekanslı işlemlerin maliyetleri buna bağlı olarak azalır. Küçük, seyrek işlemler için ücretler genellikle daha yüksektir.

Bir Bitcoin işlemi ne kadar sürer?

Bir BTC işleminin veya Bitcoin işlem durumunun ortalama onay süresi, toplam ağ etkinliği, hash oranı ve işlem ücretleri gibi faktörlerden etkilenir.

Bitcoin ağındaki bir BTC ödemesinin ortalama onay süresi yaklaşık 10 dakikadır. Bitcoin işlem süresi ise büyük ölçüde değişebilir. Bitcoin ağı aşırı yüklenmişse, mempool'da birikmiş işlemler olacaktır. İşlemlerin daha hızlı gerçekleşmesi için kullanıcıların daha yüksek işlem ücretleri ödemesi gerekecekti. Bu, ortalama Bitcoin işlem ücretinin 58 $ olduğu 2021 yılının Nisan ayında oldu .

Bununla birlikte, Bitcoin'in ortalama işlem maliyeti Kasım 2021'de %57,97 düşerek 4,40 dolardan 1,80 dolara düştü. Bu düşüşe birkaç şey katkıda bulunmuş olabilir. Bir argüman, işlemlerin blok zincirinin dışında gerçekleşmesine izin veren Bitcoin Lightning Network'ün hızlı büyümesinin bir katalizör görevi görmesidir.

Giderlerdeki düşüş, Bitcoin madencilerinin işlemlere olan ilgilerini kaybetmeleri ve daha az şüpheci olmaları ile bağlantılı olabilir. Sonuç olarak, bir Bitcoin işlemini doğrulamanın ne kadar zor olduğunu ölçen madencilik zorluğu azalır.

Onaylanmadan önce bekleyen tüm işlemlerin toplanması olan mempool'un tıkanıklığının giderilmesi, işlem maliyetini düşürmenin bir başka olası nedenidir. Bitcoin ağına bir işlem gönderdiğinizde, onaylanana kadar mempool'da kalır. Her BTC bloğunun boyutu 1MB ile sınırlı olduğundan, büyük bir mempool madencileri daha karlı işlemlere öncelik vermeye teşvik edebilir.

Bitcoin işlem süresi nasıl kontrol edilir?

Blockchain.com ve Statista  , bir BTC işlemini veya transferini tamamlamak için gereken ortalama süreyi tahmin etmek için iki mükemmel kaynaktır.

Ayrıca, daha önce tartışıldığı gibi, genellikle satoshi cinsinden ifade edilen, dahil etmeniz gereken işlem ücretleri hakkında da tavsiye alabilirsiniz. Düşük ücretli bir Bitcoin işlemi gönderirseniz, Bitcoin madencilerini rahatsız etme riskiyle karşı karşıya kalırsınız ve ödemeniz uzun bir onaylanmamış işlemler listesine girebilir. Bununla birlikte, çok endişelenmemelisiniz çünkü Bitcoin ağı büyük bir durgunluk yaşarsa ve madencilerin yapacak başka bir şeyi yoksa işlenecektir.

Bitcoin işlemleri nasıl hızlandırılır?

Hattın ötesine geçmek için işlem ücretinizi artırmanın yanı sıra, Bitcoin işleminizi hızlandırmak için başka bir strateji, yoğun olmayan saatlerde göndermektir. Blockchain.com gezginindeki mempool boyut tablosu, onaylanmamış işlemlerin sayısının en düşük olduğu zamanı gösterir.

BTC Nitro, onaylar için gereken süreyi azaltarak BTC işlemlerini hızlandırmanıza yardımcı olan bir Bitcoin işlem hızlandırıcısıdır . BTC Nitro, işleminizi dünya çapındaki birkaç Bitcoin "düğüm" üzerinden yeniden yayınlayacak, yeniden sıraya alacak ve madencilere işlemeye hazır olduğunu hatırlatacaktır. Premium çözümü, ağ ortakları tarafından çıkarılan bir sonraki bloğa anında dahil ederek bu adımı ortadan kaldırır.

Yukarıdakilere ek olarak BitAccelerate , onaylanmamış işlemlerde daha hızlı onay almanızı sağlayan ücretsiz bir Bitcoin işlem hızlandırıcısıdır. Bitcoin işlem kimliğini (TXID) girin ve "Hızlandır"ı seçin. İşlem, hizmetlerini kullanarak on Bitcoin düğümü aracılığıyla iletilecektir.

Birçok kullanıcı Bitcoin kullandığında, blok boyutu sınırına yaklaşır ve bu da kalabalık bir Bitcoin ağıyla sonuçlanır. Sonuç olarak, Bitcoin işlem onayı alınırken belirli işlemler ertelenir. Bu Bitcoin kullanıcıları, süreci hızlandırmak için daha yüksek madenci ücretleri ödemeli ve/veya SegWit işlemlerini kullanmalıdır.

Bekleyen Bitcoin işleminizle ilgilenmenin bir alternatifi var. "Sıkışmış" işleminiz onaylanana kadar her altı saatte bir yeniden gönderin. Bitcoin işlemlerini, yani işleminizin BitAccelerate hizmetini kullanarak düzenli olarak onaylanıp onaylanmadığını doğrulayabilir veya takip edebilirsiniz. Onaylanırsa veya yeniden yayınlanması gerekiyorsa sistem sizi bilgilendirecektir.

Onaylanmamış Bitcoin işlemlerini nasıl düzeltirim veya kurtarırım?

Onaylanmamış bir Bitcoin işlemi iki şekilde düzeltilebilir: " ücretle değiştirme veya RBF protokolü" veya "daha yüksek ücretli çift harcama işlemi" kullanılarak.

Bir Bitcoin işlemi onaylandıktan sonra geri alınamaz. Ancak, onaylanmamış Bitcoin işlemlerini iptal edebilir misiniz? Evet, blok zinciri bir Bitcoin işlemini 24 saat içinde onaylamazsa, onaylanmamış BTC işlemleri iptal edilebilir. En az üç madenci, madencilik süreci aracılığıyla her işlemi onaylamayana kadar onaylanmamış olarak kabul edilir. Bu süre içerisinde onay almazsanız işleminizi iptal edebilirsiniz.

RBF Protokolünü kullanarak bir Bitcoin işlemini tüm ağa ikinci kez yayınlayabilirsiniz, ancak daha yüksek bir fiyat karşılığında. Sonuç olarak madenciler, önceki işlemi iptal ederek ve yeni bir işlem başlatarak işlemi daha hızlı seçebilirler.

Bitcoin cüzdanınız ise RBF Protokolünü desteklemiyor olabilir. Sonuç olarak, önce bunun cüzdanınızın yapmanıza izin vereceği bir şey olup olmadığını kontrol edin. Bitcoin gönderirken, gerektiğinde kullanabilmeniz için bu seçeneği tercih edebilirsiniz.

Cüzdanınız RBF Protokolünü desteklemiyorsa, bunun yerine çift harcama seçeneğini kullanın; yani, benzer tutarda yeni bir işlem oluşturun. Bu, Bitcoin işleminizi ikinci kez, bu sefer daha yüksek bir ücretle göndermeniz gerekeceği anlamına gelir. Madenciler çoğu durumda yeni işlemi kabul edecek ve eskisini iade edecektir.

Bir Ethereum adresine Bitcoin gönderirseniz ne olur?

Teknik olarak, bir Bitcoin cüzdanından bir Ethereum cüzdanına BTC veya Ether (ETH) gönderemezsiniz. Çoğu cüzdan, Bitcoin'i bir Ethereum cüzdanına veya ETH'yi doğrudan bir Bitcoin cüzdanına göndermeye çalışırsanız sizi uyarır.

Ethereum cüzdanlarına iletilen Bitcoin sıklıkla kaybolur ve kurtarılamaz. BTC, ETH veya başka bir kripto para göndermeden önce hedef adresin doğru olduğundan emin olun. Aksi takdirde, tüm paranızı kaybetme riskiyle karşı karşıya kalırsınız.

Ancak, Bitcoin'i bir Litecoin ( LTC ) cüzdanına gönderirken olduğu gibi olağandışı durumlarda ödeme doğrulanabilir . Bu iki madeni paranın cüzdan adresleri sıklıkla "3" ile başlar. Bu durumda cüzdanınız bunu meşru bir ödeme olarak kabul edebilir. Ancak, yanlış adres nedeniyle ödemeler kaybedilir.

Xiaomi yeni MIUI 13 Animasyonlu duvar kağıtlarını tanıttı!
POCO F4 Serisi gerçek bir katil olacak: Özellikleri, çıkış tarihi, fiyatı ve daha fazlası!
ChatGPT'ye harika güncelleme, Google Drive entegrasyonu yolda
Sonraki Haber