2022 Kripto piyasasında en çok parayı kaybeden ilk 5 milyarder!

2022 kripto çöküşü nedeniyle en çok parayı kaybeden ilk 5 milyarder açıklandı.

2022 Kripto piyasasında en çok parayı kaybeden ilk 5 milyarder!

Piyasa, 2022'de trilyon dolarlık bir kripto çöküşü yaşadıktan sonra, kripto para milyarderleri için mali açıdan zorlu bir yıl oldu. Mağdur yatırımcılar zararlarının tazmini için  çok sayıda dava açmıştır.

2022 Kripto piyasasında en çok parayı kaybeden ilk 5 milyarder!

Bu arada, en önde gelen kripto milyarderi, yalnızca bir yıl içinde toplam 112,7 milyar dolarlık bir kayıp yaşadı. Finbold, 1 Aralık 2022 itibarıyla Statista'nın bulgularına göre kripto para birimi sektörünün en önde gelen beş ismini toplam net kayıplarıyla birlikte belirledi.

Binance'in kurucusu ve CEO'su Changpeng Zhao (CZ), 2022'deki kripto krizinin ardından 82 milyar dolarlık net değer kaybıyla en büyük net zararı yaşayan kripto milyarderi oldu. Zhao'nun ardından, 2022'nin sonlarında komplo ve dolandırıcılık suçlamalarıyla tutuklanmasından sadece üç hafta önce 23 milyar dolar kaybettiği bildirilen FTX'in kurucusu ve eski CEO'su Sam Bankman-Fried geldi.

Başka bir yerde, Coinbase'in CEO'su ve kurucu ortağı, 4,7 milyar dolarla ilk beş kripto devi arasında üçüncü en önemli kaybı yaşadı. Bu arada, FTX'in kurucu ortağı Gary Wang ve Ripple'ın kurucu ortağı Chris Larsen sırasıyla 1,7 milyar dolar ve 1,3 milyar dolar kaybetti.

En zengin beş kripto lideri değişmedi

2022'de en çok para kaybeden aynı beş kripto liderinin, piyasanın çökmesinden önce kripto dünyasının en zengin ilk beş kişisi arasında yer aldığını not etmek önemlidir.

İlginç bir şekilde, mevcut net değeri 14,6 milyar dolar olan Zhao, kripto para birimi endüstrisindeki en zengin kişi unvanını elinde tutuyor. Geçen yıl net servetinin 96,5 milyar dolar olduğu bildirildi.

12 Aralık 2022'de Bankman-Fried, elektronik dolandırıcılık, menkul kıymetler dolandırıcılığı, kara para aklama ve Amerika Birleşik Devletleri'ni dolandırmak için komplo kurmak suçlarından Bahamalar'da gözaltına alındı. Bir dönem dünyanın en büyük dördüncü kripto para borsası olan FTX, likidite sıkıntısı nedeniyle Kasım 2022'de iflas başvurusunda bulundu.

 Bu, işletme şirketinin önemli bir bölümünü rakibi Binance'e satmaya çalıştığında meydana geldi; ancak Binance, FTX'in sorunlarını çözmesine yardımcı olma yeteneklerinin kapsamı dışında olduğunu öne sürerek sonuçta işlemden geri adım atmaya karar verdi.

Eski FTX başkanının müşteri varlıklarını Alameda Araştırma hedge fonuna aktardığının ortaya çıkmasının ardından ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu ( SEC ), Bankman-Fried'i yatırımcıları dolandırmak için bir plan hazırlamakla suçladı.

SEC'in suçlamaları iddiaların ardından geliyor. Bankman-Fried, Alameda Research'ün FTX müşteri parasını kullandığından haberdar olduğu iddiaları da dahil olmak üzere herhangi bir suistimali reddetti. Bankman-Fried ayrıca herhangi bir yasa dışı faaliyete karıştığını da yalanladı.

Sorumluluk Reddi: Bu sitedeki içerikler yatırım tavsiyesi olarak değerlendirilmemelidir. Yatırım spekülatiftir. Yatırım yaparken sermayeniz risk altındadır.