Eğer aldığınız cihaz hatalıysa ne yapmalısınız?

Aldığı cihaz hatalı çıkan okuyucumuzun başına gelenler haberimizde!

Eğer aldığınız cihaz hatalıysa ne yapmalısınız?

Bazen aldığınız ürünler hatalı olabilir. Bu durumda cihazın alındığı firma ile irtibata geçilir ve ürün değiştirme maratonu başlar. Tabii ki firmalar her hatalı denilen cihazı hatasının kendilerinden olup olmadığını araştırmadan kullanıcının sorununu gidermez.

Ancak kullanıcılar bu durumda nerden başlayıp hangi yollardan giderek aldığı ürünün hatasını giderileceğini bilmez. Bu tarz sorunu olan okuyucularımızdan biri olan Erdi Erol başına gelen bir olayı ve hangi yöntemlerle hatalı cihazını değiştirdiğini anlatan hikayesini bize yolladı, bizde sizinle paylaşıyoruz. Aşağıda bu yazıyı inceleyebilirsiniz.

1361560021_cougar-point00.jpg


31 Ocak 2011 tarihinde Intel "piyasaya yeni sürülen Intel 6 serisi, kod adı Cougar Point olan destek yongasında tasarım ile ilgili bir sorun bulduğunu ve bir silikon düzenlemesi uyguladığını ve bazı durumlarda, yonga seti içindeki Serial-ATA (SATA) bağlantı noktalarının zamanla aşınıp bilgisayarın performansını veya SATA bağlantılı, sabit disk sürücüsü ve DVD sürücüsü gibi aygıtların işlevselliğini etkileyeceğini" açıkladı.

Aslında bütün olay 03 Ekim 2012 tarihinde bu haberi duymamla başladı. Bilgisayarımda gerekli incelemeleri yaptığımda aynı sorundan etkilendiğimi de fark ettim. Açıkçası şaşırmıştım da 31 Ocak 2011 tarihinde bu duyurunun yapılmasına rağmen 03.07.2011 tarihinde ürünü satın aldım ve hiçbir şekilde bu olaydan haberdar edilmedim satın alırken. Kafa karıştıran soruda şu oldu benim için; Bu ürünler hatalı ise neden hala piyasada? Tabii ki de çok zor değil yanıt, firmalar maddi anlamda zarara girmemek adına bu olayı duyurmamışlar ve geri toplamayı tercih etmemişlerdi. Tabiki de bunu yapmayarak müşterinin sorununu gidermeye yönelen firmalarda vardı bunlara örnek verecek olursak Asus, Packard Bell ve Toshiba markaları hatalı ürünleri geri çağırmışlardı.

Olayı fark etmemle birlikte üretici firma olan Casper'a ulaştım amacım değişimdi buda elimdeki belgelere göre en doğal hakkımdı. Fakat aldığım yanıt olumsuzdu. Intel yetkililerinin gerekli testleri yaptığı hatalı chipsetlerin kullanılmadığı iddia edildi. Fakat incelediğimde bilgisayarımda bulunan chipsetin hatalı olduğunu görebiliyordum. Ama onları inandıramadım. Bunun üzerine 3-4 görüşme daha yaptım bu şekilde geçen ama sonuç hepsinde olumsuz oldu. Şikayet sitelerinde ve bazı forumlarda sesimi duyurmaya çalıştım. Firmadan geri dönüş aldım ama sonuç her zamanki gibi olumsuz olarak tamamlandı. Müşteri hizmetleri ve teknik destek ekibinden olumlu dönüş sağlayamasam da yöneticilere ulaşayım bari desem de nafile, buna da imkan tanınmadı. Açıkçası tek beklediğim ürünü inceleyelim eğer hatasızsa Intel tarafından doğrular içinizi rahatlatırızdı.

Tabi haklı olduğumu bildiğim için işin peşini bırakmadım. Intel yetkilerine ulaşmaya çalıştım ve Türkçe destek istedim. Intel yetkililerinden Sema J. isimli görevli bana gerekli bilgileri mail ve telefon yoluyla aktardı. Ürüne farklı bir anakart üzerinde olduğundan dolayı doğrudan destek sağlayamadıklarını belirtti. Fakat ürünün hatalı olduğunu yazılarla destekleyerek onayladılar ve son kez firmayla görüşmemi istediler. Ayrıca firmaya gidip hiçbir test yapmadıklarını da eklediler. Yani firma bana Intel yetkilileri gelip test etti üründe sorun yok diyerek yalan söylemişti. Eğer firma ürünün iadesini kabul etmeseydi yargı yoluna başvurmayı düşünüyordum açıkçası dilekçelerim ve delillerim bile hazırdı.

Artık elimde daha büyük bir koz vardı ve tabi benim olayı öğrenmemin ardından 3 ay gibi bir süre geçmişti. Casper yetkililerine ulaştım ve uzun süren bir görüşmenin ardından müşteri hizmetleri yöneticilerinin mail adresine ulaşabildim. Allahtan o çıktı karşıma, bu süreçte Casper firması adına bana ılımlı, anlayışlı ve yardımcı olmaya çalışan bir tavırla yaklaşan Melek Hanım. Ürünle ilgili Intel'le görüşeceklerini sorun olup olmadığını öğrenip bilgi vereceklerini sorun yoksa da bununla ilgili belge sunacaklarını belirtti. Oysa benim en başında beklediğim şey buydu.

Yaklaşık 10-15 günlük bir süreç sonunda Casper yetkilileri bana geri dönüp hatayı onayladılar. Ve ürünle ilgili en kısa sürede işlem başlatılacağını belirttiler. Ardından kalkıp Casper Plaza'ya gittim ve kendileriyle görüştüm. Dediğim gibi bana firmadan sadece ve sadece bir kişi yardımcı oldu. Onunda söylediği şuydu ürünle ilgili hatayı öğrendik ve sen haklıymışsın, senin hem sorununu gidermek hem de bu süreçte gösterdiğin çabanın karşılığını vermek isteriz dedi. Değişimle ilgili konuştuk. Bana 3 adet ürün sundular bunların 2'si benim bilgisayarımın maddi değerinin altında diğeri de maddi anlamda aynı denklikteydi. Açıkçası ben biraz daha üstün bir cihaz alıp kendimi güvenceye almak istemiştim. Firmaya karşı olumsuz bir yargı oturmuştu kafama. Bunu delmekte kolay bir iş değildi. Ve bu riski almak istemedim, çünkü aynı denklikte bir ürün alsam ve ilerde bir sorun yaşasam ürünle ilgili destek alamasam yine aynı şekilde uğraşırsam diye düşündüm.

Ve kararımı iade yönünde verdim. 1 saat kadar mağazada beklesem de süreç olumlu sonuçlandı ve yaklaşık 4.5 aylık bir çaba sonucunda istediğimi elde etmiştim ve haklılığım doğrulanmıştı. Kısacası 21 Şubat 2013 tarihinde ürünün iadesini almayı başardım.

Firmalar tüketiciye karşı hep "kullanıcı hatası" tarzında yaklaşımlarda olduğu için ve nasılsa çok bilgileri yoktur bir şey olmadığını söylersek tekrar uğramazlar bilincini taşıdıkları için belki de benim gibi çoğu kişi ürünle ilgili şikayette bulunup sonuç alamadı. Fakat gerek Intel'le görüşmeler yaparak gerek diğer firmalarla ilgili emsal belgeler toplayarak en önemlisi ise 4.5 ay bir süre sabrederek haklılığımı kanıtladım. Ve tüketicinin saf olmadığını onlara gösterdim.

Bunları sizinle paylaşmaktaki amacımda şudur ki ne olursa olsun eğer haklılığınıza inanıyorsanız ne yapın ne edin peşini bırakmayın, eninde sonunda kazanan siz olacaksınızdır.

Buradan vereceğim bilgilerle sizlerde bu sorundan etkilenip etkilenmediğinizi öğrenebilirsiniz ve hakkınızı arayabilirsiniz. Ürünün hangi marka olduğu hiç önemli değil. Eğer bilgisayarınızda 2.nesil işlemci kullanılıyorsa (Örn; i7 2630QM - i7 2670QM) bilgisayarınızda bu sorunun olup olmadığına dair gösterdiğim yolu izleyerek sonuca ulaşabilirsiniz. Eğer ki bu sorunla karşı karşıyaysanız hemen üreticinize başvurup hakkınızı arayın sonuç olumsuz olsa dahi Tüketici Mahkemesine başvurabilirsiniz. İsteyen herkese bu konuda sonuna kadarda destek olurum. Umarım bu sorunla karşı karşıya olan yada bu haber sayesinde öğrenecek olan arkadaşlara bir faydam dokunur.

Şimdi burada paylaşacağım belgeler sayesinde laptopu hangi marka olursa olsun, içerisinde bu model chipset bulunan kişiler firmalarına başvurup iade yada değişim talep edebilirler. Bunun dışında eğer olumsuz bir sonuçla karşılaşırlarsa Tüketici Mahkemesine başvurabilirler. Bu süreçte bende yardımcı olmaya hazırım. Dikkat edin hangi marka olursa olsun.

Şimdi gelelim nasıl bu sorunu anlayacağımıza. Intel 2.nesil bir chipsetiniz varsa Bilgisayarım'a sağ tık yapıp özellikler diyorsunuz, soldaki menüden Aygıt Yöneticisini seçiyorsunuz. Sistem aygıtlarından chipset numaranızı öğreniyorsunuz. Chipsetiniz benim bilgisayarımdaki gibi görünüyor ise ( aşağıda resmini paylaştım ) Cpu Z programını indirip kurduktan sonra açtığınızda MainBoard sekmesinden Chipset modeline (HM65 ve HM67 arızalı chipsetler) ve REV numarasına bakıyorsunuz. Eğer hepsi tutuyorsa ürünün değişim veya para iadesini isteme hakkına sahipsiniz demektir

Konuyla ilgili herkesin sorusuna açığım, bu konuda mağdur durumda olan herkese destek vermek adına yanındayım da. Artık devir tüketiciyi aptal yerine koyup biz bunu almıyoruz devri değil. Biz ne kadar üstüne gidersek o zaman sonuç alabiliyoruz. Açıkçası ben 4 ay uğraştım bu sorunla ilgili. İnşallah işine yarayan faydalanan arkadaşlar olur.

Okuyan herkese teşekkür ederim.