Cem Kıvırcık yazdı: Elmaların yongası…

Cem Kıvırcık Dijital Gündem köşesinde bu hafta Qualcomm ile Apple arasında yaşanan patent savaşına odaklanıyoruz.

Cem Kıvırcık yazdı: Elmaların yongası…

Küçücük bir çocuktum…

Üst komşumuz Murat Ağabey hemen her akşam aynı plağı çalardı. 45’lik plak pikapta önce biraz cızırdar, sonra “Konya’nın Bülbülü” Bedia Akartürk’ün sesi apartman boşluğunda yankılanmaya başlardı: “Elmaların yongası, aslanım amman…”

Şimdilerde unutulmuş olan bu türküyü dinlemek istiyorsanız işte Youtube bağlantısı da burada… Peki bu eski türkü nereden aklıma geldi?... Biliyorsunuz, teknolojinin “elma”sı Apple, zor günler geçiriyor. Özellikle Steve Jobs’tan sonraki “mirasyedi” Tim Cook dönemi, Trump’ın agresif politikaları derken, trilyon dolarlık şirket 20 yıldan sonra ilk kez yıllık satış hedeflerini düşürmek zorunda kaldı.

Bu konudaki detaylar için Teknolojioku.com‘daki haberi okuyabilirsiniz.

Apple’ın yani, elmaların “yongası”nı üreten Qualcomm’un patent davası, tabuta çakılan yeni bir çivi oldu. Çin’den sonra, Almanya’da hiçbir satış mağazasında iPhone 7 ve iPhone 8 satışı yapılamayacak. Çünkü Apple, Qualcomm’a ait olan patent haklarını çiğnemekle suçlanıyor.

Tabii yaşanan bu olaylar da Apple hisselerinin yüzde 8,5 civarında düşmesine neden oldu. Bugünlere nasıl gelindiğine bakmadan önce daha önce bu köşede yazmış olduğum şu yazıyı da hatırlatmak isterim. Bazen geçmişten ibret almak gerekiyor.

Çin ve Almanya’daki hadiseleri biliyoruz… Bunlar buzdağının üstü… Peki aslında buzdağının altında neler oluyor? 2016 yılında Apple, Çin’de pazar lideriydi… 2017’nin son çeyreğinde Apple’ın gelirlerinin yüzde 20’si Çin pazarından geliyordu. Yani kasaya giren her 5 doların 1 doları… 2018’de Trump’ın başlattığı ABD-Çin ticari savaşı Çin’de üretilen Huawei gibi markaların ön plana çıkmasına neden oldu.

Cem Kıvırcık yazdı: Elmaların yongası…

Tamam, Çin pazarında gelişen bu olaylar, ticaret savaşları konusunda Tim Cook’un elinden bir şey gelmez diyelim. Ya ABD’de, yani evde neler oluyor? Araştırmalara göre dört yıl önce Amerika’daki iPhone kullanıcıları telefonlarını iki yılda bir
değiştiriyorlardı. Ancak, son durum gösteriyor ki, bu değiştirme sıklığı üç, hatta dört yıl aralığına yükselmiş.

Bunun nedenleri araştırıldığında ortaya iki neden çıkıyor. Birincisi kullanıcılar, yeni çıkan Apple ürünlerini, ellerindeki ürünle güncellemek için “yeterli” olduğunu düşünmüyorlar. İkincisi, iPhone’lar ABD standartlarında dahi kullanıcılar tarafından son derece “pahalı” bulunuyor.

Şimdi elinizi vicdanınıza koyarak yanıt verin… Apple’ın yeni iPhone X serisi, tüketicilere teknolojik anlamda ne sunuyor? Daha güçlü bir işlemci?.. Daha iyi fotoğraf ve video yetenekleri?.. Kalite?.. Diğer telefonların sunamadığı
herhangi bir inovatif özellik var mı?

Oysa Steve Jobs döneminde hemen her Apple sunumunda yepyeni, teknolojik anlamda devrimsel diyebileceğimiz özelliklerle karşılaşırdık. Şu anda elde kalan yalnızca iPhone’un telefonunuzu masaya koyduğunuzda yarattığı prestij
ambiyansı… Bu da pahalı bir parfümün kokusu gibidir… Güzel ve pahalı ama uçucudur da…

“Elma” bir şeyler yapmalı… Qualcomm, “Elmaların Yongası”nı söyletti… Ama yeni bir türkü de repertuara girmek için sıra bekliyor… “Elmayı top top yapalım…”

Sevgiyle kalın…

Cem Kıvırcık – Twitter/Facebook/Instagram: @cemkivircik