Intel sevilen işlemci ailesini üretmeyi bırakıyor! [Çip krizine etki edebilir!]

Intel'in çoğu bilgisayarda kullanılan işlemcileri artık yok olmanın eşiğine gelmiş durumda. Firma tarafından yapılan açıklamaya göre artık bu modeller üretilmeyecek. İşte tüm detaylar.

Intel sevilen işlemci ailesini üretmeyi bırakıyor! [Çip krizine etki edebilir!]

Intel gelecek yıl, uzun süredir devam eden Pentium ve Celeron markalı işlemcilerini aşamalı olarak kaldırmaya hazırlanıyor. 2023 ve sonrasında piyasaya çıkacak giriş seviyesi dizüstü bilgisayarlar, yeni "Intel İşlemci" çatısı altında CPU'lara sahip olacak.

Intel Başkan Yardımcısı ve mobil istemci platformlarının geçici genel müdürü Josh Newman, revize edilmiş markalamanın müşteriler için "ihtiyaçları için doğru işlemciyi seçmeye odaklanabilmeleri" adına modellerini basitleştireceğini söyledi.

Intel sevilen işlemci ailesini üretmeyi bırakıyor

Eski bilgisayar kullanıcıları muhtemelen her iki modelin de hoş anılarına sahip olabilir. Ancak bu durum yakında değişebilir. İlk Pentium işlemciler 1993'te piyasaya çıktı ve on yıldan fazla bir süredir Intel'in amiral gemisi olarak hizmet etti. Uzun yıllar boyunca dünyanın en hızlı kişisel bilgisayarlarında Intel Inside kullanıldı. AMD bu ciddi rakip karşısında çok zorlanmış ve Athlon'u piyasaya sürmüştü.

Intel bazı işlemcilerin fişini çekti! İşte detaylar!

Intel, 2000'lerin ikinci yarısında amiral gemileri için Core markasına geçiş yaptı. Intel'in orijinal bütçe yongası Celeron, 90'ların sonlarında en parlak dönemini yaşamıştı. Kod adı Mendocino olan Celeron 300A, hız aşırtmada canavar olduğunu kanıtlamıştı. Aslında fiyat-performans ürünü olan bu aile piyasalarda rahatlamaya neden oluyordu. Şimdi bu ailenin ortadan kalkması işlemci piyasasını pahalı hale getirip arz ve talebi düşürebilir.

Bilgisayar meraklıları bu işlemciyi, üst seviye bir anakartta veri yolu hızını 66 MHz'den 100 MHz'e değiştirerek, bu yongayı 450 MHz'de güvenilir bir şekilde kullanabiliyorlardı. Ekstra saat döngüleri ve on-die L2 önbelleğinin eklenmesi, işlemcinin o sırada mevcut olan en hızlı ve en pahalı x86 yongalarının performansıyla rekabet etmesine yardımcı olmuştu. Voltaj artışı ve daha fazla FBS manipülasyonu ile bazıları 500MHz bariyerini kırmayı bile başarmıştı.

Core markası Intel'in amiral gemisi olarak yerini aldığında, Pentium adı bir değer markasına indirgendi. Ne Pentium ne de Celeron o andan itibaren fazla heyecan yaratacak hamleler yapamadı.

Chipzilla, bu düzenlemenin, ayrıca amiral gemisi markaları Intel Core, Intel Evo ve Intel vPro'ya odaklanmalarına izin vereceğini de söyledi.