Türkiye internet ve sosyal medyada ne kadar süre geçiriyor?

We Are Social Digital 2020 raporunda yer alan İnternet ve sosyal ağ kullanımında, Türkiye'nin öne çıkan verilerini sizler için derledik.

Türk halkının yarısı sosyal medyada fazlasıyla aktif ve özellikle gençlerin oyuna oldukça fazla zaman ayırdığı biliniyor. Bu içeriğimizde, dünya genelinde internet, sosyal medya, akıllı telefon ve e-ticaret kullanımının mercek altına alan “We Are Social Digital 2020” raporunu ele alacağız. We Are Social 2020 Ocak raporundan sosyal ağ kullanımından mobil ödemelere, e-ticaret pazarından sosyal medya reklam harcamalarına kadar küresel olarak birçok detaylı metrik yer alıyor.

Ancak bunun yanında 'Türkiye Eğilimleri’ araştırmasının 2019 sonuçlarına göre, sosyal medya ve oyuna 5 saatten fazla zaman ayıranların oranının yüzde 9,4’e yükseldiğinin bilgisini de ayrıca verelim. Bu oran 2018 verilerine kıyasla 2 kat daha fazla.

Gelelim We Are Social 2020 Ocak raporuna göre küresel verilerin paylaşıldığı raporda Türkiye'nin öne çıkan verilerine;

Mobil internet kullanımında harcadığı zaman ile Türkiye'nin dünya ortalamasının üstünde olduğunu görüyoruz. Rapora göre Türkiye'deki 16-64 yaş arası kullanıcıların günde 7 saat 29 dakika internet kullandığı görülüyor. Akıllı telefonların her an elimizin altında olmasının bu anlamda etkisi oldukça fazla.

Türkiye'de 16-64 yaş aralığındaki kullanıcılar günlük zamanlarının 58 dakikasını oyun konsolları başında geçiriyor. İnsanlar iş hayatının ve yorucu günün stresini atmak için genelde oyunlara ve filmlere yöneliyor, bu anlamda oyunlara ayrılan zamanın öneminin de ortaya çıktığını görmüş oluyoruz.

Türkiyede kullanıcıların yüzde 62'si ise internetten TV içeriği izliyor. Bu da Netflix başta olmak üzere benzer platformların Türkiye'de içerik sayısını artırmak için yapmış olduğu yatırımların manidar olduğunu gösteriyor. Ayrıca kaçırmış olduğunuz, ya da tekrarını izlemek istediğiniz bir programa ya da filme internet üzerinden ulaşmanız oldukça kolay. Bu da internet üzerinden TV içeriği izleme oranının neden yüksek olduğu sorusunun en önemli yanıtlarından biri.

Rapora göre Türkiye, akıllı ev cihazları kullanımında ilk 10 ülke arasında yer alıyor. Türkiye'de 16 - 64 yaş arasında kullanıcıların yüzde 14'ü evde en az bir akıllı cihaz kullanıyor. Gelişen teknoloji ile birlikte, Amazon ve Google'ın akıllı ev asistanları konusunda hız kesmeyen yarışının etkisinin bu anlamda oldukça büyük olduğunu söyleyebiliriz.

Ayrıca ülkemizde sesli arama ve sesli komut kullanımı oldukça yaygın. Türkiye'de kullanıcıların yüzde 45'i sesli komut ve sesli arama kullanmayı tercih ediyor. Akıllı telefonlar üzerinden, akıllı TV'ler üzerinden ve oyun konsolları üzerinden yapılan sesli aramalar ise en yaygın olanları. Diğer akllı cihazlar üzerinden yapılan sesli aramalar da elbette azımsanacak kadar değil ve günümüz teknolojisinin hızlı evrimi sonucu sesli arama kullanımı da hızla artış göstermeye devam ediyor.

Lafı fazlasıyla uzattık, dilerseniz ülkemizdeki internet ve sosyal medya kullanım oranlarına özet olarak gelin birlikte göz atalım;

İşte Türkiye'de internet ve sosyal medya kullanımına harcanan süreler;

Popüler Haberler