RASAT'tan ilk görüntüler geliyor

TÜBİTAK bu yılın sonundan itibaren uzaydan çektiği görüntüleri 2 boyutlu olarak ücretsiz izlememizi sağlayacak.

RASAT'tan ilk görüntüler geliyor

TÜBİTAK, ağustos ayında uzaya fırlattığı ilk yer gözlem uydusu RASAT'ın uzaydan çektiği görüntüleri yayınlamaya başlayacak. TÜBİTAK bu yılın sonundan itibaren uzaydan çektiği görüntüleri 2 boyutlu olarak ücretsiz izlememizi sağlayacak. Gelecek yıl da Türkiye'yi üç boyutlu araziler olarak görebileceğiz.

1329133087_rasat-ilk-yerli-gozlem-uydusu.jpg

TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü Müdür Teknik Yardımcısı Dr. Emin Bank, AA muhabirine yaptığı açıklamada, büyük oranda yerli kaynaklarla Türkiye'de tasarlanıp üretilen ilk yer gözlem uydusu RASAT'ın 7,5 metre siyah beyaz, 15 metre çok bantlı görüntüleme yeteneğine sahip olduğunu. 93 kg ağırlığında olan ve 678 kilometre yükseklikteki yörüngede bulunan RASAT'ın çektiği bir kare görüntünün 900 kilometrekare alanı kapsadığını, bir kare görüntünün dosya boyutunun da 28,9 MB olduğunu belirten Bank, halen uydu depolama biriminin 32 kare görüntüyü depolayabildiğini, Nisan ayında yüklenecek yeni yazılımla hafızanın iki katına çıkacağını söyledi.

Bir kare görüntünün S band ile 160 saniyede, x band ile 4 saniyede indirilebildiğini aktaran Bank, "Şu anda RASAT'tan istediğimiz an görüntü alabiliyoruz. Ankara'da bulunan yer istasyonundan günde 4 defa 10'ar dakika süre ile toplam 40 dakika haberleşme sağlayabiliyoruz" dedi.

1329133144_rasat12.jpg

Gelecek yıl içerisinde stereo (üç boyutlu) görüntülerin de alınacağını ve Türkiye ile yakın çevresinin 7,5 metre çözünürlüklü Sayısal Arazi Modeli'nin elde edilmiş olacağını belirten Bank, şu bilgileri verdi:

"RASAT'dan elde edeceğimiz görüntüleri ulusal coğrafi bilgi sistemine buradan servis edeceğiz. Tüm bu görüntüleri kamuya açacağız ve bu görüntüler ücretsiz kullanılabilecek.