Google'ın ücretli yollarla ne alıp veremediği var!

Google dünyanın en büyük teknolojik firmalarından birisi. Bu alandaki bir uygulaması çok tartışılıyor. Detaylar bu haberimizde.

Google'ın ücretli yollarla ne alıp veremediği var!

Dünyanın en meşhur navigasyon hizmetlerinden birisine sahip olan Google Haritalar, şehirler arası ulaşımda kullanıcılar tarafından çok kullanılıyor. Ancak, genel olarak paralı yollara yönlendiren bu uygulama bunu neden yapıyor? Peki, niçin? Bu durumun içinde yoksa farklı bir iş mi var?

Google Haritalar'ın algoritmasını biraz anladığımız zaman ücretli yollara yönlendirme nedenini de anlayabiliriz.

Teknoloji devi olan Google’ın navigasyon hizmeti Google Haritalar, bugün dünyada en çok kullanılan uygulamalardan bir tanesi konumunda. Pek çok farklı özelliğiyle dikkat çekse de tartışma yaratan bir alışkanlığı da var, paralı yoldan geçen rotaları.

Şehirler arası ulaşım sırasında Google Haritalar üzerinden bir rota çizmek istediğinizde, alternatif rotalar bulunmasına rağmen mutlaka ücretli yollara yönlendiriliyorsunuz. Google Haritalar, kullanıcıyı kasıtlı olarak mı paralı yollara yönlendiriyor sorusunu sadece ülkemizdeki kullanıcılar değil, tüm dünyadaki kullanıcılar soruyor.

Çünkü hiç kimse, zaten kamu hizmeti olan bir yoldan geçmek için para vermek istemez. Google Haritalar algoritmasını biraz tanıdığımız zaman aslında ortada bir dümenin olmadığını, yalnızca dijital dünyanın bütçemizi pek anlamadığını görüyoruz.

Peki neden ücretli yollar? Yoksa Google da mı kazanıyor?

Hepimiz kabul edelim, paralı yollar aslında güzeldir. Çoğu zaman iki nokta arasındaki en kısa mesafeyi sunan yollar ücretli oluyor. Google Haritalar da temel olarak bu mantığı kullanıyor ve kullanıcıyı bir noktadan bir noktaya en kısa zamanda ulaştırmak istediği için ücretli yolları rotasına eklemiş oluyor. Alternatif rotalara baktığımızda, ücretli yollara kıyasla daha uzun süren yolculuk süreleri göze çarpıyor.

Google Haritalar uydudan, yerel kaynaklardan ve farklı kuruluşlardan aldığı veriler doğrultusunda bir rota hazırlar ve kullanıcıya bu haritayı sunar. Temel Harita Ortak Programı sayesinde en güncel bilgilere ulaşmayı da hedefler. En güncel bilgiler de ister istemez rotayı kullanıcıya saatler kazandıran ücretli yolları sunar.

Google Haritalar, Dijkstra olarak isimlendirilen bir algoritmaya benzer ancak kendine has bir algoritma kullanır. Bu algoritma bir problem çözücüdür. Kalkış noktası ve hedef noktası arasında bulunan binlerce farklı rota seçeneğini eleyerek sonunda iki nokta arasındaki mesafeyi en kısa sürece geçebileceğiniz rotayı oluşturur.

Google Haritalar ve Alogaritması nasıl çalışır?

Dijkstra algoritması, elbette Google Haritalar'ın kullandığı tek algoritma değil. Bunun haricinde birkaç farklı algoritma daha var. Ancak bunların temel amacı navigasyon değil de görüntüyü en güncel ve kaliteli haliyle vermektir. Google Haritalar'ın neden ücretli yollara yönlendiriyor sorusunun yanıtını ise Dijkstra algoritması veriyor. 

Dikkat ettiğimizde zaten, bu algoritma direkt olarak asla tek bir rota sunmaz. En az iki tane daha rota ile kullanıcıları hedefe yönlendirmeyi amaçlar. Bunlar arasında ücretli yollar en kısa mesafeyi sunuyor ise bu algoritma ister istemez kullanıcıyı bu yollara yönlendiriyor. Algoritma nereden bilebilecek ki yola çıkmak için ne kadar paramız olduğunu?

Acaba Google Haritalar ülkelerle işbirliği yapıyor olabilir mi ki?

Çoğu insanın hayal etmek istediği gibi tozpembe bir dünyada yaşamadığımız için bu soruyu henüz bilmiyoruz. Ücretli yollardan kazanılan gelir ya devletin ya da bu yolu yapan firmaların kasasına girmekte. Burada gerçekten büyük rakamlar dönüyor. Google’ın işi de kullanıcılarını bir şekilde manipüle etmek olabilir ve işin içinde gizli anlaşmalar söz konusu bile olabilir.

Google'ın ücretli yollarla ne alıp veremediği var! - Resim : 1

Google Haritalar’ın paralı yollara yönlendirmesi tüm dünyada şikayet edilen bir durum. Bu tür sorulara kesin yanıt verilememesinin nedeni de bu olabilir. Belki bir devletle yapmaz ama diğeriyle yapar. Bu şuanlık bilinmiyor. Ancak bu tür temelsiz komplo teorileriyle canınızı sıkmanıza gerek yok. Sonuç olarak algoritmanın mantığı da ortada. Ücretli yolların mesafeyi uzattığı bir rota ile karşılaşmak zor görünüyor. 

Eğer bir gün 5-6 saatlik bir yolu, Google Haritalar’ın yönlendirdiği paralı yollar nedeniyle 8-9 saatte gitmek zorunda kalırsanız işte o zaman ortalığı komplo teorilerine bağlayabiliriz. Ancak kabul etmek gerekirse, yönlendirilen ücretli yollardan geçerek zamandan epey tasarruf ediyoruz. Sonuçta orada ücretli bir yol olmasının en büyük nedeni de bu değil mi sizce?

Eğer paralı yolları istemiyorsanız bunu uygulamanın içerisinden pasif hale getirebiliyorsunuz?

Bu makalemizdeki olaylar hakkında ne düşünüyorsunuz?