2020 Kadir Gecesi ne zaman?

Bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesi için geri sayım başladı. Peki Kadir Gecesi 2020 yılında ne zaman idrak edilecek ve hangi güne denk geliyor? İşte cevabı;

2020 Kadir Gecesi ne zaman?

On bir ayın sultanı Ramazan ayının son haftasına girmiş bulunuyoruz. Kadir Gecesinin 2020 yılında ne zaman olduğu ve hangi güne denk geldiği merak ediliyor. Biz de bu içeriğimizde bu sorunun cevabına ve Kadir Gecesinin önemine yer verdik.

2020 Kadir Gecesi ne zaman?

Kur'an'ı Kerim'in Allah tarafından Cebrail aracılığıyla HZ. Muhammed'e vahyedilmeye başlandığı gece olan Kadir Gecesinin 2020 yılında ne zaman olduğu ve hangi güne denk geldiği merak ediliyor.

İslam alemi için büyük önem arz eden Kadir Gecesinin aslında tam günü kesin olarak bilinmiyor, ancak Peygamber efendimiz bu bin aydan daha hayırlı geceyi Ramazan'ın son on gününde aramayı tavsiye etmiştir. Bunun yanında Kadir Gecesi her yıl Ramazan ayının 27. gününde idrak edilmektedir.

"Kadir Gecesi ne zaman?" sorusunun yanıtını bulmak için Diyanet takvimine baktığımızda, ramazan ayının 27. Gününü işaret ettiğini görmekteyiz. Yani Kadir Gecesi bu yıl 19 Mayıs 2020 gününü 20 Mayıs'a bağlayan gece idrak edilecek.

2020 Kadir Gecesi ne zaman? - Resim : 1

Kadir Gecesinin önemi nedir?

Peygamber efendimiz (s.a.v) daha önceki ümmetlerden bin sene cihad eden insanları düşünüp, benim ümmetimin ömrü kısadır, az ibadet ederler diye üzülünce, Allahü teâlâ, (Kadir gecesi senin ve ümmetinindir) buyurup Habibinin gönlünü ferahlandırdı. Kadir gecesi, her yıl Ramazan ayının 27. Gününde idrak edilmektedir. Kadir Gecesin önemli kılan ise, Kur'an-ı Kerim'in ilk o gece indirilmeye başlanmış olmasındandır. 

İslam alemi için büyük önem arz eden bu özel gecede melekler yeryüzüne inerken bereket ve rahmet ile inerler, Kuran okunduğu zaman melekler yeryüzüne inerler. Şeytan bu gece Müslümanlara kötülük yapmaya ve eziyet vermeye güç yetiremez. Bu gece çakıl tanelerinden daha çok sayıda melekler yeryüzüne inerler. Bu gece ibadet edip, gündüz oruç tutmak, gece kıyam etmek (geceyi ibadetle geçirmek) bin aydan daha hayırlıdır. Bu gece her iş için bir selamet ve saadet gecesidir. 

Kur’an’da Kadir Gecesinden Kadir Suresi’nde bahsedilmiştir:

1. Şüphesiz ki biz Kur'ân'ı kadir gecesinde indirdik.
2. Kadir gecesi nedir, nereden bileceksin?
3. Kadir gecesi, bin aydan hayırlıdır.
4. O gecede, Rablerinin izniyle melekler ve Ruh (Cebrail), her iş için inerler de inerler.
5. O gece, esenlik doludur. Ta fecrin doğuşuna kadar.

Ramazanın her gecesini Kadir Gecesi bilerek hareket edilir ise, Kadir Gecesine rastlanmış olunur.

2020 Kadir Gecesi ne zaman? - Resim : 2

Ramazan ayında her gün en az şunlar yapılmalı

1- Gece herhangi bir namaz kılarken zamm-ı sure olarak veya namaz dışında Kadir sûresini okumalı.
2- Birkaç sayfa Kur'an-ı kerim okumalı.
3- İlmihalden birkaç sayfa okumalı.
4- Şu duayı okumalı: (Allahümme inneke afüvvün kerîmün tühıbbül afve fa'fü annî.)
5- Az da olsa İslâmiyet'i doğru yayan kuruluşlara yardım yapmalı veya sadaka vermeli.
6- Gündüzü de gecesi gibi kıymetli olduğu için gündüzleri de değerlendirmelidir.
7- Gece seher vakti, iki rekât namaz kılıp, silsile-i aliyyeyi okuyarak, o âlimlerin hürmetine dua etmeli.