Var olmaması gereken bir galaksi görüntülendi! Bilim dünyası şokta!

James Webb Teleskobu, geçen yıl faaliyete geçtiğinden beri bize gök cisimlerinin çok net görüntülerini veriyor ve bazı gizli özelliklerini açığa çıkarıyor.

Var olmaması gereken bir galaksi görüntülendi! Bilim dünyası şokta!

Şimdi ise uluslararası bir astrofizik ekibi tarafından yürütülen bir araştırmaya göre, evren anlayışımızı da tamamen değiştirebilir.

Bilim adamları, Büyük Kepçe yakınlarındaki teleskopla çekilen görüntülere baktıktan sonra, Büyük Patlama'dan 500 ila 700 milyon yıl sonra oluşan altı potansiyel galaksi buldular. Ancak neredeyse 13 milyar yaşında olmaları onları tuhaf yapan asıl şey değil: ekibin hesaplamalarına göre Samanyolu kadar çok yıldıza sahip olma ihtimalleri. Bilim adamları bunu mevcut kozmolojik teoriye göre bu galaksilerin var olmamaları gerektiği, çünkü o zamanlar galaksilerin bizimki kadar çok yıldız oluşturmasına yeterli gelecek maddenin olmadığı şeklinde açıklıyor.

Bilim adamlarının görüntülerde gördükleri şey, bize kırmızı görünen birkaç bulanık ama çok parlak ışık noktası. Çalışmanın yazarlarından biri olan Joel Leja, Space'e bilim adamlarının eski evrene baktıklarında mavi renkte parlayan genç ve küçük galaksileri görmeyi beklediklerini, çünkü bize "ilkel evrenden yeni oluşmuş nesneler" gibi göründüklerini söyledi. (Işığın Dünya'ya ulaşmasının zaman aldığını unutmayın, bu nedenle teleskopik görüntüleri izlerken aslında zamanda geriye bakıyoruz.)

Var olmaması gereken bir galaksi görüntülendi! Bilim dünyası şokta! - Resim : 1

Var olmaması gereken bir galaksi görüntülendi! Bilim dünyası şokta!

Leya "İlk kez evrenin çok erken dönemlerine baktık ve ne bulacağımız hakkında hiçbir fikrimiz yoktu. Öyle beklenmedik bir şey bulduk ki, aslında bu, bilim için problemler yaratıyor. Erken galaksi oluşumunun tüm resmini sorguluyor, " dedi. James Webb daha önce Büyük Patlama'dan yaklaşık 350 milyon yıl sonra oluşan daha da eski galaksilerin görüntülerini de yakalamıştı. Ancak bunlar küçücüklerdi ve astrofizik bilgimize meydan okumuyorlardı.

Bu altı gökadanın eski ve büyük görünmesi, Büyük Patlama'dan kısa bir süre sonra her yıl yüzlerce yıldız oluşturdukları anlamına geliyor. Karşılaştırıldığında, Samanyolu’nun her yıl yalnızca bir ila iki yeni yıldız oluşturduğunu biliyoruz. Ayrıca, bu potansiyel galaksiler, çok sayıda yıldıza sahip olmalarına rağmen, bizimkinden yaklaşık 30 kat daha kompakt boyutta.

Bilim adamları, gördükleri bulanık kırmızı noktaların, zayıf kuasarlar veya süper kütleli kara delikler gibi başka bir şey olma ihtimalinin olduğunu da kabul ediyor. Bilim adamlarının hesaplamalarından elde ettikleri tahmin edilen boyuta kıyasla gerçekte daha küçük de olabilir. Ekibin daha fazla veriye ve bulgularını spektroskopi yoluyla doğrulamaya ihtiyacı var, ancak gelecek yıl bir ara resmi onay alabileceklerini düşünüyorlar.