NASA astronotlarına 23 milyon dolarlık tuvalet!

NASA, gelecekte yapılması planlanan Ay ve Mars görevleri için 23 milyon dolar (178 milyon TL) değerinde tuvalet tasarlayacak!

NASA astronotlarına 23 milyon dolarlık tuvalet!

NASA, şimdi de gelecekte yapılacak Ay ve Mars görevleri için, astronotların kullanımına uygun olarak tasarlanacak olan 23 milyon dolar (178 milyon TL) değerindeki tuvalet ile gündemde.

NASA astronotlarına 23 milyon dolarlık tuvalet!

NASA, astronotlarına 23 milyon dolarlık tuvalet için kolları sıvadı. 23 milyon dolar (178 milyon TL) değerinde olacak olan bu tuvalet, gelecekte yapılacak Ay ve Mars görevleri için, astronotların kullanımına uygun olarak tasarlanacak.

Tasarlanan bu tuvalet astronotlar tarafından test edildikten sonra, memnun kalındığı taktirde 2024 yılındaki Ay görevlerinde kullanabilecek.

NASA tarafından yapılan açıklamada; geliştirilecek olan bu tuvaletlerin kadın anatomisine daha iyi uyum sağlamak için tasarlandığı ifade edildi.

NASA astronotlarına 23 milyon dolarlık tuvalet! - Resim : 1

Hali hazırdaki tuvalet sisteminin çalışma biçimi ise şu şekilde; Astronotlar, idrarlarını yapmak için idrar emen fan ile donatılmış bir huni kullanıyorlar. Bu huninin asıl amacı, idrarı vücuttan çekerek çıkararak, bu sayede idrarın havada süzülemesini engellemek.

Bu işlemin ardından idrar, astronotların tekrar içme suyu olarak kullanmaları için özel bir işlemden geçiyor. Ancak bu işlemin yaklaşık 8 gün sürdüğü belirtiliyor.

Astronotların dışkıları ise gümüş bir kutunun üzerinde yer alan plaka boyutundaki deliğe yapılıyor. Ardından plastik torba içinde muhafaza edilen dışkı, belirli aralıklarda gerçekleştirilen uzay çöp gününe kadar bekletiliyor. Uzay çöp gününde ise Dünya atmosferine bırakılan dışkılar, Dünya atmosferine girildiği anda ise yanarak yok oluyor. Yine de bu işleyiş astronotları memnun etmeye yetmiyor. Dolayısı ile Evrensel Atık Yönetim Sistemi (UWMS) adıyla anılan uzay tuvaleti, astronotların konfor ve kullanım kolaylığı hakkındaki geri bildirimlerine yanıt olarak tasarlandı.