2022 yılıda zor geçecek! Doğa olayları tek tek geliyor!

Bu kışın sert geçmesinin habercisi olabilecek doğa olayları yaşanmaya başladı. La Nina lakaplı doğa olayının bazı ülkeleri zor durumda bırakacağı düşünülüyor.

2022 yılıda zor geçecek! Doğa olayları tek tek geliyor!

Avustralya Meteoroloji Bürosu (BOM) bugün Pasifik’te El Nino doğa olayının soğuk evresi olan "La Nina" evresinin başladığını duyurdu. Yetkililere göre, La Nina’nın Güney yarım kürede 2022 sonbaharına kadar etkili olacağını ve yaz aylarına giren Avustralya ülkesinde yoğun yağışlara, sellere ve şiddetli fırtınalara sebebiyet verebileceğini duyurdu.

Avustralya Meteoroloji Bürosu, La Nina hava olaylarının artık başladığını ilan etmiş oldu. Büronun yaptığı açıklamaya göre El Nino'nun daha soğuk evresi olan okyanus ve atmosferik hava olayı La Nina’nın başladığını ilan eden Avustralya meteoroloji yetkilileri, bu yılki La Nina’nın geçen senelere göre biraz daha zayıf olacağını ifade etti.

La Nina’nın etkili olduğu geçen senelerde Avustralya’da " Yüzyılda bir olan " şiddetli yağmurlara neden olmuştu. Yetkililerin açıklamasında “İklim modellerine göre, La Nina'nın kısa ömürlü olacağını ve Güney yarımkürede yazın sonlarına veya 2022 sonbaharı başlarına kadar devam edebileceğini gösteriyor. La Nina doğa olayı, yaz aylarında Avustralya'nın kuzey ve doğusunun tamamında ortalamanın üzerinde yağış olasılığını artırıyor” ifadelerini kullandı.

La Nina nedir?

2022 yılıda zor geçecek! Doğa olayları tek tek geliyor! - Resim : 1

La Niña, El Nino-Güney Salınımı (ENSO) olarak bilinen hava olayının üç bölümünden sadece biri olarak tanımlanıyor. El Nino sıcak evre olarak bilinirken, La Nina ise daha soğuk geçen evre olarak adlandırılıyor.

La Nina, Pasifik Okyanusu’ndaki ılıman yüzey sularının Güney Amerika’dan Endonezya’ya sürüklenmesi ve nispeten daha soğuk olan suların yüzeye çıkmasıyla meydana geliyor. Yaz mevisimine geçen Avustralya kıtasında sıcakların düşmesine neden olan La Nina, Kuzey Amerika ve Kanada'da ise kar fırtınaları riskini ciddi anlamda yükselten önemli doğa olayıdır.