Çin şimdi de WeChat ile kafayı bozdu!

Çin hükümetinin teknoloji platformlarına uyarısı WeChat ile devam ediyor. İşte uygulamanın başına gelenler.

Çin şimdi de WeChat ile kafayı bozdu!

Çin'in popüler sosyal medya uygulaması WeChat, yeni üye alımını geçici olarak durdurduğunu açıkladı. Karar, WeChat'in sahibi Tencent'e ve diğer teknoloji devlerine başka sektörlerde yapılan çeşitli kısıtlamaların ardından geldi. Şu aralar teknoloji kısıtlamaları ile gündeme gelen Çin, bu kısıtlamaların ardından WeChat'e bu şekilde bir karar alması düşündürücü görünüyor.

Teknoloji devlerine karşı sert tedbirler alan Çin'de, 1 milyardan fazla üyesi bulunan WeChat'in üye alımını kapatması piyasada tedirginliğe neden oldu. Şirket, teknik bir yükseltme yapıldığını ve yeni kullanıcı alımına Ağustos ayında devam edeceğini açıkladı. Yapılan açıklamalara bakılırsa kararın geçici olduğu görülüyor. Ancak bu kararın, kısıtlamaların ardından gelmesi endişe yaratmış.

WeChat yasak ile gündeme geldi

Bildiğiniz gibi Çin, daha önce de kripto paralar ile ilgili bazı kararlar almıştı. Kripto paralar ile aldığı kararın ardından Binance'yi yasaklamıştı. Ardından da devletin kendi kripto parasını çıkaracağını açıkladı. Bu kısıtlamada adı geçen WeChat’in sahibi olan Tencent’e ve diğer teknoloji devlerine yönelik kısıtlamaların ardından gelmesi ise tedirginliği artırmışa benziyor.

Çin şimdi de WeChat ile kafayı bozdu! - Resim : 1

Tencent, yaptığı açıklamada, halihazırda 1 milyardan fazla kullanıcısı olan WeChat’in ilgili yasa ve yönetmeliklere uygun olarak bir "güvenlik teknik yükseltmesinden" geçtiğini belirtti. Mesajlaşmadan yemek sipariş etmeye, arkadaş aramadan, faturaları ödemeye kadar her alanda kullanılan WeChat uygulamasının, yeni kullanıcı kayıtlarını askıya alması soru işaretlerine neden oldu.

Çin'in son dönemde piyasalara ilişkin pek çok alanda sert düzenleyici tedbirler alması dikkat çekiyor. Araç çağırma uygulaması Didi ve dünya online satış devi Alibaba'ya dönük düzenlemelerin ardından dün de eğitim sektörüne dönük düzenlemeler ile gündeme gelmişti.

Çin uygulamış olduğu bu politika hakkında ne düşünüyorsunuz?